Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Oude pensioenregeling zelfstandig ondernemers vrijwillig voortzetten

Het kan soms een mogelijkheid zijn om de pensioenregeling van jouw laatste werkgever voort te zetten als je start als zelfstandig ondernemer. Deze optie behoort alleen tot de mogelijkheden als je nog moet starten als zelfstandig ondernemer, én nog niet bent gestopt bij de werkgever die deze pensioenregeling als mogelijkheid biedt. Tegenwoordig is de pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting maximaal tien jaar na ontslag aftrekbaar, voorheen was dit maximaal drie jaar.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordeel

Wat betreft jouw pensioen, verandert er niks als je als zelfstandig ondernemer start. Dat is een groot voordeel van deze regeling. Dit houdt in dat indien er in jouw huidige pensioenregeling een dekking is bij overlijden (partnerpensioen) of arbeidsongeschiktheid, jij hiervoor gewoon bent verzekerd.

Nadelen

Mocht je er voor willen kiezen om de pensioenregeling van jouw huidige werkgever voort te zetten, dan betaal je de volledige premie. Let op: je betaalt dus niet alleen de eigen bijdrage maar ook het deel wat je (ex)werkgever betaalt. Jouw werkgever betaalt vaak de helft of twee derde van de premie, dit deel komt dus extra voor jouw rekening. Je moet deze pensioenregeling aansluitend op jouw dienstverband voortzetten. Dat kan best lastig zijn omdat je als zelfstandig ondernemer nog niet goed kunt overzien hoe de toekomst eruit ziet.

Of deze regeling de juiste keuze is, dat is van diverse factoren afhankelijk. Vraag je bijvoorbeeld af wat de dekkingsgraad van het pensioenfonds is. Is het een vergrijsd fonds? Mocht je jonger dan 45 jaar zijn, dan betaal je bij een pensioenfonds relatief te veel premie ten opzichte van wat je kunt terugverwachten. Dit is dus niet aantrekkelijk als je jonger bent. Dit is dan ook een mogelijkheid waar nauwelijks gebruik van wordt gemaakt.

Hoe voortzetten?

Indien je wilt weten of je van de mogelijkheid om jouw pensioenregeling voort te zetten gebruik kunt maken, kijk je in jouw pensioenreglement. Deze kun je opvragen bij jouw pensioenuitvoerder, dus bij het pensioenfonds of de verzekeraar. Heel makkelijk is het natuurlijk ook om gewoon even contact op te nemen en te vragen of deze mogelijkheid is opgenomen in de pensioenregeling.  

TIP Lees ook deze blog, waarin je leert hoe je in drie stappen je pensioen opbouwt!

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer