Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Algemene Voorwaarden: kleine lettertjes, maar van groot belang voor jou als zzp'er

Bas van der Werf
22 oktober 2020

Algemene Voorwaarden? Dat zijn toch die ellenlange lijsten met kleine lettertjes die je te zien krijgt wanneer je favoriete app een update uitvoert? Voor de meeste mensen zijn de algemene voorwaarden niet bijster interessant, maar voor jou als zzp'er kunnen ze van groot belang zijn. Algemene voorwaarden zijn er namelijk om ondernemers te beschermen.

Voor de meeste mensen leveren de algemene voorwoorden geen interessant leesvoer op. Als zzp'er is het echter verstandig om serieus aandacht te geven aan de ‘kleine lettertjes’, want ze kunnen een grote impact hebben op jouw bedrijf. Je voorkomt er bijvoorbeeld een schadeclaim van tonnen mee omdat de verwachtingen van de klant te hooggespannen waren. Ook bij het vastleggen van een garantieperiode voor je product of dienst kunnen algemene voorwaarden goed van pas komen.

Algemene regels kunnen betrekking hebben op onder andere de inkoop, verkoop, betalingen en leveringen. Maar ook als voorwaarden onder andere namen worden gepresenteerd, zoals leverings-, bezorg-, reparatie- of garantiebepalingen, vallen ze nog steeds onder de wettelijke regelgeving die betrekking heeft op de algemene voorwaarden.

Drie belangrijke voordelen van algemene voorwaarden lichten we hieronder kort toe.

1. Zekerheid

Algemene voorwaarden bieden ondernemers bescherming door het vastleggen van duidelijke regels. Hiermee kan jij als ondernemer je indekken voor allerlei risico’s en aansprakelijkheden die bij het ondernemerschap komen kijken en voorkom je eventuele problemen na het sluiten van een overeenkomst. Denk hierbij aan garanties of voorwaarden bij leveringen.

2. Maatwerk

De inhoud van de algemene voorwaarden hangt compleet af van jouw wensen als ondernemer. Je kan zo algemene voorwaarden opstellen die precies bij jouw bedrijf passen. Natuurlijk zijn er wel enkele regels ten aanzien van de inhoud. Denk in dit verband aan de de Grijze en Zwarte Lijst die gaan over onredelijke voorwaarden. Deze regels zorgen ervoor dat de algemene voorwaarden eerlijk en rechtsgeldig zijn, ondanks dat het om maatwerk gaat

3. Transparantie

De algemene voorwaarden stellen precies vast welke regels en afspreken er gelden tussen beide partijen, meestal de ondernemer en de consument. Beide partijen zijn zo op de hoogte van de gemaakte afspraken en weten hoe alles zit. Zo kunnen overeenkomsten op een eerlijke en transparante manier gesloten worden.

Wel is het belangrijk dat de algemene voorwaarden duidelijk gepresenteerd worden aan de consument voor de overeenkomst gesloten wordt. Dit wordt ook wel het 'ter hand stellen van de algemene voorwaarden' genoemd. Hoe jij goed gebruik maakt van je algemene voorwaarden, staat uitgebreid beschreven in het stappenplan van Lex; een praktische leidraad.

Onredelijk Bezwarend

De belangrijkste regels als het gaat om het gebruik van algemene voorwaarden vind je in de zogeheten Zwarte en Grijze Lijst. Hierin vind je voorwaarden die onredelijk of mogelijk onredelijk bezwarend zijn en dus niet in de algemene voorwaarden thuishoren.

Mochten deze bij jou in je eigen algemene voorwaarden staan, dan is het beding deels of geheel nietig/vernietigbaar. Wanneer iets nietig is, betekent het dat het nooit had mogen bestaan en dat er volgens de wet dus gehandeld moet worden alsof het nooit bestaan heeft. Vernietigbaar houdt in dat iets niet correct gedaan is en daardoor dus door een rechter ontbonden kan worden.

De Zwarte en Grijze Lijst

De Zwarte Lijst bestaat uit voorwaarden die onredelijk bezwarend zijn. Het gebruik van deze voorwaarden betekent dat deze hoe dan ook nietig of vernietigbaar zijn. De Grijze Lijst bestaat uit voorwaarden die onredelijk bezwarend kunnen zijn; een grijs gebied als het ware. Deze voorwaarden worden gezien als meestal onredelijk bezwarend en mogen enkel toegepast worden als hier goede argumenten voor zijn, anders zijn ook deze voorwaarden nietig of vernietigbaar.

Een goed argument biedt geen zekerheid dat een voorwaarde rechtsgeldig blijft. Een klant kan nog steeds proberen deze te laten vernietigen. Of dit gebeurt hangt uiteindelijk af van het oordeel van de rechter. Het wordt daarom afgeraden om voorwaarden uit de Grijze Lijst te gebruiken.

Legal Blueprint

Of het nou gaat om de garantiebepalingen of de leveringstijd van een product of dienst; zonder algemene voorwaarden ben je als ondernemer onvoldoende ingedekt tegen zaken als aansprakelijkheid, garantie en overmacht.

Voorkom vervelende verrassingen en zorg ervoor dat je correcte Algemene Voorwaarden voor jouw onderneming hebt. Daarnaast zijn er nog diverse andere juridische aspecten waarmee je rekening moet houden. Natuurlijk kun je proberen om voorwaarden en bepalingen zelf op te stellen, maar je loopt dan het risico belangrijke details te missen.

Om inzichtelijk te krijgen in hoeverre jij als ondernemer je zaken juridisch gezien goed hebt ingericht, heb ik een gratis test gemaakt, de Legal Blueprint. Wil jij weten of je voldoende juridisch onderlegd bent?
Doe de gratis Legal Blueprint van Lex.

Bas van der Werf

Bas van der Werf is de oprichter van de online juridische dienstverlener HalloLex. Hij verzorgt met zijn bedrijf contracten van algemene voorwaarden tot alles omtrent de AVG. Lex volgen? Dat kan op Instagram via @hallolex_nl of kijk op de website!.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer