Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Starten als ondernemer met een lening of krediet

Wil jij starten als ondernemer? De kans is groot dat je startkapitaal nodig hebt waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren. Er zijn diverse mogelijkheden voor het financieren van je onderneming. In dit artikel hebben we de belangrijkste mogelijkheden voor het realiseren van startkapitaal voor je in een overzicht gezet.

Zo financier je de start van jouw bedrijf

Rekening-courantkrediet

Met een rekening-courantkrediet spreek je als ondernemer met je bank af dat je tot een bepaald bedrag “rood” mag staan. Hierbij krijg je meer financiële ruimte, maar een nadeel is dat je bij aanhoudend rood staan veel onnodige rente betaalt. Hoeveel je in het rood mag staan en wat de looptijd is, hangt van jouw bank en situatie af. Vaak moet je ook aan een aantal eisen voldoen die per bank kunnen verschillen. De rente is vaak variabel en kan dus zowel stijgen als dalen gedurende de looptijd.

Wanneer?
Een rekening-courantkrediet is een kortlopend krediet en kun je gebruiken om bijvoorbeeld debiteuren of voorraad mee te financieren.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening sluit je af bij de bank of aanbieder van zakelijke leningen. De looptijd is minimaal één jaar en is afgesproken met jouw bank. Je moet van tevoren duidelijk aan kunnen geven waarvoor je de financiering gebruikt. Je betaalt in deze looptijd elke maand een vast bedrag en betaalt rente over de restschuld. Je kunt ook met je bank afspreken om niet elke maand, maar elk kwartaal een deel terug te betalen. Bedenk je echter wel dat dit overigens vaak meer kost.

Wanneer?
Een zakelijke lening is meestal langlopend (minimaal één jaar), maar je kunt de looptijd afstemmen met de bank. Je kunt hiermee grotere investeringen zoals een bedrijfspand, transport of machines mee financieren.

Borgstellingskrediet (BKMB)

Een borgstellingskrediet is een uitkomst als je als ondernemer een langdurige lening zoekt en je de bank onvoldoende zekerheid biedt. Bij een borgstellingskrediet, ofwel BMKB, staat de Nederlandse overheid borg voor een deel van de lening. Je vraagt een BMKB aan bij je bank. De looptijd is maximaal 6 jaar, tenzij je wilt investeren in bijvoorbeeld een gebouw: dan geldt een periode van 12 jaar. Zo’n krediet is veilig voor zowel jou als de bank, maar wel een teken aan de wand dat je bedrijf nog wankel is.

Wanneer?
Een borgstellingskrediet is voor ondernemers met maximaal 250 medewerkers en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen. Die BMKB is geschikt voor bedrijven die bijvoorbeeld bij een bank niet terecht kunnen omdat ze onvoldoende zekerheid kunnen bieden, zoals een gebrek aan onderpand.

Microkrediet of MKB-krediet

Wil je geld lenen, heb je geen zekerheden (zoals onderpand) én wil je begeleiding als startende ondernemer? Dan is er een andere oplossing. Als startende ondernemer kun je namelijk ook in aanmerking komen voor een microkrediet. Dit is een zakelijke lening tot € 50.000,- en wordt ook wel microfinanciering genoemd. Een MKB-krediet is een lening tussen € 50.000,- tot € 250.000,-. De eisen voor een micro- of MKB-krediet verschillen van elkaar. Bij deze kredieten krijg je ook coaching en begeleiding. Hier lees je meer over het micro- en MKB-krediet.

Wanneer?
Je kunt met een micro- of MKB-krediet bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen of andere investeringen doen. Het microkrediet en MKB-krediet hebben beide een looptijd van maximaal 10 jaar: je betaalt maandelijks een deel plus rente terug. Je kunt ook extra aflossen onder bepaalde voorwaarden. Doordat het risico vaker hoog is, zal de rente over het algemeen hoger zijn dan een andere vorm van financieren.

Crowdfunding

Een andere manier om kapitaal te realiseren is crowdfunding. Met crowdfunding leen je geld van particulieren, zoals vrienden, kennissen en familie – maar het kunnen ook onbekenden zijn. Je biedt jouw concept aan op een crowdfunding-platform en vermeldt het bedrag dat je nodig hebt en de termijn waarop je het nodig hebt. Iedereen kan investeren en een bedrag inleggen. Jouw plannen zijn dus erg afhankelijk van de gun-factor: hoeveel mensen zien er potentie en toekomst in jouw bedrijf?

Crowdfunding kan op diverse manieren: mensen kunnen een bedrag doneren of uitlenen (dit betaal je dan met rente weer terug), maar ze kunnen ook sponsor worden. Dan zet je bijvoorbeeld een naamsvermelding op je site of stuur je hen een exemplaar van jouw product. Een andere manier is om je investeerders in ruil voor hun bijdrage te betrekken bij jouw toekomstplannen en ontwikkelingen.

Wanneer?
Crowdfunding wordt veel ingezet bij creatieve concepten zoals kunst, muziek, films, theaterproducties, maar ook voor bijvoorbeeld journalisten (De Correspondent) is een mooi voorbeeld van een geslaagd crowdfunding project) of andere innovatieve projecten. Bij crowdfunding investeert ‘the crowd’ voornamelijk niet uit financiële overwegingen, maar omdat het potentie ziet in jouw idee.

Hoe?
Op het internet zijn er vele crowdfunding sites te vinden. Het is belangrijk om een platform te kiezen dat goed past bij de onderneming. Kan er een product worden afgenomen? Of kunnen er aandelen gekocht worden? Dit zijn belangrijke zaken bij het uitvoeren van een crowdfunding campagne. Meer over de werking en een stappenplan kun je lezen op ZakelijkLenen.nl.

Leasen

Lease is een vorm van financieren waarbij je geld leent voor bedrijfsmiddelen, zoals een zakelijke auto. Je kunt echter ook andere bedrijfsmiddelen leasen, zoals bepaalde machines. Je hebt bij leasen de keuze uit zowel financial lease als operational lease. Leasen kan via je bank (afhankelijk van welke) of via een leasemaatschappij. In dit artikel lees je meer over financial en operational leasing, waarbij een auto leasen steeds als voorbeeld wordt genomen.

Wanneer?
Als je als ondernemer bepaald apparatuur nodig hebt om je werk te kunnen uitvoeren en niet genoeg eigen vermogen hebt, is leasen een optie. Ook tandartsen of sportscholen leasen vaak apparatuur: dit is uiteraard vaak te duur om zelf aan te schaffen. Hoeveel je betaalt en óf je betaalt aan bijvoorbeeld onderhoudskosten, hangt af van de leasevorm.

Starten vanuit een uitkering

Wil je een onderneming starten vanuit een uitkering zoals de WW, de bijstand of een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid? De overheid ziet graag dat je de stap zet van een uitkering naar een eigen bedrijf, en gunt je daarom voordelen zoals een starterskrediet, een voorbereidingskrediet of vrijstelling van de sollicitatieplicht, mits de uitkeringsinstantie je plannen voldoende kansrijk acht. Hier lees je meer over het starterskrediet. In onze gratis whitepaper ‘Starten vanuit een uitkering’ lees je welke stappen je precies moet nemen om vanuit een uitkering te starten.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer