Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Hoe bereken je de bijtelling van jouw auto als startende ondernemer?

Het bedrag dat je betaalt voor het gebruik van een auto van de zaak voor privéritten wordt bijtelling genoemd. De Belastingdienst beschouwt dit privégebruik namelijk als loon in natura. Ook hierover moet je belasting betalen. Bijtelling betaal je als je jaarlijks méér dan 500 kilometer privé rijdt met jouw auto.

Hoe hoog is de bijtelling van jouw leaseauto?

Het bijtellingspercentage kan in 2019 4% of 22% zijn, afhankelijk van hoe milieuvriendelijk jouw auto is. Op elektrische en hybride leaseauto's die voor 1 januari 2014 op kenteken gezet zijn, kan nog een bijtellingspercentage van 0% gelden.

Voor 2019 wordt de bijtelling berekend aan de hand van de waarde van je auto en of het een elektrische auto is of niet. Heb je een elektrische auto met een waarde van € 40.000, dan betaal je 4% bijtelling. Heb je een elektrische auto met een waarde van € 55.000, dan betaal je 22% bijtelling. Heb je een auto op waterstof, betaal je 4%. Heb je een auto met meer dan 0 gram CO2-uitstoot per kilometer, dan betaal je 22% bijtelling.

Bijtelling 2019

Hoe bereken ik de bijtelling?

De bijtelling voor jouw leaseauto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde. Wanneer je een werknemer bent, geldt er eventueel nog een eigen bijdrage.

Voorbeeld

Je rijdt een auto met een cataloguswaarde van € 24.000,-. De bijtelling is 22% van € 24.000,- = € 5.280,-. Per maand is dat € 5.280,- : 12 = € 440,-.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is. Als het tarief voor de inkomstenbelasting bijvoorbeeld 38,10% is, dan is bij bovengenoemd voorbeeld de netto bijtelling 38,10% van € 5.280,- dus € 2.011,68 netto per jaar.

* de bijtelling is afhankelijk van de milieuvriendelijkheid van jouw auto. 

Rittenregistratie

Je betaalt dus alleen bijtelling als je meer dan 500 privé kilometers per kalenderjaar maakt met een auto die tot je zakelijk vermogen behoort. Als je minder dan 500 kilometer privé met jouw zakelijke auto rijdt, hoef je dus geen bijtelling te betalen. Hoeveel kilometer je rijdt, toon je aan met een sluitende rittenregistratie. Deze moet voldoen aan het keurmerk van de Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen. In dit artikel lees je meer over rittenregistratie.

Wil je weten wat de regels zijn met betrekking tot btw, belasting betalen en regels? Lees dan ook eens het kennisartikel Zakelijk rijden als ondernemer: de regels en voordelen.

Bron: Belastingdienst

TIP Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Wil je meer weten over leasen? Wat is eigenlijk voordeliger: zakelijk of privé leasen? Dat en meer lees je in onderstaande gratis whitepaper!

agenda

Data ophalen ...

Blog

Hoe maak je jouw website klaar voor 2019?


Personal branding: pokon voor je reputatie


Lees meer

Nieuws

Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken

Ongeveer 1,3 miljoen Nederlandse eenmanszaken krijgen vóór 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer.

50% van de zzp'ers krijgt onnodig te laat betaald

Als zelfstandig professional kan het soms weken duren tot je klanten hun facturen voldoen. Ondertussen moet je wel je rekeningen en je salaris betalen. Daardoor kun je financieel in de knel komen. Het overkomt niet alleen startende zzp'ers maar ook doorgewinterde ondernemers. Dat blijkt uit een onderzoek van ikwordzzper.nl, waarin zzp'ers is gevraagd naar hun ervaring met debiteurenbeheer.

Lees meer