Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Starten met een vennootschap onder firma (vof)

Als startende ondernemer is het een vereiste om een rechtsvorm voor jouw bedrijfsvoering te kiezen. Deze rechtsvorm bepaalt bijvoorbeeld de aansprakelijkheid voor de schulden van jouw onderneming en jouw belastingverplichtingen. Een vof, oftewel: vennootschap onder firma, wordt redelijk vaak gekozen. Hier leggen we je uit wat een vof is en waar je rekening mee moet houden bij het oprichten van een vennootschap onder firma (vof).

Wat zijn de voor- en nadelen van een vennootschap onder firma (vof)?

Bij het kiezen van een rechtsvorm moet je je afvragen hoe jij wilt ondernemen. Houd je het op een eenmanszaak of wil je gezamenlijk ondernemen? Wil je graag samen met andere ondernemers één bedrijf starten? Kies dan voor een vennootschap onder firma. Bij deze rechtsvorm brengen alle vennoten iets in. Denk daarbij aan geld, goederen of arbeid. Elke vennoot is vervolgens aansprakelijk voor de totale schulden van de vof.

LET OP Kies je voor deze rechtsvorm, leg dan goed de onderlinge spelregels vast en stel een vennootschapscontract op. Hierin leg je afspraken vast over bijvoorbeeld de bevoegdheden van de vennoten, de inbreng en verdeling van de winst. Ook belangrijk is het om in het vennootschapscontract vast te leggen wat er met de vof gebeurt indien een van de vennoten uittreedt of overlijdt. Dit is het zogeheten verblijvens- of overnamebeding. Het is geen vereiste om dit contract bij de notaris vast te laten leggen, een juridisch deskundige kan jou hier ook goed bij helpen.

Voordelen vof

  • Starten is makkelijk: de inschrijving in het handelsregister en het opstellen van een vennootschapscontract hoeft niet ingewikkeld te zijn.
  • Het is relatief goedkoop: de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is kosteloos, een notaris is aan te raden maar niet vereist bij het opstellen van het vennootschapscontract. Ook is er geen minimum startkapitaal nodig.
  • Belastingvoordeel: alle vennoten kunnen gebruik maken van de fiscale voordelen voor ondernemers, mits zij voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst.
  • Personeel: het is mogelijk om personeel aan te nemen.

Nadelen vof

  • Volledige aansprakelijkheid: alle deelnemende vennoten zijn met hun privévermogen aansprakelijk voor mogelijke schulden van de vof, zelfs als deze veroorzaakt zijn door een andere vennoot. Tip: beperk de aansprakelijkheid van jouw echtgenoot door huwelijkse voorwaarden op te stellen.
  • Pensioen en verzekeringen: jouw verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen moet je zelf regelen. Je hebt wél recht op AOW.
  • Je hebt niet volledige vrijheid die je als zelfstandige wel hebt. Je moet je altijd houden aan afspraken.

De commanditaire vennootschap (cv)

Je kunt ook voor een andere vorm van een vof kiezen, dat is de commanditaire vennootschap (cv). Een onderneming heeft in dit geval twee soorten vennoten: de stille vennoot en de beherende vennoot. De eerste doet als investeerder mee in de onderneming maar is verder niet aansprakelijk. De tweede neemt beslissingen en is wel volledig aansprakelijk.

Belasting

Alle vennoten van de onderneming betalen inkomstenbelasting over hun eigen deel van de winst.

LET OP Iedere vennoot is een zelfstandig ondernemer en heeft daarmee recht op aftrekposten en vrijstellingen zoals ondernemersaftrek, investeringsaftrek en een fiscale oudedagsvoorziening.

Ontbinden en vereffenen

Indien je een vof wilt ontbinden, betalen alle vennoten de resterende schulden en krijgen ze hun aandeel terug in natura of geld. In dit laatste geval spreken we van vereffenen. Het restant wordt op basis van ieders winstaandeel verdeeld. Als er voor het afbetalen van de schulden te weinig liquide middelen zijn, dan moeten de vennoten bijstorten (op basis van het aandeel in het verlies).

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Gratis download

Ben je op zoek naar een voorbeeld overeenkomst voor de rechtsvorm vennootschap onder firma? Je kunt deze hieronder downloaden.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer