Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Karen Pet, begeleider

"Luister naar je eigen advies!"

Als begeleider en coach zet Karen Pet (41) uit Blokker zich met haar bedrijf in voor hooggevoelige kinderen. Zij kreeg de mogelijkheid vanuit een uitkering te starten als zzp'er. Karen vertelt in dit interview meer over haar ervaringen, valkuilen en tips voor andere zzp'ers.

Vertel eens iets meer over jezelf: wie ben je en wat is je achtergrond?

“Ik ben Karen Pet, 41 jaar oud en alleenstaand moeder van Fabian van acht jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Zwaag en heb daarna twaalf jaar door heel Nederland en in een deel van Amerika gewoond en gewerkt. Zelf ben ik, net als mijn zoon, hooggevoelig, hoogbegaafd en een beelddenker. Dit is dan ook de doelgroep waar ik mee werk. Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor het menselijk brein. Ik ben opgeleid als orthopedagoog, ben gecertificeerd MatriX-coach, Ik Leer Anders-coach en kinderyogadocent. Ook heb ik een licentie om workshops te geven over hooggevoeligheid.”

Je wil met jouw onderneming graag begeleiding bieden aan kinderen en volwassenen. Wanneer kwam je op het idee om een bedrijf te beginnen?

“Na de geboorte van mijn zoon ben ik me verder gaan verdiepen in de ‘nieuwe generatie’ kinderen, hun worstelingen en hun oplossingen. Ik zag hoe mijn zoon op zijn vorige school worstelde met zijn hooggevoeligheid. Ik vond dat hij, samen met een aantal andere klasgenootjes, niet gezien en gewaardeerd werd hoe hij was. De school zag alleen zijn gedrag en keek niet naar de reden daarachter. Dat motiveerde me om kinderen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Op dat moment zat ik in een WW-uitkering en kreeg ik de mogelijkheid om vanuit mijn uitkering te starten met mijn eigen bedrijf. Dit heb ik met beide handen aangepakt. Ik maakte een duidelijk en uitgebreid ondernemingsplan en heb veel hulp gehad van het UWV en van zzp’ers in mijn omgeving. Zo is ‘Helder Hoofd & Hart’ ontstaan.”

Helder Hoofd en Hart

Hoe ziet een werkdag er ongeveer voor jou uit?

“Mijn bedrijf bestaat uit diverse onderdelen. Ik geef workshops, individuele coaching, begeleid projecten op school en verkoop magneetsieraden. Alles heeft met elkaar te maken, namelijk: het ondersteunen van hooggevoelige kinderen. In de ochtend doe ik vaak mijn administratie, mijn marketing, de mail en heb ik contact met ouders van kinderen als er vragen zijn. Sommige dagen ben ik in de ochtend juist op school om kinderen te begeleiden. In de middag heb ik individuele begeleiding op mijn praktijk of ga ik langs scholen om daar workshops of een informatielezing te geven.”

Tegen welke dingen ben je aangelopen toen je startte als ondernemer?

“Ik heb achteraf het krijgen van klanten onderschat. Het is een grote uitdaging om je bedrijf vindbaar en bekender te maken: elke doelgroep heeft weer een ander netwerk. Het meeste haal ik uit het bellen van scholen en een oriënterend gesprek voeren. Het is een soort koude acquisitie, alleen dan met het aanbod om informatie te delen vóór ik klandizie haal. Dat is spannend, maar lijkt goed te werken! Daarnaast heb ik me achteraf beter moeten verdiepen in belastingzaken en administratie. Ik ben de eerste in mijn gezin en de tweede in de familie die ondernemer is. Het ondernemen zit dus niet echt in mijn bloed en dat speelt me wel eens parten. Administratie is niet mijn sterkste kant en ben wel eens in de valkuil gestapt door het uit te stellen. Ik ben lelijk op mijn neus gegaan en heb er van geleerd: ik gebruik een administratieprogramma en probeer mijn administratie en belastingzaken zoveel mogelijk op vaste momenten te doen. En als ik iets niet weet dan vraag ik het tegenwoordig of volg ik een van de gratis workshops van Martijn Pennekamp.

Jezelf onderscheiden is belangrijk als ondernemer. Waarin vind jij jezelf onderscheidend van anderen?

“Mijn levenservaring en inlevingsvermogen in zowel het kind, de ouder, begeleider of leerling is een belangrijke factor. Ik durf me kwetsbaar op te stellen en heb een open houding: hierdoor ervaren kinderen geen drempel om te komen. Verder kan ik de kennis uit mijn verschillende opleidingen gebruiken om zo tot een goed individueel behandelplan te komen.”

Heb je ook wel eens getwijfeld aan jezelf of aan het ondernemerschap?

“Ja natuurlijk! Bij iedereen komt er wel eens een moment waarop je jezelf afvraagt: ben ik hier wel geschikt voor? Maar mijn gevoel is sterk: ik ben de goede weg ingeslagen door kinderen te helpen. In de toekomst wil ik meer workshops geven aan leraren en hen begeleiden in de taak om kinderen van nu zo goed mogelijk les te geven en te laten mogen zijn wie ze zijn.”

Welke eigenschappen zou een ondernemer wat jou betreft moeten bezitten?

"Passie, doorzettingsvermogen, discipline, enthousiasme, zelfredzaamheid, oplossingsgericht en mensgericht zijn.”

Het ondernemerschap kent mooie en minder mooie kanten. Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen?

“De vrijheid die ik heb als alleenstaande moeder is ideaal – maar de financiële risico’s zijn een stuk minder fraai. Maar ik geloof er heilig in dat hoe meer zzp'ers er zijn, in welke vorm dan ook, de maatschappij zich ook hier in aan zal passen. Dan vervagen de oude wereldse normen en waarden en ontstaan er nieuwe.”

Als je tips mocht geven aan andere starters of zzp'ers, wat zou je dan zeggen?

“Werk áán je bedrijf en niet alleen erin. Vraag andere zzp'ers hoe zij dingen doen, bepaalde problemen oplossen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Ook wil ik graag meegeven: zet door op momenten dat je het niet ziet zitten. Deel taken op in subtaken of subdoelen en kijk eens naar wat je al hebt bereikt. En als allerlaatste: luister naar je eigen advies!”

Wil je meer lezen over Karen en haar bedrijf? Bekijk dan haar website: www.helderhoofdenhart.nl of volg haar op Facebook.

Ben jij of ken jij de nieuwe Starter in Beeld? Meld je aan via onderstaande button!

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer