Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Steeds minder ondernemers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

01 november 2016

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat een kwart van de zelfstandig ondernemers niet genoeg financiële mogelijkheden heeft om, als ze arbeidsongeschikt worden, in een minimuminkomen te voorzien. Het aantal ondernemers dat zich verzekert tegen arbeidsongeschiktheid neemt steeds verder af. Had in 2006 nog 27% van de zelfstandigen een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), in 2013 daalde dit naar 24%.

Dit blijkt uit onderzoek dat op maandag werd gepubliceerd door het CPB.

Veel zelfstandigen sluiten geen AOV af wegens financiële redenen. Ook blijkt dat meer dan de helft van de zzp’ers onvoldoende mogelijkheden heeft om een vervangend inkomen op WIA-niveau te krijgen. Een op de twintig van de zelfstandigen heeft zelfs helemaal geen mogelijkheden om in een minimuminkomen te voorzien en zal waarschijnlijk een beroep op de bijstand doen.

Alternatieve inkomensbronnen

Toch beschikken de meeste ondernemers over een of meerdere inkomensbronnen. Valt hun winstinkomen tijdelijk of definitief weg, dan kunnen ze vaak terugvallen op hun eigen vermogen (16%), arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (24%), het inkomen van hun partner (27%) of verplicht verzekerde neveninkomsten uit loondienst (6%).

Verplicht verzekeren

Het CPB concludeert dat een verplicht AOV een oplossing kan zijn, maar dat hier veel voor- en nadelen aan verbonden zijn. Een verplichte AOV zou onder andere leiden tot minder ongelijke concurrentie tussen zelfstandigen en werknemers, maar zorgt er ook voor dat minder zzp’ers een beroep hoeven te doen op de bijstand. Nadelen zijn onder andere dat er minder keuzevrijheid is en er hogere kosten voor zzp’ers aan verbonden zijn. Zo’n verplichte verzekering is dan ook een politieke keuze, aldus het CPB.

Werknemers

Werknemers hebben dankzij hun AOV gemiddeld meer mogelijkheden om een financiële klap op te vangen bij arbeidsongeschiktheid. Als er geen AOV zou zijn, zouden werknemers er slechter voor staan dan zelfstandigen.

Download hier gratis het onderzoeksrapport.

Bron: Centraal Planbureau.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer