Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Welk vervoersmiddel kies ik als zzp'er?

Als zzp'er heb je dagelijks te maken met opdrachtgevers. Soms virtueel of digitaal en soms in levende lijve. Ga je regelmatig op bezoek bij potentiële klanten of opdrachtgevers? Dan is het belangrijk om het juiste vervoer te kiezen. Ga je voor de fiets, het openbaar vervoer of het gemak van de auto? In dit kennisartikel gaan we in op de opties die je als ondernemer hebt.

Kies ik voor de auto, het openbaar vervoer of de fiets?

Fiets

Stel: je klanten bevinden zich voornamelijk in de buurt omdat je een regionale functie hebt. Dan kun je een fiets van de zaak aanmerken. In dit kennisartikel gingen we al dieper in op het gebruiken van je fiets als vervoersmiddel. Kort gezegd kun je je fiets als bedrijfsvermogen beschouwen als je niet zoveel privékilometers fietst. Net als bij een auto van de zaak kun je met je privéfiets € 0,19 per kilometer opvoeren als reiskosten.

Je kunt je fiets echter ook tot je bedrijfsvermogen rekenen. Dit kan als je deze voor minstens 10% bedrijfsmatig gebruikt. Wil je echt zeker van je zaak zijn – een fiets is immers lastiger te meten in gebruik dan een auto – dan raden we je aan de fiets voor minstens 20% bedrijfsmatig te gebruiken.

Openbaar vervoer

Als jouw opdrachtgevers gemakkelijk te bereiken zijn per metro, tram, bus of trein, dan kun je er ook voor kiezen met het openbaar vervoer te reizen. Als ondernemer mag je ook de kosten voor het openbaar vervoer opvoeren. Je betaalt namelijk 6% btw over het vervoer – dit kun je terugvorderen bij de Belastingdienst als je kunt verantwoorden dat het een zakelijke rit is geweest.

Ook als je een ov-chipkaart oplaadt, kun je btw terugvorderen. Hiervoor moet je echter wel een persoonlijke kaart hebben (geen anonieme) waarop je naam, geboortedatum en pasfoto staan. Daarnaast moet je ook een account hebben op www.ov-chipkaart.nl. Je kunt dan zelf ieder jaar een jaaroverzicht uitprinten en bewaren voor de Belastingdienst. Als extra verantwoording tegenover de Belastingdienst kun je kiezen voor een agenda of afsprakenboekje.

Motor

Eigenlijk werkt een motor op de zaak hetzelfde als een auto. Je mag bepaalde kosten (gedeeltelijk) aftrekken als je kunt bewijzen dat je jouw motor voor minstens 10% zakelijk gebruikt. In dit artikel les je meer over een motor op de zaak als ondernemer.

Auto

De auto is het meest voor de hand liggende vervoersmiddel als het gaat om zakelijk vervoer. De auto heeft dan ook een aantal voordelen ten opzichte van de andere vervoersmiddelen, bijvoorbeeld:

  • Een auto draagt bij aan het imago van je onderneming; je kunt hier ook reclame op bedrukken bijvoorbeeld;
  • Een auto komt professioneler over dan een fiets of het openbaar vervoer;
  • Er zijn veel opties om een auto zakelijk te gebruiken: een nieuwe of juist ‘youngtimer’ aanschaffen, een auto leasen of je privéauto gebruiken;
  • Een auto is vaak comfortabeler;
  • Je bent niet afhankelijk van de vaste tijden van het openbaar vervoer en heb je geen last van vervelende weersomstandigheden zoals bij de fiets.

Kies je voor de auto als vervoer? Dan heb je meerdere opties. Je kunt ervoor kiezen zakelijk te rijden met je privéauto of je auto op naam van de zaak te zetten. Let op: je bent verplicht de auto op naam van je bedrijf te zetten als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

Als je een auto van de zaak hebt, mag je alle kosten zoals afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Je betaalt overigens wel bijtelling: een percentage van de cataloguswaarde van je auto. Dit percentage (14% of 22%, afhankelijk van de CO2-uitstoot), wordt bij je inkomen opgeteld – je betaalt hier dus inkomstenbelasting over.

Youngtimer?

Een youngtimer is een auto tussen de 15 en 25 jaar oud. Zo'n youngtimer is natuurlijk erg interessant omdat het goedkoper in aanschaf is dan een nieuwe auto. Bovendien heb je met een youngtimer een lage bijtelling: je betaalt dan bijtelling over de dagwaarde, ofwel WEV (Waarde in het Economisch Verkeer). Er wordt dus niet naar de cataloguswaarde gekeken. Ondanks dat het percentage bijtelling over de dagwaarde hoog is (35%), is de dagwaarde vaak laag. Hierdoor betaal je relatief weinig bijtelling én kun je gewoon zakelijke kosten zoals onderhoud, parkeer- en brandstofkosten aftrekken.

De Belastingdienst geeft ook informatie over rijden in een auto ouder dan 15 jaar.

Btw

Hoe zit het dan met btw aftrek? Dat hangt af of je een zakelijke of privéauto bezit. Bij een privéauto kun je geen btw over de aankoop aftrekken, maar wel op onderhouds- en gebruikskosten. Bij een auto van de zaak mag je dan weer wel de aankoop op btw aftrekken – behalve als je de auto al in je bezit had en je deze later overschrijft op de zaak.

Let daarbij op dat de btw aftrek alleen geldt op het gedeelte dat je de auto zakelijk gebruikt! Rijd je van de 10.000 kilometers per jaar zo’n 9.000 zakelijk? Dan mag je 90% van de btw op gebruik, brandstof en onderhoud terugvorderen. Als je een sluitende kilometerregistratie bijhoudt, kun je bovendien € 0,19 per kilometer opvoeren als ‘reiskosten’. De Belastingdienst stelt overigens een paar eisen aan de rittenregistratie.

Brandstof

Welke optie – de auto op privé of de zaak zetten – voor jou het handigst is, hangt van een aantal zaken af. Dit is onder andere afhankelijk van je wegenbelasting, verzekeringen en onderhoudskosten. Wist je ook dat brandstof een belangrijk onderdeel kan zijn in kosten besparen? Een brandstof met additieven kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je motor langer meegaat en deze schoner is. En: hoe schoner je auto, hoe meer je bespaart.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer