Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Verkrijg in vijf stappen financiering voor je bedrijf

Vanwege strenge eisen, zoals het hebben van een goede cashflow, jaarcijfers en een goed businessplan, is het krijgen van een lening bij de bank voor kleinere bedrijven vaak erg lastig. Toch is een lening of alternatieve vorm van financiering voor veel bedrijven wenselijk en soms ook hard nodig om een bedrijf op te starten, te laten groeien of om de dagelijkse kosten, zoals lonen en inventaris, te dekken.

Jouw onderneming financieren in vijf stappen

Een goede voorbereiding is het halve werk! Omdat het vinden, aanmelden en het verkrijgen van een goedkeuring voor een kleinere bedrijfslening een uitdaging is kan je maar beter goed voorbereid zijn. In dit kennisartikel lees je hoe je in vijf stappen de juiste financieringsvorm kiest en krijgt.

Stap 1: Waarom heb je het geld nodig?

Op het moment dat je op zoek gaat naar financiering, dan zal je deze vraag te horen krijgen. Grote kans dat jouw antwoord overeenkomt met een van de volgende punten:

    • Om een bedrijf te starten?
    • Om de dagelijkse kosten te managen?
    • Om je bedrijf te laten groeien?

Stap 2: Bepaal welke vorm van financiering geschikt is voor je bedrijf

De reden waarom je op zoek bent naar financiering bepaalt welke vorm van financiering geschikt is voor je bedrijf. Op het moment dat je een bedrijf start is het vrijwel onmogelijk om een lening bij de bank krijgen in het eerste jaar van het bestaan. In het eerste bestaansjaar van een onderneming zijn er namelijk nog niet voldoende cijfers bekend waarop een lening kan worden afgegeven. Hierdoor ben je afhankelijk van zakelijke creditkaarten, leningen van vrienden of familie (business angels), crowdfunding, eigen vermogen, een microlening bij een onafhankelijke geldverstrekker of je kan gebruik maken van factoring.

Om de dagelijkse kosten te dekken of om groeimogelijkheden voor je bedrijf te realiseren kun je het beste uit een van de volgende financieringsvormen kiezen:

Een banklening
Een banklening geeft beschikking over een geldbedrag welke je besteedt aan de standaardkosten, zoals benodigdheden voor de inventaris of om te investeren in bijvoorbeeld apparatuur.

Rekeningcourant
Een rekeningcourant is een betaalrekening met een kredietfaciliteit, waardoor je met je zakelijke rekening in de min mag staan.

Factoring
Factoringmaatschappijen betalen onbetaalde facturen op voorhand aan je uit.

Stap 3: bekijk of jij de benodigdheden hebt om in aanmerking te komen voor de financieringsvorm

Iedere financieringsvorm hanteert zijn eigen voorwaarden. Bepaal op voorhand of jij in huis hebt wat nodig is om in aanmerking te komen voor de financieringsvorm van jouw keuze. Bijvoorbeeld bij het gebruik van factoring zal er gevraagd worden naar informatie over je opdrachtgever. Het is handig om deze informatie bij de hand te houden. Denk hierbij aan adresgegevens en bijvoorbeeld het Kamer van Koophandel-nummer.

Stap 4: vind de beste partij voor je bedrijf

Als je een vorm van financiering hebt gevonden die het beste bij je past, dan is het tijd om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Bekijk hierbij de verschillende voorwaarden en bijkomende kosten.

TIP Neem bij het selecteren van een partij eens telefonisch contact met ze op. Dit helpt je om een beeld te vormen van de organisatie.

Stap 5: zet je documenten startklaar en meld je aan

Zodra je weet of je in aanmerking komt voor de financieringsvorm naar keuze, is het van belang dat je alle documenten startklaar zet. Op deze manier doorloop je de aanmelding zo snel mogelijk. Het is handig om direct de aanmelding bij twee of drie partijen in te voeren, zodat je weet bij welke partijen je in aanmerking komt. Als blijkt dat je bij meerdere partijen in aanmerking komt dan heb je in ieder geval vergelijkingsmateriaal.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer