Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Zakelijk rijden als ondernemer: de regels en voordelen

Als ondernemer ben je veel onderweg. Door effectief om te gaan met de kosten van jouw auto en brandstof houd je meer tijd en geld over. Met behulp van de tips in dit kennisartikel rijd jij zo effectief mogelijk. Of het noodzakelijk is jouw auto over te schrijven naar de zaak, hangt van een aantal factoren af. De Belastingdienst maakt namelijk onderscheid tussen hoeveel kilometers jij privé en zakelijk maakt.

Zakelijk rijden met een privé auto

Als je in jouw privé auto rijdt voor zakelijke doeleinden, mag je € 0,19 per kilometer aftrekken. Dit geldt ook bij het huren van een auto. Je kunt dan ook de btw over het onderhoud, reparatie en gebruik aftrekken – maar niet over de aankoop van de auto.

Houd je een kilometeradministratie bij? Daarmee kun je bepalen of het voordeliger is om jouw auto over te schrijven naar de zaak of niet. Je kunt met een berekening van de Belastingdienst uitrekenen wat de verhouding tussen zakelijke en privé kilometers is. Met de zakelijke kilometers (voor belaste omzet) bereken je de btw die je af mag trekken. Met een kilometer- of rittenregistratie toon je aan dat je meer of minder dan 500 kilometer per jaar rijdt. Dat is namelijk de grens die de Belastingdienst trekt voor de inkomstenbelasting. Rijd je minder dan 500 kilometer per kalenderjaar privé? Dan ziet de Belastingdienst het als auto van de zaak en telt deze mee voor de inkomstenbelasting. Dan betaal je dus ook bijtelling. Hierover lees je hieronder meer.

Houd je geen kilometeradministratie bij? Dan trek je alle btw over het onderhoud en het gebruik van je auto af. Aan het einde van het jaar corrigeer je dit bedrag vanwege het privégebruik. Dit bedrag beslaat zo’n 1,5% van de catalogusprijs – als verschuldigde btw.   

Rijden met een auto van de zaak

Staat jouw auto op naam van de zaak? Dan mag je alle kosten – ook afschrijvingen en financieringslasten – zakelijk aftrekken. Je betaalt bijtelling voor de inkomstenbelasting. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto en is tevens afhankelijk van de CO2-uitstoot. Het bedrag van deze bijtelling wordt bij jouw inkomen opgeteld – hier betaal je dus inkomstenbelasting over.

TIP Als de kosten van je auto lager zijn dan de bijtelling die je betaalt, dan kun je overwegen de auto over te schrijven naar privé, en € 0,19 per kilometer in te dienen als zakelijke kosten.

KORTOM Rijd je minder dan 500 kilometer met je zakelijke auto? Dan mag je de bijtelling achterwege laten.

Effectief rijden met een tankpas

Als ondernemer heb je te maken met veel administratieve en financiële rompslomp: bonnetjes, facturen en nog veel meer. Als je op zoek bent naar een manier om hier zo weinig mogelijk tijd aan te besteden, is een tankpas wellicht iets voor jou.

Tankpas: iets voor jou?

Wanneer is een tankpas iets voor jou? Het maakt tegenwoordig niet meer uit of je nu een zzp'er of wagenparkbeheerder bent. Aan het eind van de maand krijg je een overzichtelijke factuur waar alle transacties op staan. Meteen klaar voor de boekhouder: dit scheelt jou dus een hoop tijd.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer