Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Starten met een maatschap

Voordat je als zelfstandig ondernemer aan de slag kunt, maak je een keuze in de rechtsvorm voor jouw bedrijfsvoering. Stel jezelf hierbij de vraag hoe je wilt ondernemen. Kies je voor het zelfstandig ondernemerschap en start je een eenmanszaak? Of wil je samen met een ander een bedrijf beginnen? Dan kun je kiezen voor een maatschap.

Wat is een maatschap?

In een maatschap werk je samen op basis van gelijkwaardigheid en zoek je samen naar oplossingen zoals het delen van een kantoorruimte, een receptioniste of andere bedrijfskosten. Elke ‘maat’ brengt iets in zoals arbeid, geld of goederen. Je richt dit op met meerdere personen die een vrij beroep uitvoeren en zo samen financieel voordeel willen behalen. Dit voordeel wordt gedeeld onder de ‘maten’.

Voor wie is een maatschap bedoeld?

Voor een maatschap kiezen betekent dat je jouw beroep samen met anderen als zelfstandig ondernemer wilt uitvoeren. Ben je bijvoorbeeld tandarts, architect, fysiotherapeut, agrariër of advocaat? Dan kan een maatschap als rechtsvorm een verstandige keuze zijn. In een maatschap beoefen je namelijk jouw beroep samen met een aantal partners (maten), onder een gemeenschappelijke naam. Het gaat bij een maatschap dus meestal niet om een bedrijf, maar om een beroep. In dit geval zijn alle ‘maten’ afzonderlijk van elkaar zelfstandig ondernemer, ieder draagt dus zelf inkomstenbelasting af. Ieder persoon is voor een evenredig deel verantwoordelijk en aansprakelijk. Wel kunnen bij een maatschap diverse zaken voor allen geregeld worden, denk aan de btw, huisvesting en het personeel.

In de meeste gevallen moet je een maatschap inschrijven in het Handelsregister. Indien je voor een stille maatschap zonder onderneming kiest, is inschrijving niet mogelijk.

Voordelen maatschap

Het starten van een maatschap brengt aardig wat voordelen met zich mee. Zo is een Maatschap gemakkelijk op te richten en is een startkapitaal niet nodig. Iedere ‘maat’ heeft profijt van de inbreng van andere maten en is enkel voor een vastgesteld deel privé aansprakelijk. Ook het aannemen van personeel voor de maatschap is mogelijk. Nog een aantal voordelen puntsgewijs:

  • Belastingaftrek door middel van zelfstandigenaftrek ter hoogte van € 6.670 in 2021 en € 6.310 in 2022;
  • Belastingaftrek door middel van startersaftrek ter hoogte van € 2.123 (2021 en 2022);
  • Belastingaftrek door middel van MKB-vrijstelling: dit betekent dat 14% van de fiscale winst onbelast is; (2021 en 2022)
  • Belastingaftrek door middel van kleineondernemersregeling;
  • Je bent verzekerd van een AOW.

LET OP Verdiep je goed in de voorwaarden van deze fiscale regelingen.

TIP Je moet wel voor een aanvullend pensioen zorgen, dus start tijdig met sparen. Je kunt geen beroep doen op de Ziektewet, WW of WIA, dus is het belangrijk om zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Nadelen maatschap

Start je een maatschap, dan brengt dit ook de nodige nadelen met zich mee. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je je moet houden aan gemaakte afspraken met andere maten. Daarnaast ben je met jouw privévermogen deels aansprakelijk. Vergeet niet dat zonder huwelijkse voorwaarden ook het privévermogen van jouw partner hieronder valt.

Maatschapscontract

Het is geen verplichting om een maatschapscontract op te stellen, maar dit is zeker aan te raden. Het vastleggen van afspraken geeft duidelijkheid, ook naar zakenpartners en de Belastingdienst. Verdiep je voor het opstellen van een contract goed in de inhoud. Een aantal voorbeelden van afspraken die je hierin zou kunnen vastleggen zijn:

  • Welke maat brengt wat in? Denk aan geld of arbeid.
  • Hoe is vervolgens de winstverdeling? Dit is afhankelijk van de inbreng, tenzij je gezamenlijk andere afspraken vastlegt.
  • Hoe verdeel je de bevoegdheden?

Aansprakelijkheid

In een maatschap ga je alleen verplichtingen aan voor jezelf, niet voor de andere deelnemende maten. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij de maten voor een gelijk deel aansprakelijk zijn:

  • Indien alle maten elkaar in het maatschapscontract een volmacht hebben gegeven.
  • Indien de maten hebben besloten samen een handeling te verrichten, zoals het aannemen van een personeelslid of het huren van een bedrijfsruimte.

Beëindiging maatschap

Indien een van de maten uittreedt of overlijdt, dan eindigt de maatschap. In het maatschapscontract kun je vastleggen dat de overblijvende maten de Maatschap kunnen voortzetten.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer