Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Lijfrente en banksparen voor zelfstandig ondernemers

Het is belangrijk als startende ondernemer om jouw pensioenvoorziening voor de toekomst goed te regelen. De mogelijkheid tot het opbouwen van individueel aanvullend pensioen, valt onder het zogeheten lijfrente-regime. Als zelfstandig ondernemer kon je voorheen alleen jouw pensioen regelen bij een verzekeraar met een verzekerde lijfrente, ook wel lijfrenteverzekering of lijfrentepolis genoemd. Een heel aantal hiervan bleken later helaas woekerpolissen te zijn.

Welke type lijfrentes zijn er?

Wat is lijfrente?

Lijfrente is een individueel aanvullend pensioen, ook wel derde pijler pensioen genoemd. We onderscheiden een opbouwfase en een uitkeringsfase. Tijdens de opbouwfase wordt er vermogen opgebouwd, waarbij je periodiek een bedrag inlegt. Met deze pot geld dien je op een bepaald moment een uitkering aan te kopen. Dit noemen we de uitkeringsfase.

Lijfrente bij verzekeraar, bank of beleggingsinstelling

Als zzp'er kun je kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. De premie die je als zzp'er voor deze lijfrente betaalt, is fiscaal aftrekbaar van het box 1-inkomen. Voor deze aftrek gelden deze voorwaarden:

 • Je moet zelf de premies betalen;
 • Je moet jaarruimte en/of reserveringsruimte beschikbaar hebben.

Drie type lijfrentes

Er zijn drie type lijfrentes:

 • een verzekerde lijfrente bij een verzekeringsmaatschappij;
 • een spaarlijfrente bij een bank of andere financiële instelling (banksparen);
 • een beleggingslijfrente bij een beheerder van een beleggingsinstelling.

De verzekerde lijfrente is inmiddels uit de gratie geraakt omdat dit in het verleden heel vaak woekerpolissen waren. De spaar- en beleggingslijfrente bestaan sinds 2008 en zijn populairder. Bij de eerste staat je geld vast tegen een (lage) rente. Bij de tweede wordt je geld belegd. Hierbij heb je een hoger verwacht rendement maar ook een hoger risico. Door lifecycle beleggen wordt dit risico beperkt.

Voor al deze spaarvormen geldt dat je het opgebouwde tegoed van jouw lijfrenterekening uiterlijk op vijf jaar na de AOW-leeftijd gebruiken om een uitkering aan te kopen.

 • Een levenslange uitkering kun je aankopen bij een levensverzekeringsmaatschappij. Deze uitkeringen eindigen uiterlijk bij overlijden van degene die de uitkeringen ontvangt;
 • je koopt bij een bank of andere financiële instelling een recht op een uitkering in termijnen.
  Deze uitkering in termijnen moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
  - iedere termijn moet even groot zijn;
  - de periode tussen iedere termijn is even lang;
  - tussen twee termijnen zit niet meer dan 1 jaar.

Stakingslijfrente

Als jij stopt als zzp'er, kun je stakingswinst maken. Dit is het verschil tussen de boekwaarde van de onderneming en de werkelijke waarde op het moment van overdracht of bedrijfsbeëindiging. De stakingswinst maakt deel uit van jouw inkomen in het jaar van staking. Over de stakingswinst moet je inkomstenbelasting betalen. Om dit te voorkomen kun je (een deel van) de stakingswinst tegen gunstige belastingvoorwaarden omzetten in een (stakings)lijfrente. Het berekenen van de stakingswinst is ingewikkeld en het is dan ook verstandig om je hierin te laten adviseren.

Veilig voor de bijstandstoets

Tot 2016 moesten zzp'ers die in de bijstand dreigden te komen, eerst hun gespaarde pensioengeld aanspreken voordat ze recht kregen op bijstand. Dit is gelukkig aangepast en het vermogen staat nu veilig voor de bijstandstoets.

Pensioenpot ook te gebruiken voor arbeidsongeschiktheid

Een andere wetswijziging die sinds 1 januari 2016 van kracht is, is de mogelijkheid om je opgebouwde lijfrente op te nemen in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid. De maximale hoogte van wat je mag laten uitkeren, hangt af van wat je de voorgaande twee jaar verdiend hebt. De uitkering mag nooit hoger zijn dan € 40.000,- per jaar.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer