Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer heb je in tegenstelling tot werknemers relatief weinig mogelijkheden om jouw pensioen op te bouwen. Er bestaat bijvoorbeeld geen pensioenfonds zoals bij de meeste werknemers. Je moet daarom zelf iets regelen, anders heb je als zelfstandig ondernemer op jouw 67e alleen een AOW.

Waarom is het verstandig om een pensioen op te bouwen?

Het is natuurlijk niet verplicht om iets te regelen. Echter, je werkt als zelfstandig ondernemer niet zo hard om vervolgens na het stoppen van jouw onderneming nauwelijks een inkomen te hebben. Helaas blijkt uit diverse onderzoeken dat niet veel zelfstandig ondernemers echt sparen voor later, daar ligt dus echt een toekomstig probleem.

Een voorbeeld. Indien je in de bouw werkt en maar tot je 60e kunt werken, dan moet je de tijd tot je AOW krijgt zelf financieel overbruggen. En als je dan de leeftijd bereikt dat je AOW ontvangt, dan is dat ook geen vetpot. In 2022 bedraagt de AOW € 1.244,35 bruto per maand voor een alleenstaande en € 851,52 voor samenwonenden (als je allebei de AOW-leeftijd bereikt hebt). De betaalbaarheid van onze AOW staat daarnaast onder druk: er komen namelijk steeds minder werkenden. Wees je er van bewust dat het heel belangrijk is om te sparen voor later.

Bron: Sociale Verzekeringsbank.

Hoe kan ik als ondernemer pensioen opbouwen?

Als we praten over pensioen opbouwen, dan betekent dat een (fiscaal vriendelijk) spaarpotje maken voor later. Je kunt op diverse manieren pensioen opbouwen. Het kan met ingewikkelde pensioenconstructies in eigen beheer, maar het kan ook met het eenvoudige banksparen. Er zijn zelfstandig ondernemers die hun oude pensioenregeling voort kunnen zetten terwijl anderen zelfs verplicht met een pensioenfonds mee moeten doen. Het is heel belangrijk om goed uit te zoeken wat voor jou de mogelijkheden zijn, en bespreek dan ook samen met jouw boekhouder wat voor jou (fiscaal) de meest aantrekkelijke manier van pensioen opbouwen is.

Als ondernemer ben je aangewezen op de derde pijler van ons pensioenstelsel. Derde pijler pensioen wordt ook wel lijfrente genoemd. Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, als je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente opbouwen kan via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling. De premie die je betaalt voor een lijfrente is fiscaal aftrekbaar. Hoeveel je maximaal kunt inleggen noemen we fiscale jaarruimte.

1. Derde pijler pensioen (lijfrente)

Als ondernemer ben je aangewezen op de derde pijler van ons pensioenstelsel. Derde pijler pensioen wordt ook wel lijfrente genoemd. Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, als je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente opbouwen kan via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling. De premie die je betaalt voor een lijfrente is fiscaal aftrekbaar. Hoeveel je maximaal kunt inleggen noemen we fiscale jaarruimte.

2. Een oudedagsreserve opbouwen

Binnen je onderneming mag je op de balans geld reserveren voor je pensioen, mits je winst maakt. Om te mogen reserveren voor de oudedagsreserve moet je wel aan voorwaarden voldoen. Meer informatie hierover vind je ook in het artikel 'welke fiscale regelingen zijn er voor ondernemers?

LET OP Als je van deze mogelijkheid gebruik maakt, bouw je niet echt een pensioen op, je reserveert alleen voor je oude dag. Over deze reserve moet je straks belasting betalen. Dit kan voorkomen worden door de reserve om te zetten in een lijfrenteverzekering. Dan betaal je uiteindelijk ook belasting, maar dan alleen over de periodieke uitkering. Lees hier meer over deze mogelijkheid.

3. Oude pensioenregeling voortzetten

Soms is het mogelijk om de pensioenregeling van je laatste werkgever voort te zetten. Het nadeel is dat zelf de gehele premie zult moeten ophoesten en dat je dit aansluitend op je dienstverband regelen. Je bent niet flexibel en de pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is maar maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar. Er wordt dan ook nauwelijks gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

4. Je bedrijf verkopen

Besluit je om te stoppen met je bedrijf, dan is het mogelijk om de stakingswinst om te zetten in een lijfrente. Hiermee voorkom je dat je direct moet afrekenen met de Belastingdienst. En je kunt het lijfrentekapitaal later gebruiken voor je pensioen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Bespreek dit met een adviseur. Lees hier meer over deze mogelijkheid.

Bij de volgende drie opties is geen sprake van fiscale voordelen, maar ze hebben wel degelijk invloed op hoeveel pensioen je uiteindelijk nodig hebt.

Alternatief 1: zelf sparen of beleggen

Je kunt uiteraard ook zelf vermogen opbouwen, door geld te sparen of te beleggen. Je hebt hier wel een ijzeren discipline voor nodig en beleggen vergt kennis. Het voordeel is dat je op elk moment aan je geld kunt komen. Een belangrijk nadeel is dat dit fiscaal veel minder aantrekkelijk is. Je legt in van je netto inkomen en daarnaast betaal je over jouw vermogen boven de € 30.000,- ieder jaar vermogensrendementsheffing. En dat scheelt flink. Als je geen gebruik maakt van het fiscale voordeel wat pensioen opbouwen via de derde pijler biedt, levert dat je over een periode van 30 jaar naar schatting zo’n 50% lagere uitkering op. Daarnaast staat dit vermogen niet veilig voor de bijstandstoets, mocht je hierop ooit aanspraak moeten maken.

Alternatief 2: je hypotheek aflossen

Je hypotheek aflossen kan ook een alternatief zijn. Het voordeel is dat je ten tijde van je pensioen lagere woonlasten hebt. En een eigen huis dat (deels) afgelost is geeft een gevoel van vrijheid. Maar er zijn ook wat nadelen. Zo los je af van je netto inkomen en je hebt hierdoor minder hypotheekrenteaftrek. Het is daardoor financieel waarschijnlijk minder aantrekkelijk dan je denkt, zoals we in dit blog laten zien. Realiseer je ook dat ook de overwaarde van je huis staat niet veilig staat voor de bijstandstoets. En realiseer te tenslotte dat als je huis aflossen het enige is dat je voor je pensioen doet, jouw volledige pensioeninvestering in één stuk vastgoed zit. En dat is risicovol.

Alternatief 3: blijven werken zo lang je kunt

Misschien nog wel de beste pensioenvoorziening en in elk geval de voordeligste: zo lang mogelijk blijven ondernemen! Als het goed is doe jij je werk met plezier. Dus waarom jezelf niet als doel stellen dat ook na je AOW leeftijd te blijven doen? Dat hoeft niet fulltime: als je eenmaal de AOW leeftijd hebt bereikt, betaal je minder belasting. Dus zelfs met minder werken kun je dan nog een behoorlijk inkomen vergaren. En onderzoeken wijzen uit dat mensen die blijven werken gezonder en gelukkiger zijn dan mensen die helemaal stoppen met werken. Laat pensioneren vooral geen doel zijn in het leven. Maar denk bijvoorbeeld eens na over een tussenpensioen (ander woord voor sabbatical).

LET OP Er zijn enkele beroepen waarbij je als ondernemer verplicht dient deel te nemen aan een collectieve pensioenregeling bij een pensioenfonds. Dat geldt voor schilders, stukadoors, huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen, medisch specialisten, verloskundigen, dierenartsen, apothekers, loodsen en roeiers in het Rotterdams havengebied. Je moet jezelf aanmelden bij het pensioenfonds. Doe je dit niet en het pensioenfonds constateert later dat je je toch moet aanmelden, moet je alsnog met terugwerkende kracht de volledige premie (vanaf de start van je onderneming) alsnog betalen!

TIP Wil je snel en eenvoudig berekenen hoeveel je maximaal fiscaal vriendelijk kunt inleggen? En hoeveel belasting je terug kunt krijgen? Dat kan op deze pagina van BrightPensioen.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer