Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wat is een converteerbare lening?

Steeds meer startende ondernemers kiezen bij het financieren van hun onderneming voor een converteerbare lening. Ook bij crowdfunding wordt zo'n lening steeds vaker ingezet. Maar wat houdt het precies in? In dit artikel lees je meer over dit onderwerp.

Starten met een converteerbare lening

Kort gezegd is een converteerbare lening een lening die omgezet kan worden naar aandelen in het bedrijf. Een converteerbare lening is meestal snel en relatief makkelijk te realiseren: er is namelijk geen notaris nodig en kan met minimaal papierwerk worden vastgelegd. Bij een converteerbare lening is er sprake van een uitgestelde aflossing. Dit maakt het voor starters die niet veel aflossingscapaciteit hebben een interessante financieringsoptie.

De converteerbare lening: hoe werkt het?

Een converteerbare lening wordt aangegaan voor een vooraf bepaalde looptijd. De looptijd varieert meestal tussen de 5 en 7 jaar. Ook wordt er een aflossingsvrije periode vastgesteld.

Aflossingsvrije periode

De aflossingsvrije periode is meestal 3 jaar. Het voordeel hiervan is dat jij als ondernemer in de eerste jaren niet hoeft af te lossen.

Maar wat als tijdens deze aflossingsvrije periode een investeerder zich meldt – en er aandelen worden uitgegeven? Dan kun je de lening omzetten in aandelen. Dit hangt natuurlijk wel af van de voorwaarden die je bent aangegaan, zoals minimum investeringsronde. Het omzetten van lening naar aandelen gebeurt dan volgens de voorwaarden van de nieuwe investeerder – maar ook de crowdfunding investeerders krijgen vaak een korting op de aandelenprijs.

Geen investeerder?

Als de aflossingsvrije periode is verstreken – en er zijn geen aandelen uitgegeven, dan kan iedere crowdfunding investeerder kiezen tussen het converteren naar aandelen of de lening aanhouden. De conversie naar aandelen gebeurt in dat geval conform een bedrijfswaardering. Ook in dit geval krijgen de crowdfunding investeerders meestal een korting op de aandelenprijs. Als de crowdfunding investeerder kiest voor het aanhouden van de lening, dan moet de lening – én opgebouwde rente – binnen de vastgestelde looptijd worden afgelost.

Rekenvoorbeelden

Om te verduidelijken hoe zo'n lening zijn werk gaat, vind je hieronder twee rekenvoorbeelden van verschillende scenario's. De voorwaarden kunnen per platform en project uiteraard verschillen.

Nieuwe uitgifte van aandelen tijdens de aflossingsvrije periode

Stel: je investeert € 40.000,- in een startup door middel van een converteerbare lening. De lening heeft een looptijd van 5 jaar en een rentepercentage van 10%. Er is een korting afgesproken van 20% bij conversie. Na twee jaar meldt zich een onderneming die € 1.000.000,- wil investeren in de startup. De onderneming betaalt hiervoor € 10,- per aandeel. 

Jouw lening van € 40.000,- plus opgebouwde rente van € 8.400,- converteert in aandelen voor een prijs van € 8,- per aandeel (€ 10,- minus 20%). Dit geeft jou dus 6.050 aandelen (€ 48.400,- gedeeld door € 8,-). De nieuwe investeerder zou slechts 4.840 aandelen ontvangen voor hetzelfde bedrag.

Op papier zijn jouw 6.050 aandelen € 60.500,- waard (6.050 maal € 10,- per aandeel). Dit is een ongerealiseerd rendement van 51,25%.

Geen nieuwe uitgifte van aandelen

Stel: je investeert € 40.000,- in een startup door middel van een converteerbare lening. Deze heeft een looptijd van 5 jaar en een rentepercentage van 10%. Er is een korting afgesproken van 20% bij conversie. Er meldt zich tijdens de aflossingsvrije periode van 3 jaar geen nieuwe investeerder. Er vindt een bedrijfswaardering van de startup plaats, waarbij de waarde op € 6.000.000,- wordt geschat met een prijs van € 15,- per aandeel.

Bij conversie van lening naar aandelen zou de lening van € 40.000,- plus opgebouwde rente van € 13.240,- converteren in aandelen voor een prijs van € 12,- per aandeel (€ 15,- minus 20%). Dit geeft jou dus 4.437 aandelen (€ 53.240,- gedeeld door € 12,-). 

Op papier zijn jouw 4.437 aandelen € 66.550,- waard (4.437 maal € 15,- per aandeel). Dit is een ongerealiseerd rendement van 66,375%.

Meer weten?

Hier lees je meer over crowdfunding. Wil je meer weten over financiering bij crowdfunding? Download dan hieronder de gratis whitepaper: “7 valkuilen voor ondernemers bij crowdfunding”. Hulp nodig bij het verwerken van converteerbare leningen in je boekhouding? Met de boekhoudpakketten hieronder regel je dit snel en eenvoudig.

 

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer