Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Een motor op de zaak als ondernemer: hoe werkt het?

Kun je als ondernemer ook een motor of scooter op naam van de zaak zetten? En wat zijn de regels daarvan? Lees hier meer over de regels rondom het zakelijke gebruik van een motor of scooter.

In principe zijn de regels van een motor of scooter hetzelfde als bij een auto op de zaak. Je mag als ondernemer bepaalde kosten (gedeeltelijk) aftrekken als je jouw vervoersmiddel voor minstens 10% zakelijk gebruikt. Dit kun je aantonen door middel van een rittenregistratie. Welke kosten kun je zoal aftrekken?

  • Onderhoud en reparatie
  • Verzekeringen
  • Motorrijtuigenbelasting
  • Brandstof

Specifiekere informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Fiscaal aantrekkelijk

Overigens valt de aanschaf van een motor op de zaak ook onder de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, in tegenstelling tot een auto. Ook de noodzakelijke benodigdheden zoals een pak of helm zijn aftrekbaar.

Bijtelling of niet?

Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met een auto op de zaak, krijg je te maken met een bepaald percentage bijtelling. Deze bijtelling wordt bij jouw belastbare inkomen opgeteld: hierover betaal je dus belasting. Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met jouw zakelijke auto, betaal je geen bijtelling. Bijtelling wordt gebaseerd op onder andere de CO2-uitstoot van je auto. Bijtelling betalen voor een auto kan al snel een paar duizend euro per jaar kosten.

Als je een motor hebt, geldt deze ‘forfaitaire’ bijtelling niet. Je betaalt wel degelijk bijtelling, maar deze wordt op een andere manier berekend. Voor een motor wordt namelijk het aantal privékilometers per jaar berekend met de kilometerprijs.

REKENVOORBEELD

Je rijdt 4.000 kilometer per jaar privé met jouw motor, wat je gemiddeld 19 cent per kilometer kost. Dan betaal je een bijtelling van 4.000 x € 0,19 = € 760,- per jaar. Houd er ook rekening mee dat je hierover belasting moet betalen (afhankelijk van jouw inkomen is dat 36,55%, 40,88% of 52%).

Wil je meer weten over de fiscale regels rondom zakelijk gebruik van je motor? Dan raden wij aan om in gesprek te gaan met een boekhouder of financieel adviseur.

Blog

4 handige tips voor de startende ondernemer!


Bedrijf gestart? Werk aan je online zichtbaarheid!


Lees meer

Nieuws

Zelfstandig ondernemer loopt meeste risico op armoede

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek loopt de zelfstandig ondernemer het grootste risico op armoede. Voltijd werknemers hebben de minste kans om onder de lage-inkomensgrens te leven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar werkenden met een armoederisico. De meest recente cijfers komen uit 2017.

Ondernemers doen goed voorbereid aangifte inkomstenbelasting

Vanaf vandaag, vrijdag 1 maart, kunnen ongeveer 1,3 miljoen ondernemers aangifte inkomstenbelasting doen over 2018. Ongeveer een derde van alle ondernemers doet zijn of haar aangifte zelf.

Lees meer