Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Mindfulnesstrainer Mark:

“Richt jezelf op groei”

Pas 27 jaar oud is hij, maar hij is al jaren bezig met mindfulness en meditatie. Mark Verloop is mindfulnesstrainer en helpt door middel van zijn bedrijf Healthful You in Rotterdam voornamelijk twintigers rust en ruimte te vinden in de snelle wereld van tegenwoordig. Mark is onze nieuwe Starter in Beeld en vertelt over de valkuilen die hij tegenkwam als ondernemer.

Mindful communiceren

“Mijn interesse voor spirituele ontwikkeling begon ongeveer op mijn vijftiende. Op die leeftijd begon ik met mediteren”, vertelt Mark. Na zijn middelbare school vertrekt Mark naar Utrecht. Hij volgt de studie Management in de Zorg en volgt de minor Mindful Communiceren. “Toen ik deze minor volgde, raakte ik zo enthousiast over mindfulness dat ik tegen mezelf zei dat ik hier wel mijn werk van wilde maken. Ik had voor het eerst het gevoel dat ik iets deed dat echt bij me paste.”

Overspannen

Toen Mark na zijn studie overspannen raakte, was het duidelijk dat hij iets moest doen wat hij wilde en niet wat anderen vonden wat goed voor hem was. “Daarom heb ik de knoop doorgehakt en besloten mindfulnesstrainer te worden en mijn eigen bedrijf te beginnen. Dat was het prille begin van Healthful You.”

Zweverig

Over mindfulness wordt nogal eens gedacht dat het zweverig is. Dat is wat Mark betreft een minder leuke kant van het vak. “Er zijn nog te veel mensen die vinden dat meditatie soft is, of alleen iets is voor hippies of watjes. Mindfulness is juist heel waardevol. Zelf formuleer ik mindfulness als de vaardigheid om aandachtig te zijn voor je ervaringen in het huidige moment, zonder erover te oordelen.”

Omdat hij startte vanuit zijn gevoel en passie, kwam er weinig onderzoek kijken bij het starten van zijn bedrijf. “Ik ben zomaar begonnen en heb geen marktonderzoek gedaan of stappenplan gemaakt. Achteraf was het begin een soort ‘ontwikkelingsfase’ en was ik nog niet echt gestart.” Omdat hij aan de buitenwereld al had duidelijk gemaakt dat hij als zelfstandig ondernemer was begonnen, werd de druk om er iets van te maken steeds groter.

Weinig inkomsten

“Ik kan nu zeggen dat ik me heb verkeken op het voorbereidingstraject. Ik had nog niet zo’n groot netwerk en moest daardoor extra hard werken om iets op te bouwen. In de eerste anderhalf jaar had ik daardoor weinig inkomsten en had ik geluk met mijn vriendin met een goed inkomen. Anders was ik die beginperiode niet eens doorgekomen.” Dat is dan ook direct een tip van Mark voor andere starters: zorg voor een stabiele basis en zorg voor inkomsten, eventueel vanuit een ander baantje. “Zorg dat je je vaste lasten kunt betalen en voor een stabiele privésituatie.”

Twijfels

Door de druk van mensen uit zijn omgeving om te slagen, sloeg ook wel eens de twijfel toe. “Ik ben een erg gevoelig mens en pik snel signalen van anderen op. Daardoor vroeg ik me in het begin vaak af of ik wel goed genoeg was en waarom ondernemen bij anderen wel lukte, maar bij mij niet. Gelukkig heb ik niet aan die twijfels toegegeven en ben ik doorgegaan.”

Ontwikkeling

Inmiddels is hij twee jaar verder en is hij met zijn bedrijf een iets andere weg ingeslagen. “Als gevoelsmens vind ik mezelf ‘koud verkopen’ moeilijk. Ik maak liever een echte verbinding met een ander en daar is als ondernemer niet altijd ruimte voor. Ik deins niet meer terug zoals ik in begin wel deed en heb mezelf daarin enorm ontwikkeld. Ik ben dan ook erg trots op het feit dat ik heb volgehouden en dat ik mijn kwetsbaarheid als kracht zie. Ik vertrouw op wie ik ben en niet op wie ik zou moeten zijn. Ik probeer te ondernemen vanuit de persoon die ik nu ben en wil me vanuit daar verder ontwikkelen.”

Eigenschappen van een succesvol ondernemer

Het mooiste aan het ondernemerschap is de keuzevrijheid, vindt Mark. “Je kunt zelf kiezen hoe je jouw onderneming inricht en wat je uit wilt stralen. Je kunt met jouw boodschap de wereld een beetje mooier maken.” Een succesvol ondernemer zou volgens Mark eerlijk, doorzettend en zelfbewust moeten zijn. “Ook creativiteit, leergierig zijn en nieuwsgierigheid zijn wat mij betreft belangrijke karaktereigenschappen voor een ondernemer.”

Workshops en trainingen

Als mindfulnesstrainer geeft Mark veel trainingen en workshops. “Tijdens mijn achtweekse mindfulnesstrainingen oefen ik wekelijks met de deelnemers allerlei meditaties, yoga en andere oefeningen. Zo leren deelnemers met meer aandacht hun dagelijks leven leiden. Ook bespreken we allerlei thema’s, theorieën en ervaringen. In mijn themaworkshops geef ik trainingen voor bijvoorbeeld verenigingen. Soms is dat om mensen kennis te laten maken met mindfulness en soms is dat met een thema zoals omgaan met stress of mindful communiceren.”

Groei

Mark richt zich voornamelijk op twintigers en ziet zichzelf niet als ‘de zoveelste’ coach of mindfulnesstrainer. “Ik breng leeftijdsgenoten bij elkaar en laat hen van elkaar leren. Ik wil hen laten herkennen én erkennen dat ze vergelijkbare uitdagingen tegenkomen. Daarnaast wil ik hen leren hoe ze invulling aan het leven geven zoals dat werkelijk bij hun past. Daarbij zijn innerlijke drijfveer, passie en normen en waarden het belangrijkst. Ik wil twintigers stimuleren eens niet overal over na te denken of alles te plannen, maar gewoon te zijn.”

De groei die hij bij zijn deelnemers ziet, is wat Mark betreft het mooiste aan zijn vak. “Je ziet dat mensen met allerlei eyeopeners naar buiten lopen. Na een training van meerdere weken is dat contrast tussen begin en eind nog veel groter. Ik ben erg dankbaar dat ik mensen kan helpen te groeien.”

Jezelf bijschaven

Volgens Mark kan een onderneming alleen succesvol worden als je een ‘op groei gerichte mindset’ aanneemt. “Je moet jezelf blijven ontwikkelen en bijschaven – en daarmee je onderneming ook. Maar je moet niet altijd maar buiten je comfortzone stappen. Je kunt juist ook veel over jezelf ontdekken door in je veilige, vertrouwde omgeving te blijven. Hierdoor blijf je dicht bij jezelf. Als je niet onderneemt vanuit je passie, doe je wat mij betreft iets verkeerd. Vraag jezelf af: waarom kom ik ’s ochtends mijn bed uit? Hoe maak ik de wereld een stukje mooier?”

Wil je meer weten over Mark en zijn bedrijf? Kijk dan op www.healthfulyou.nl.

Aanmelden voor Starter in Beeld?

Ben jij of ken jij een inspirerende starter? Wil jij jouw verhaal vertellen? Meld je dan aan via onderstaande button aan.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer