Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Detailhandel

Wil je jouw eigen winkel openen? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan als zelfstandig ondernemer in de detailhandel. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige informatie en links naar sites waar je als oriënterende starter in de detailhandel mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Ben jij startende ondernemer in de detailhandel?

Bij detailhandel of kleinhandel gaat het om het leveren van fysieke goederen voor persoonlijk gebruik aan de consument. Deze sector bestaat uit verschillende branches:

  • Supermarkten;
  • Foodspeciaalzaken;
  • Kleding;
  • Schoenen;
  • Woninginrichting;
  • Doe-het-zelf;
  • Consumentenelektronica;
  • Persoonlijke verzorging.

De detailhandel heeft het zwaar gehad de afgelopen jaren, maar krabbelt gelukkig langzaam weer overeind. Er is een herstructurering gaande. Het aantal winkels neemt overal gezien af. Consumenten bekijken vandaag de dag alle alternatieven wat betreft het product maar ook wat betreft de aanbieder. De prijs is hierbij een belangrijke factor. De online markt speelt hierin een grote rol. De webshops maken de zoektocht naar alternatieven makkelijker en beslaan een steeds groter aandeel van de detailhandel. Naast de winkel (offline) is een webshop (online) dus heel belangrijk geworden. In combinatie met een aansprekend concept is het mogelijk om terrein te winnen. Helaas kan niet elke winkel hierin mee gaan, waardoor het aantal winkels daalt.

Het is dus heel belangrijk om als startende ondernemer goed naar jouw positionering te kijken. Het oriëntatieproces van een klant vindt veelal online plaats. Of de aankoop zelf ook online gebeurt is afhankelijk van de hulp die de klant verwacht en verschilt per detailhandelgroep. Let op: online groeit alsmaar, dus de inzet van alleen de traditionele detailhandel moet een goed doordachte keuze zijn. Verdiep je hier goed in!

Voorbereid een eigen winkel beginnen

Kortweg bestaat het starten met je eigen winkel uit onderstaande stappen, die je uitgebreider toegelicht in de whitepaper hieronder vindt.

Stap 1: Stel een ondernemingsplan op
Stap 2: Starten met jezelf te testen
Stap 3: Starten met een rechtsvorm
Stap 4: Een bedrijfsnaam kiezen
Stap 5: Een winkelpand zoeken
Stap 6: Huurcontract
Stap 7: Starten met je marktonderzoek
Stap 8: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Stap 9: Starten met de administratie
Stap 10: Voorraadbeheer
Stap 11: Algemene voorwaarden opstellen
Stap 12: Starten met verzekeringen
Stap 13: Online en offline marketing

Gratis download

Speciaal voor jou als startende ondernemer hebben wij in een whitepaper alle bovengenoemde stappen voor je uitgelegd en geven wij je handige websites/tips.

TIP Hier vind je de laatste cijfers en trends van detailhandel van de Rabobank.

TIP Hier vind je prognoses van detailhandel van ABN AMRO.

TIP Lees hier de laatste rapporten omtrent detailhandel.

Stappenplan voor starters in de detailhandel

Volg het stappenplan van starten.nl welke je in fases helpt te starten, zo vergeet je niets! Bezoek ook eens onze kennisbank. Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen.

Branche informatierapporten voor de detailhandel

Het Ondernemersplein heeft veel kennis en ervaring op het gebied van branchegegevens. Bekijk de cijfers en trends in de detailhandel via deze pagina. Onderaan deze pagina kun je de laatste branche-informatie, visie over de detailhandel downloaden.

Handige sites

Ook in het stappenplan op starten.nl komt het naar voren: het is heel belangrijk om als startende ondernemer in de detailhandel aan de toekomst te denken. Door jouw pensioenvoorziening goed te regelen spaar je voor later. Op fnv.nl kun je kijken welke cao’s gelden voor de diverse sectoren. Kijk op cbs.nl naar alle ontwikkelingen omtrent het verkoop- en omzetverloop in de detailhandelsector. De diverse branches in deze sector worden hier naar voren gebracht. Ook wordt er ingegaan op onderwerpen als koopzondagen. Zoek ook eens online naar onderwerpen als ‘winkelformule’ en ‘opleidingen’.

Een andere handige site om meer informatie te vinden is dedetailhandel.nl. Detailhandel Nederland behartigt de collectieve sociale en economische belangen van ondernemers in de detailhandel. De Raad Nederlandse Detailhandel heeft als aandachtsgebieden arbeidszaken, betalingsverkeer, winkelcriminaliteit, ruimtelijke ordening en Europa, via en samen met Detailhandel Nederland. Ook komen onderwerpen als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, milieu en machtsverhoudingen in het B2B domein, op deze website aan de orde.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer