Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Starten met microfinanciering

De start van een bedrijf vraagt om de nodige investeringen. De meeste startende ondernemers hebben dan ook financiering nodig, maar het kan voor starters lastig zijn om een lening van de bank te krijgen. In dat geval kan een microkrediet uitkomst bieden. In dit artikel lees je vijf vaak gestelde vragen én de antwoorden daarop over microfinanciering.

Wat is microfinanciering?

Wat is de definitie van microfinanciering?

Kort gezegd is de definitie van microfinanciering: de combinatie van op de (startende) ondernemer gerichte coaching en het verstrekken van een krediet tot € 250.000,-. Je kunt zowel een microkrediet aanvragen (krediet tot € 50.000,-) als een mkb-krediet (€ 50.000,- tot € 250.000,-). Met zo’n krediet kun je de start van je bedrijf realiseren of je bedrijf uitbreiden. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je door een coach te laten begeleiden, zowel tijdens als na de startfase van je onderneming. Dit is zeker aan te bevelen, omdat coaching jouw kans op succes aanzienlijk vergroot.

Voor wie is microfinanciering?

Microfinanciering is bedoeld voor startende en bestaande ondernemers die op zoek zijn naar een krediet en/of coaching. Tegenwoordig is het lastig om financiering te ontvangen bij een bank, bijvoorbeeld omdat je onvoldoende onderpand hebt of te weinig zekerheid biedt bij het aflossen van je krediet. Microfinanciering biedt je de mogelijkheid om toch te starten en/of groei te realiseren met jouw bedrijf.

Wat is het doel van microfinanciering?

Het voornaamste doel van microfinanciering is het stimuleren van de kredietverlening aan het kleinbedrijf. De laatste jaren is het er voor ondernemers niet gemakkelijker op geworden om een krediet te krijgen via de reguliere financiële instellingen. De microkredieten worden toegewezen door Qredits, een gespecialiseerde kredietverlener die zich richt op de financiering van startende en bestaande ondernemingen in Nederland. Qredits is geen bank, maar een landelijke kredietinstelling en is een samenwerkingsverband van ABN AMRO, ING Nederland, Rabobank Nederland, Triodos Bank en Bank Nederlandse Gemeenten.

Hoe verloopt de aanvraagprocedure?

Zoals bij vrijwel iedere regeling voor (startende) ondernemers, zijn er voorwaarden. Zo moet je, wanneer je in aanmerking wilt komen voor microfinanciering als startende ondernemer, onder andere een uitgewerkt, haalbaar ondernemingsplan en een financieel plan hebben. Je kunt via de Qredits-website een online kredietaanvraag doen.

Wat heb ik aan een ondernemerscoach?

Je hebt voor het ondernemerschap gekozen of gaat hiervoor kiezen omdat je onder andere veel waarde hecht aan zelfstandigheid. Je wilt de meeste zaken graag zelf regelen. Bij het starten en runnen van een bedrijf komt veel kijken. Dan kan het fijn zijn als je advies krijgt van een coach, die af en toe met je meekijkt en jou kan helpen met de zaken waar het je aan echte expertise ontbreekt. Bij microfinanciering gaat het vaak dus niet alleen om het verstrekken van het krediet. Een traject van intensieve coaching en begeleiding is minstens zo belangrijk.

Andere artikelen die interessant voor je kunnen zijn:

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer