Welkom in onze kennisbank. Hier vind je veel handige artikelen.


Oriënteren

Starten met je ondernemingsplan

Je wilt voor jezelf beginnen en hebt een idee van wat je wil doen. Maar hoe maak je dit idee concreet? Juist, met een ondernemingsplan! Het maken van een ondernemingsplan is belangrijk om inzicht te krijgen in jouw zakelijke plannen.

Lees meer »

Starten met je marktonderzoek

Starten als ondernemer doe je niet zomaar: er komt aardig wat bij kijken. Je hebt een goed idee en wilt dit gaan uitwerken. Maar is er wel interesse voor jouw dienst of product? Om deze vraag te kunnen beantwoorden begin je met een marktonderzoek.

Lees meer »

Starten met de ondernemerstest

Voor je de stap zet om als zelfstandig ondernemer te starten, moet je jezelf een aantal dingen afvragen. Hoe zeker ben jij als starter bijvoorbeeld van jouw kwaliteiten? Ga na wat jouw overwegingen zijn om een eigen bedrijf te starten. Ben je eigenlijk wel geschikt om als ondernemer te starten? Kortom: ben jij uit het juiste ondernemershout gesneden?

Lees meer »

Wetgeving

Starten met jouw bedrijf vanuit de WIA

Zit jij in de ziektewet en wil je voor jezelf beginnen als ondernemer? Dan zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. In dit artikel vertellen we je hoe je als zelfstandig ondernemer start vanuit de WIA, Wajong, WAZ, WAO of Ziektewet.

Lees meer »

Hoe start ik een eigen bedrijf vanuit de WW?

Heb je een WW-uitkering en denk je erover om een bedrijf te starten? Dan ben je niet de enige. De overheid steunt mensen die vanuit de WW voor zichzelf willen beginnen. Daarom is er een regeling om met behoud van uitkering te starten als ondernemer. Natuurlijk moet je je daarbij aan bepaalde regels houden. Hoe het werkt, lees je in onderstaande stappen.

Lees meer »

Algemeen

Starten met je eigen bedrijf naast jouw baan

Een veilige manier van beginnen als ondernemer is starten vanuit een vast dienstverband. Dat wordt ook wel hybride ondernemerschap genoemd. Je werkt dan dus nog wel voor een werkgever, maar bent daarnaast bezig met (het starten van) je eigen bedrijf. Groot voordeel hiervan is dat je bij de start toch een zeker inkomen hebt. Je bent dus niet direct geheel afhankelijk van je eerste omzet. Er zitten echter ook haken en ogen aan je bedrijf starten naast een dienstbetrekking.

Lees meer »

Starten met netwerken

Contact onderhouden met bestaande klanten gaat de meeste ondernemers goed af. Maar, vaak wordt de vraag gesteld: hoe breid ik mijn klantenkring uit? Netwerken is dé manier om aan nieuwe klanten te komen. Wat is netwerken eigenlijk? Lees verder en ontdek hoe je jouw netwerk kunt uitbreiden.

Lees meer »

Starten met je uurtarief

Het bepalen van een uurtarief is niet zo gemakkelijk. Het uurtarief dat je kunt berekenen wordt onder andere bepaald door: vraag en aanbod in jouw segment en regio, specialisme, duur/niveau (zwaarte) van omvang van de opdracht.

Lees meer »

Rechtsvormen

Het omzetten van jouw eenmanszaak naar een bv

Nadat je enige tijd vanuit een eenmanszaak je onderneming hebt gedreven, kan het aantrekkelijk zijn om de stap naar de bv als rechtsvorm te maken. Het grootste voordeel van de bv tegenover de eenmanszaak is de beperkte aansprakelijkheid die de bv kent: het vermogen van de bv is afgescheiden van je privévermogen en je bent in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de bv.

Lees meer »

Starten met een eenmanszaak

Wil jij met jouw eenmanszaak beginnen? Allereerst: een eenmanszaak is geen ‘rechtspersoonlijkheid’. Het is een economische activiteit van een natuurlijk persoon die de eenmanszaak drijft. Juridisch gezien wordt er geen onderscheid gemaakt tussen het vermogen van de onderneming en je privévermogen. Fiscaal gezien is dat onderscheid er wel.

Lees meer »

Starten met een Declarabele Uren BV (DUBV)

Wil jij zelfstandig ondernemer zijn zonder het risico te lopen als schijnzelfstandige te worden aangemerkt, bijvoorbeeld omdat het een lange opdracht betreft? Dan is een Declarabele Uren bv wellicht iets voor jou. Dit houdt in dat je zelfstandig bent als directeur van de DUBV - maar ook werknemer van de DUBV. Daardoor heb je recht op diverse sociale zekerheden, zoals WW en WIA. Hieronder lees je meer over de DUBV. 

Lees meer »

De voor- en nadelen van rechtsvormen op een rij

Zodra je bent begonnen met de voorbereidingen op jouw bestaan als ondernemer, komen de rechtsvormen in beeld. Bij het inschrijven van jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel moet je immers aangeven of je een eenmanszaak of bijvoorbeeld een bv start. In dit kennisartikel zetten we de voordelen en nadelen van de eenmanszaak, (flex) bv, Declarabele Uren (DU)bv, maatschap en coöperatie voor je op een rijtje.

Lees meer »

Fiscale zaken

Wanneer heb ik recht op zelfstandigenaftrek?

Als zelfstandig ondernemer kan je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je betaalt dan minder belasting doordat je jouw belastbaar inkomen kunt verlagen. In dit artikel lees je wat de zelfstandigenaftrek is en wanneer je er recht op hebt. 

Lees meer »

Welke kosten van een kantoorruimte zijn aftrekbaar?

Veel startende ondernemers zijn nieuwsgierig naar welke kosten je kunt afschrijven bij de Belastingdienst wanneer je een kantoorruimte gaat huren. Dit kan namelijk een extra stimulans zijn om te switchen van ondernemen vanuit huis naar ondernemen vanuit een kantoorruimte. Laat je goed informeren over aftrekposten bij de Belastingdienst. Door jezelf goed te informeren kun je betere beslissingen maken en geld besparen. Eén van de manieren waarop je geld kunt besparen, is door goed op de hoogte te zijn van de regels voor het kosten af te trekken voor de belasting.

Lees meer »

Hoe doe ik btw-aangifte?

Wanneer je een onderneming start, krijg je te maken met omzetbelasting (btw). Over de btw moet je aangifte doen per maand, kwartaal of per jaar. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de btw-aangifte.

Lees meer »

Hoe bereken je de premie Zvw als ondernemer?

Elke werknemer en ondernemer betaalt premie voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze premie is bij een ondernemer afhankelijk van de winst uit onderneming. Hoeveel premie Zvw je moet betalen kun je berekenen met onze netto inkomen calculator. Uiteindelijk dien je een percentage premie te betalen over jouw belastbare winst als ondernemer.

Lees meer »

Is een btw nummer op mijn website verplicht?

Als startende ondernemer heb je vele verplichtingen, jouw factuur moet aan een aantal eisen voldoen, net als jouw offerte en je administratie. Maar is het eigenlijk verplicht om een btw-nummer op jouw site te vermelden? Dat lees je in dit artikel.

Lees meer »

Vanuit huis werken en energiekosten

Ben jij een startende ondernemer die vanuit huis werkt? In dit artikel lees je of je een deel van de energiekosten die je thuis maakt kunt aftrekken van je fiscale winst. Daarnaast vind je hier informatie over óf en hóe je de btw van je energierekening kunt aftrekken in je btw-aangifte.

Lees meer »

Ondernemen in het buitenland

Als Belgisch ondernemer in Nederland werken

In het artikel ‘als Nederlandse zzp’er in België werken’ kon je lezen welke stappen je moet ondernemen als je een opdracht aanneemt in België. Maar hoe zit het als je woont in België en een klus hebt in Nederland? Dat lees je in dit kennisartikel.

Lees meer »

Boekhouden

Wat moet ik als startende ondernemer weten over btw-aangifte?

De meeste ondernemers krijgen te maken met btw-aangifte. Btw staat voor belasting over de toegevoegde waarde. Wanneer je als ondernemer ‘waarde toevoegt’ (lees: omzet draait) bereken je daarover btw. Deze btw moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. In plaats van btw spreekt men ook wel over OB: omzetbelasting.

Lees meer »

De start van een goede administratie: 4 slimme tips

Jij als ondernemer werkt hard en bent hoogstwaarschijnlijk een expert binnen een bepaald vakgebied. Boekhouden valt daar over het algemeen buiten, waardoor er veel geld en/of tijd verloren kan gaan. Zonde, want boekhouden wordt steeds laagdrempeliger dankzij modernere softwarepakketten. Door je boekhouding vanaf het begin goed te regelen, kun jij je volop focussen op het ondernemen zelf.

Lees meer »

De mogelijkheden van digitaal boekhouden

Efficiënt, snel en effectief ondernemen: welke zzp’er wil dit nu niet? Dankzij de voortdurende ontwikkelingen op digitaal vlak zijn er steeds meer mogelijkheden om jouw werkzaamheden (deels) te automatiseren. Online toepassingen kunnen het jou als ondernemer niet alleen leuker, maar ook makkelijker maken. In dit artikel vind je een aantal handige tips.

Lees meer »

Aan welke eisen moeten mijn facturen voldoen?

Een factuur is pas rechtsgeldig als hij aan een aantal door de Belastingdienst opgestelde eisen voldoet. Is dat niet het geval, dan is hij niet rechtsgeldig en kan de ontvanger bijvoorbeeld geen gebruik maken van de btw-aftrek. Dat geldt natuurlijk ook voor jouzelf.

Lees meer »

Financieren

Starten als ondernemer met een lening of krediet

Wil jij starten als ondernemer? De kans is groot dat je startkapitaal nodig hebt waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren. Er zijn diverse mogelijkheden voor het financieren van je onderneming. In dit artikel hebben we de belangrijkste mogelijkheden voor het realiseren van startkapitaal voor je in een overzicht gezet.

Lees meer »

Fiscale valkuilen van crowdfunding

Crowdfunding is hot! Het is een laagdrempelige manier om je bedrijf aan de wereld te presenteren en direct geld op te halen. Banken lenen immers geen geld aan startups. Maar wat is de fiscale impact als je met succes financiering ophaalt via crowdfunding? In dit artikel bespreken we de verschillende varianten van crowdfunding en de bijbehorende fiscale impact.

Lees meer »

Wat is een converteerbare lening?

Steeds meer startende ondernemers kiezen bij het financieren van hun onderneming voor een converteerbare lening. Ook bij crowdfunding wordt zo'n lening steeds vaker ingezet. Maar wat houdt het precies in? In dit artikel lees je meer over dit onderwerp.

Lees meer »

Starten met crowdfunding

Stel: je hebt een fantastisch idee voor je toekomstige bedrijf, je huidige bedrijf of een project. Maar het ontbreekt je aan geld om het idee te kunnen waarmaken. Hoe kom je dan aan startkapitaal? Een investeerder vinden lukt niet en de bank wil je geen lening geven. Einde verhaal? Nee! De afgelopen jaren heeft namelijk een nieuwe financieringssoort de kop opgestoken en die krijgt ook in Nederland steeds meer voet aan de grond. De naam: crowdfunding. Vrij vertaald: investering door de massa. Ofwel: een groep mensen steekt - vaak een kleine hoeveelheid - geld in een (bedrijfs-)concept.   

Lees meer »

Starten met microfinanciering

De start van een bedrijf vraagt om de nodige investeringen. De meeste startende ondernemers hebben dan ook financiering nodig, maar het kan voor starters lastig zijn om een lening van de bank te krijgen. In dat geval kan een microkrediet uitkomst bieden. In dit artikel lees je vijf vaak gestelde vragen én de antwoorden daarop over microfinanciering.

Lees meer »

Pensioen en sparen

Pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer heb je in tegenstelling tot werknemers relatief weinig mogelijkheden om jouw pensioen op te bouwen. Er bestaat bijvoorbeeld geen pensioenfonds zoals bij de meeste werknemers. Je moet daarom zelf iets regelen, anders heb je als zelfstandig ondernemer op jouw 67e alleen een AOW.

Lees meer »

Lijfrente en banksparen voor zelfstandig ondernemers

Het is belangrijk als startende ondernemer om jouw pensioenvoorziening voor de toekomst goed te regelen. De mogelijkheid tot het opbouwen van individueel aanvullend pensioen, valt onder het zogeheten lijfrente-regime. Als zelfstandig ondernemer kon je voorheen alleen jouw pensioen regelen bij een verzekeraar met een verzekerde lijfrente, ook wel lijfrenteverzekering of lijfrentepolis genoemd. Een heel aantal hiervan bleken later helaas woekerpolissen te zijn.

Lees meer »

Handige informatie per branche

Zorg

Wil jij starten als zelfstandig ondernemer in de zorg? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Lees meer »

Transport en logistiek

Wil jij starten als zelfstandig ondernemer in de logistiek? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter in de logistiek mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Lees meer »

Kapperszaak

Ook in de kappersbranche zijn er diverse risico´s waar je rekening mee moet houden. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Lees meer »

Bouw

Starten als zzp'er in de bouw is een behoorlijke uitdaging waar veel bij komt kijken. Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan als zzp'er in de bouw. Om goed van start te kunnen in deze branche is het handig om actuele branche-informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige informatie en links naar sites waar je als oriënterende zzp'er in de bouw mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in de bouw branche zodat je goed onderbouwd van start kunt.

Lees meer »

Detailhandel

Wil je jouw eigen winkel openen? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan als zelfstandig ondernemer in de detailhandel. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige informatie en links naar sites waar je als oriënterende starter in de detailhandel mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Lees meer »

Horeca

Wil jij starten in de horeca? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed te kunnen starten in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Lees meer »

Industrie

Starten als zelfstandig ondernemer in de industrie is een heel avontuur waar veel bij komt kijken. Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed te kunnen starten in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Lees meer »

Land- en tuinbouw

Wil jij starten als zelfstandig ondernemer in de land- en tuinbouw? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Lees meer »

Media

Starten als zelfstandig ondernemer in de media is een heel avontuur. Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Lees meer »

Cultuur, sport en recreatie

Starten als zelfstandig ondernemer in de cultuur, sport en/of recreatie is een hele uitdaging waar veel bij komt kijken. Gelukkig helpen wij je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt!  

Lees meer »

Energie, water en milieu

Wil jij als ondernemer starten in de sector energie, water en milieu? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Lees meer »

ICT

Starten als zelfstandig ondernemer in de ICT is een hele uitdaging waar veel bij komt kijken. Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze branche is het handig om actuele branche-informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige informatie en links naar sites waar je als oriënterende starter in de ICT mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Lees meer »

Kinderopvang

Wil jij starten in de kinderopvang? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter in de kinderopvang mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Lees meer »

Zakelijke dienstverlening

Wil jij starten als zelfstandig ondernemer in de zakelijke dienstverlening? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze branche is het handig om actuele branche-informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel informatie en links naar sites waar je als zelfstandig ondernemer in de zakelijke dienstverlening mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed onderbouwd van start kunt.

Lees meer »

Schoonheidsverzorging

Als je je eigen onderneming start, komt er heel wat bij kijken. Ook in de beautybranche zijn er diverse risico's waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je meer over de zaken waar je op moet letten als je begint in de schoonheidsbranche.

Lees meer »

Wet DBA / VBAR

Wanneer ben je schijnzelfstandig?

Schijnzelfstandigheid houdt in dat iemand als zzp'er werkt bij een opdrachtgever, terwijl er feitelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst. Ook als zzp'er en opdrachtgever een goedgekeurde modelovereenkomst hebben getekend, kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid. Om dit goed te begrijpen, is het van belang om te weten hoe een arbeidsovereenkomst van rechtswege ontstaat.

Lees meer »

Hoe kun je Wet DBA proof opdrachten krijgen als freelancer?

Het is onrustig in freelance-land, steeds meer opdrachtgevers zijn bang voor de gevolgen van het opheffen van het handhavingsmoratorium vanaf 1 januari 2025. Vanaf dat moment kan de Belastingdienst gemakkelijker boetes en naheffingen opleggen wanneer jouw opdracht als arbeidsrelatie wordt gezien. Wat kun je doen om Wet DBA proof aan de slag te gaan als freelancer en hoe zorg je als opdrachtgever dat jouw flexibele schil niet wordt gezien als werknemer. In dit artikel geef ik een aantal tips.

Lees meer »

Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst als zzp'er?

Veel mensen denken dat je minimaal 3 opdrachtgevers per jaar nodig hebt om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor zelfstandigheid als zzp'er. Dit is een hardnekkig misverstand! De Belastingdienst heeft geen regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben om als zelfstandige te worden gezien. Waar ze wel, naast ook onderwerpen als continuïteit, ondernemersrisico en bedrijfsomvang op controleren, is het al dan niet bestaan van een gezagsverhouding tussen jou en je opdrachtgever (mate van zelfstandigheid).

Lees meer »

Van VAR naar Modelovereenkomst

De VAR-regeling (verklaring arbeidsrelatie) is sinds 1 mei 2016 vervangen door modelovereenkomsten volgens de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Wat houdt een modelovereenkomst in? En hoe zit het met de handhaving van deze wet? Je leest het in dit kennisartikel.

Lees meer »

Verzekeringen

Welke verzekeringen heb ik nodig als startende ondernemer?

Als startende ondernemer word je niet meer beschermd door je werkgever. Alle randvoorwaarden dien je zelf te regelen. Daarbij horen ook je verzekeringen. Wat verzeker je wel? En wat verzeker je niet? Hieronder bespreken we de meest gangbare verzekeringen die jij als starter nodig hebt om veilig te kunnen starten. Laat je vooraf goed informeren en adviseren over welke verzekeringen je nodig hebt.

Lees meer »

De voor- en nadelen van een broodfonds

Wil je als zzp’er zeker zijn van een inkomen als je niet kunt werken? Dan kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) sluiten. Maar er is ook een alternatief: het broodfonds – voor als je voldoende hebt aan een uitkering van maximaal 2 jaar. Wat houdt een broodfonds precies in?

Lees meer »

Mobiliteit

Privéauto en een zakelijke tankpas: het kan

Als zzp'er sta je ieder kwartaal met een schoenendoos vol bonnetjes bij je boekhouder. Maar meestal zitten er in die doos geen tankbonnen: je hebt namelijk geen zakelijke auto. Je rijdt met je privéauto zakelijke kilometers en denkt dat je alleen die 19 cent per kilometer mag terugvorderen. Dus jij betaalt nu je brandstof onnodig privé, je houdt je kilometers bij en je vordert de btw op brandstof niet terug

Lees meer »

Zakelijk rijden als ondernemer: de regels en voordelen

Als ondernemer ben je veel onderweg. Door effectief om te gaan met de kosten van jouw auto en brandstof houd je meer tijd en geld over. Met behulp van de tips in dit kennisartikel rijd jij zo effectief mogelijk. Of het noodzakelijk is jouw auto over te schrijven naar de zaak, hangt van een aantal factoren af. De Belastingdienst maakt namelijk onderscheid tussen hoeveel kilometers jij privé en zakelijk maakt.

Lees meer »

Auto op de zaak of privé?

Zet je de auto op de zaak of blijf je hem privé rijden? Regelmatig veranderen de fiscale regels omtrent het zakelijk rijden van een privé-auto of het privé rijden van een zakelijke auto.

Lees meer »

Welk vervoersmiddel kies ik als zzp'er?

Als zzp'er heb je dagelijks te maken met opdrachtgevers. Soms virtueel of digitaal en soms in levende lijve. Ga je regelmatig op bezoek bij potentiële klanten of opdrachtgevers? Dan is het belangrijk om het juiste vervoer te kiezen. Ga je voor de fiets, het openbaar vervoer of het gemak van de auto? In dit kennisartikel gaan we in op de opties die je als ondernemer hebt.

Lees meer »

Kan ik als ondernemer een fiets van de zaak hebben?

Het kan voordeliger zijn om de fiets als privévermogen te beschouwen. Voor het gebruik van een privéfiets in zakelijk en woon-werkverkeer mag je namelijk € 0,19 per kilometer als kosten voor je bedrijf opvoeren. Dat pakt in veel gevallen gunstiger uit dan wanneer je de fiets aanmerkt als bedrijfsvermogen.

Lees meer »