Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wat is franchising?

Wanneer jij een onderneming wilt beginnen, kun je kiezen tussen zelf een bedrijf opstarten of starten als franchisenemer vanuit een overkoepelende formule. Bij een franchiseformule ben je zelf ondernemer van jouw bedrijf, maar profiteer je toch van de voordelen van een grote organisatie.

Wat is een franchise?

Franchising is een overeenkomst tussen twee partijen. Aan de ene kant staat de franchisegever: dit is de grote organisatie en eigenaar van de formule. Deze partij geeft de franchisenemer het recht om tegen een bepaalde vergoeding de onderneming met dezelfde handelsnaam te exploiteren. Aan de andere kant sta jij, de franchisenemer: de ondernemer van de franchiseformule. Als franchisenemer ben je eigenaar van het franchisebedrijf. Je bent dus wel degelijk zelfstandig ondernemer.

Hoe werkt een franchiseformule?

Een franchiseonderneming is vaak te herkennen aan de handelsnaam en het logo. De formule bevat een aantal vastgestelde voorwaarden waar iedere franchisenemer aan moet voldoen. Zo worden het product- of dienstaanbod, de reclame, tarieven, inkoop van producten, administratieve diensten en inrichting van jouw winkel door de franchisegever bepaald en geregeld. Uiteraard is de ene onderneming de andere niet, en mag je bij formule A meer zelf bepalen dan bij formule B.

Voor- en nadelen

Iedere vorm van ondernemen heeft voor- en nadelen. Zo ook franchising. We sommen hier een aantal voor- en nadelen voor jou op:

Voordelen:

  • Het is makkelijker om een bedrijf op te starten via franchising omdat het publiek vaak al bekend is met de handelsnaam van de formule.
  • Je krijgt als franchisenemer vaak begeleiding – zowel een financiële bijdrage als cursussen - van de franchisegever.
  • Je kunt als franchisenemer vaak een volledig product- of dienstenpakket afnemen en aanbieden aan de klant.
  • Zaken zoals administratie, marketing, inkoop worden voor je geregeld.

Nadelen:

  • Je bent als franchisenemer in vele gevallen afhankelijk van de franchiseformule als het gaat om  de tarieven en voorwaarden.
  • Je betaalt een entreefee.
  • De winkel moet worden ingericht volgens de huisstijl van de franchisegever, waardoor je beperkt kunt worden in jouw vrijheid van het ondernemerschap.

Hard en soft franchise

Franchise kent verschillende vormen. De twee belangrijkste zijn hard franchise en soft franchise.

Hard franchise

Hard franchise zegt het al: bij deze vorm gelden harde en gedetailleerde afspraken over alle onderdelen van de bedrijfsvoering. Alles is in het contract vastgelegd: het winkelconcept, de marketing en het assortiment van de diensten en producten.

Soft franchise

Bij soft franchise is de samenwerking een stuk flexibeler en vrijblijvender tussen de twee partijen. In vele gevallen kan de franchisenemer naar zijn/haar keuze een pakket diensten afnemen. Een voorwaarde hieraan is dat de producten worden ingekocht bij de franchisegever.

Wil je meer weten? In dit artikel lees je meer over franchisenemer worden. In de whitepaper die je hieronder kunt downloaden lees je ook meer over franchisen.

Blog

Een zakelijke hypotheek voor startende ondernemers: de kickstart van uw onderneming


Waar je op moet letten bij het starten van een bedrijf na COVID 19


Lees meer

Nieuws

Coronacrisis zet flinke rem op bedrijvigheid: minder starters en meer stoppers in stedelijke regio’s

De Kamer van Koophandel signaleert een flinke rem op de bedrijvigheid in het land. De verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. De afname van de groei is het sterkst in de Randstad en andere stedelijke gebieden.

Kabinet komt met nieuwe rechtsvorm voor ondernemers: de 'maatschappelijke bv’

Ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen als energie, klimaat, arbeidsparticipatie, zorg, onderwijs en veiligheid, kunnen daarvoor binnenkort een aparte rechtsvorm kiezen: de maatschappelijke bv.

Lees meer