Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
Start Chat
         

Detailhandel

Wil je jouw eigen winkel openen? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan als zelfstandig ondernemer in de detailhandel. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige informatie en links naar sites waar je als oriënterende starter in de detailhandel mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Ben jij startende ondernemer in de detailhandel?

Bij detailhandel of kleinhandel gaat het om het leveren van fysieke goederen voor persoonlijk gebruik aan de consument. Deze sector bestaat uit verschillende branches:

  • Supermarkten;
  • Foodspeciaalzaken;
  • Kleding;
  • Schoenen;
  • Woninginrichting;
  • Doe-het-zelf;
  • Consumentenelektronica;
  • Persoonlijke verzorging.

De detailhandel heeft het zwaar gehad de afgelopen jaren, maar krabbelt gelukkig langzaam weer overeind. Er is een herstructurering gaande. Het aantal winkels neemt overal gezien af. Consumenten bekijken vandaag de dag alle alternatieven wat betreft het product maar ook wat betreft de aanbieder. De prijs is hierbij een belangrijke factor. De online markt speelt hierin een grote rol. De webshops maken de zoektocht naar alternatieven makkelijker en beslaan een steeds groter aandeel van de detailhandel. Naast de winkel (offline) is een webshop (online) dus heel belangrijk geworden. In combinatie met een aansprekend concept is het mogelijk om terrein te winnen. Helaas kan niet elke winkel hierin mee gaan, waardoor het aantal winkels daalt.

Het is dus heel belangrijk om als startende ondernemer goed naar jouw positionering te kijken. Het oriëntatieproces van een klant vindt veelal online plaats. Of de aankoop zelf ook online gebeurt is afhankelijk van de hulp die de klant verwacht en verschilt per detailhandelgroep. Let op: online groeit alsmaar, dus de inzet van alleen de traditionele detailhandel moet een goed doordachte keuze zijn. Verdiep je hier goed in!

TIP Hier vind je de laatste cijfers en trends van detailhandel (non-food, 2017) van de Rabobank.

TIP Hier vind je prognoses van detailhandel (2017/2018) van ABN AMRO.

TIP Lees hier de laatste rapporten omtrent detailhandel.

Stappenplan voor starters in de detailhandel

Volg het stappenplan van starten.nl welke je in fases helpt te starten, zo vergeet je niets! Bezoek ook eens onze kennisbank. Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen.

Branche informatierapporten voor de detailhandel

Het Ondernemersplein heeft veel kennis en ervaring op het gebied van branchegegevens. Bekijk de cijfers en trends in de detailhandel via deze pagina. Onderaan deze pagina kun je de laatste branche-informatie, visie over de detailhandel downloaden.

Handige sites

Ook in het stappenplan op starten.nl komt het naar voren: het is heel belangrijk om als startende ondernemer in de detailhandel aan de toekomst te denken. Door jouw pensioenvoorziening goed te regelen spaar je voor later. Op fnv.nl kun je kijken welke cao’s gelden voor de diverse sectoren. Kijk op cbs.nl naar alle ontwikkelingen omtrent het verkoop- en omzetverloop in de detailhandelsector. De diverse branches in deze sector worden hier naar voren gebracht. Ook wordt er ingegaan op onderwerpen als koopzondagen. Zoek ook eens online naar onderwerpen als ‘winkelformule’ en ‘opleidingen’.

Een andere handige site om meer informatie te vinden is detailhandel.nl. Detailhandel Nederland behartigt de collectieve sociale en economische belangen van ondernemers in de detailhandel. De Raad Nederlandse Detailhandel heeft als aandachtsgebieden arbeidszaken, betalingsverkeer, winkelcriminaliteit, ruimtelijke ordening en Europa, via en samen met Detailhandel Nederland. Ook komen onderwerpen als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, milieu en machtsverhoudingen in het B2B domein, op deze website aan de orde.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

50% van de zzp'ers krijgt onnodig te laat betaald

Als zelfstandig professional kan het soms weken duren tot je klanten hun facturen voldoen. Ondertussen moet je wel je rekeningen en je salaris betalen. Daardoor kun je financieel in de knel komen. Het overkomt niet alleen startende zzp'ers maar ook doorgewinterde ondernemers. Dat blijkt uit een onderzoek van ikwordzzper.nl, waarin zzp'ers is gevraagd naar hun ervaring met debiteurenbeheer.

Aantal bedrijven in 2018 met 5% gegroeid

Het aantal bedrijven is gegroeid tot 1,9 miljoen in 2018. Dat is zo'n 5% meer ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel, die in de Data over de bedrijvendynamiek 2018 zijn gepubliceerd.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten met het berekenen van jouw netto besteedbaar inkomen
Starten met je uurtarief
Wetswijzigingen voor ondernemers vanaf 1 januari 2019
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Starten als ondernemer met een lening of krediet
Lees meer