Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Onkosten doorbelasten aan je opdrachtgever

Ben jij zelfstandig ondernemer en wil jij weten of en hoe je kosten kunt doorbelasten aan je opdrachtgever? In dit artikel lees je hoe je dat doet en welke kosten je kunt doorbelasten.

Hoe werkt het doorberekenen van btw?

Als je met je opdrachtgever hebt afgesproken dat je bepaalde kosten mag doorbelasten, zoals kosten voor openbaar vervoer of andere kosten, let dan op het (door)berekenen van de btw. Dit kun je doen op de volgende manieren:

  • Je boekt de kosten in als zakelijke kosten, bewaart de bon en vraagt aan de Belastingdienst de betaalde btw terug.
  • Je zet de kosten zonder btw op de factuur aan je opdrachtgever: dan is het onderdeel van je normale omzet. Als je de btw niet terug kunt vragen, zet je de kosten inclusief btw op de factuur.
  • Je berekent het btw-tarief dat voor jouw diensten geldt, over de gehele factuur (meestal 21%).
  • Je stuurt de factuur en kopieën van de bonnen als verantwoording van kosten aan je opdrachtgever. Je bewaart de bonnen in je eigen originele administratie. Zo kun je de kosten als zakelijke inkoop verantwoorden tegenover de Belastingdienst.

LET OP Het is altijd belangrijk om jouw originele bonnen en facturen in je eigen administratie te bewaren.

Voorkom rondslingerende bonnetjes en facturen door deze direct op te slaan in je boekhoudpakket. Dit kan bijvoorbeeld door met een boekhouding app een foto te maken van de bon of factuur. Vervolgens upload je de foto direct in je boekhoudpakket.

Dit kan met de onderstaande boekhoudpakketten voor zzp’ers:

 

Doe dit niet:

Het is dus niet de bedoeling dat je de prijs inclusief btw doorbelast én de btw terugvordert bij de Belastingdienst. Dan betaalt je opdrachtgever teveel en krijg jij twee keer btw terug. Ook is het niet de bedoeling dat je de prijs inclusief btw doorbelast en de betaalde btw níet terugvordert bij de Belastingdienst: hierdoor betaalt de opdrachtgever onrechtmatig btw.

Reiskosten doorbelasten

Als ondernemer is het mogelijk om de kosten voor het openbaar vervoer op te voeren. In de prijs van vervoersbewijzen in het openbaar vervoer en taxibonnen zit 6% btw, ook al staat dit er niet op. Je kunt, als je kunt bewijzen dat het een zakelijke rit is geweest, deze kosten terugvorderen bij de Belastingdienst. De kosten exclusief btw kun je doorbelasten aan de opdrachtgever.

Ook als je een ov-chipkaart oplaadt, kun je btw terugvorderen. Hiervoor moet je echter wel een persoonlijke kaart hebben (geen anonieme) waarop je naam, geboortedatum en pasfoto staan. Daarnaast moet je ook een account hebben op www.ov-chipkaart.nl. Je kunt dan zelf ieder jaar een jaaroverzicht uitprinten en bewaren voor de Belastingdienst. Als extra verantwoording tegenover de Belastingdienst kun je kiezen voor een agenda of afsprakenboekje.

TIP Lees in dit kennisartikel meer over welk vervoersmiddel je kunt kiezen als ondernemer en wat de fiscale regels zijn.

Auto

Als je zakelijke ritten hebt gemaakt met je auto kun je een kilometervergoeding overeenkomen met je opdrachtgever. De vergoeding draagt bij aan je omzet: hierover moet je dan ook btw en inkomstenbelasting betalen. Normaal gesproken kun je dezelfde vergoeding hanteren als een werkgever belastingvrij aan een werknemer mag betalen bij zakelijke ritten. Dit is € 0,19 per kilometer.

TIP Hoe zit het met de reiskosten als je een auto gebruikt? Dat lees je in dit kennisartikel.

Uitzonderingen

LET OP Verstuur je iets naar jouw opdrachtgever? Je bent verplicht om btw te heffen over portokosten/verzendkosten, ondanks het feit dat er volgens de Postwet geen btw wordt geheven over postzegels. Je gebruikt het btw-tarief dat geldt voor jouw dienstverlening – meestal 21%.

Ga je met een klant iets eten of drinken? Dan ligt het eraan of je de btw wel of niet mag aftrekken. Je mag de btw niet aftrekken als je eet of drinkt in een horecagelegenheid of als je het door een cateraar laat verzorgen in een afgehuurde ruimte bijvoorbeeld. Heb je afgesproken dat je jullie zakelijke etentje mag doorbelasten, dan belast je deze kosten inclusief btw door.

Overigens is de btw op eten wat je in de supermarkt koopt, en nuttigt op de zaak, wél terug te vorderen. Je leest daarover in dit kennisartikel meer.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer