Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Geen belasting tot een winst van €30.424,- in 2021 als zzp'er

Martijn Pennekamp
19 januari 2021

Wil je in 2021 geen belasting betalen als zzp'er? Dat kan! Hoe het werkt lees je in deze blog.

Wil je in 2021 geen belasting betalen als zzp'er? Dat kan! Hoe het werkt lees je in deze blog.

Je leest het goed: als zzp'er hoef je in 2021 over een winst tot €30.424,- geen belasting te betalen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Let op, je betaalt wel inkomstenbelasting maar krijgt een aantal heffingskortingen terug waardoor je uiteindelijk op nul uitkomt.

Voorbeeld

Stel, je bent startend zzp’er met een te verwachten winst uit onderneming (als eenmanszaak, dus geen bv) van €30.424,-. Je hebt geen andere inkomsten en je hebt 1.225 uur gewerkt, waarmee je aan het urencriterium voldoet. Om zo min mogelijk belasting te betalen over je welverdiende winst, kun je gebruikmaken van verschillende aftrekposten.

Als zzp'er heb je mogelijk recht op onderstaande aftrekposten:

  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek
  • Oudedagsreserve
  • MKB winstvrijstelling
  • Toepassing heffingskortingen

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

De zelfstandigenaftrek is de grootste aftrekpost voor zzp'ers. Je komt hiervoor in aanmerking als je geld verdient aan jouw onderneming en als je voldoet aan het urencriterium. Dan mag je een bedrag aftrekken van de winst uit onderneming die je hebt behaald. De zelfstandigenaftrek is in 2021 een bedrag van €6.670,-. Als je starter bent, kan deze aftrekpost nog hoger uitvallen. Je mag dan het bedrag namelijk verhogen met nog eens €2.123,-: dit is de zogenaamde startersaftrek. Deze mag je drie keer toepassen in de eerste vijf jaar van jouw onderneming. Daarom is het belangrijk goed te kijken of het toepassen van de aftrek loont. Geeft het je maar een klein voordeel, dan kun je eventueel ook wachten tot het volgende jaar, waarin je er misschien meer aan hebt.

MKB winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is een directe aftrekpost op je winst. Deze vrijstelling bedraagt in 2021 14%, ongeacht de hoogte van je winst. Als jij winst maakt van €30.424,- komt dat neer op €3.028,-. Je hoeft niet te voldoen aan het urencriterium om MKB winstvrijstelling te krijgen. 

Heffingskortingen

Heffingskortingen zijn directe kortingen op het te betalen belastingbedrag. Ook als zzp'er kom je voor diverse heffingskortingen in aanmerking. De belangrijkste zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Algemene heffingskorting

Iedere belastingplichtige in Nederland heeft recht op de algemene heffingskorting. Heb je nog niet de AOW-leeftijd bereikt en heb je geen andere inkomsten? Dan is dat €2.837,- in 2021 (tot een belastbaar inkomen uit werk en woning van €21.043,-). Als je geen andere inkomsten hebt, maar je bijvoorbeeld wel een parttime baan hebt, dan wordt de algemene heffingskorting daar al over berekend. Dit kun je dan niet meer over je inkomsten uit je onderneming heffen. Aangezien de heffingskorting wordt berekend over de belastbare winst na aftrek van o.a. zelfstandigenaftrek ontvang je in dit rekenvoorbeeld dan ook de maximaal mogelijke heffingskorting.

Arbeidskorting

Over het inkomen dat je uit je winst uit onderneming behaalt, heb je recht op arbeidskorting. Dit is om inkomen uit arbeid te stimuleren. In bovenstaand voorbeeld met een winst van €30.424,- bedraagt de arbeidskorting €4.064,-.

De berekening inkomstenbelasting als zzp'er

Je hebt gezien welke mogelijkheden je tot je beschikking hebt om zoveel mogelijk belasting te besparen. Maar kom je daarmee ook écht uit op €30.424,-? Om dat aan te tonen, gaan we over naar het leukste gedeelte van dit artikel: de berekening!

Voor de berekening gaan we ervan uit dat je een startende zzp'er bent en dat je voldoet aan het urencriterium. Je maakt winst uit jouw onderneming en je hebt geen bijverdiensten. Daarnaast heb je flink moeten investeren in je onderneming en je zet ook geld weg voor jouw oude dag. In dit voorbeeld kom je in twee stappen tot de belasting die je moet betalen. Eerst berekenen we de belastbare inkomsten uit werk en woning (box 1).

Winst uit onderneming 

€ 30.424

- Zelfstandigenaftrek

€ 6.670

- Startersaftrek

€ 2.123

Winst voor MKB winstvrijstelling

€ 21.631

- MKB-winstvrijstelling

€ 3.028

Belastbare inkomsten

€18.603

                                   
We hebben nu het belastbaar inkomen. Hiervan zijn de aftrekposten waar je als zzp'er gebruik van kunt maken al afgehaald. Over dit bedrag wordt belasting berekend in box 1, waarna er nog kortingen afgaan.

Te betalen belasting

(37,10% over €18.603)

 

€ 6.902

- Algemene heffingskorting  

€ 2.837

- Arbeidskorting

€ 4.064

Totaal

€ 0


TIP Maak zelf jouw eigen berekening met de netto besteedbaar inkomen calculator.

LET OP Je betaalt nog wel een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet (ZVW), echter dat is geen belasting maar een sociale premie. In dit rekenvoorbeeld is dat 5,75% over €18.603 = €1.070,-.

Hoe bereken je hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen?

Voor het berekenen van je inkomstenbelasting heb je een jaarrekening en balans nodig. Deze kun je laten maken door een boekhouder maar je kunt deze ook zelf maken via een boekhoudprogramma. Het programma helpt je dan om een berekening hiervoor te maken.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer