Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Prinsjesdag: dit wijzigt er in 2018 voor ondernemers

20 september 2017

Prinsjesdag 2017 is weer voorbij. Gister, op dinsdag 19 september 2017, werd de Miljoenennota overhandigd. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor (startende) ondernemers? Dat lees je in dit artikel.

Fiscale voordelen gewijzigd?

Daar kunnen we kort maar krachtig op antwoorden: nee. Voor de zelfstandig ondernemer verandert er, als het gaat om fiscale voordelen, ook aankomend jaar niet zoveel. De startersaftrek, zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling en het urencriterium blijven ongewijzigd. De zelfstandigenaftrek blijft € 7.280, de startersaftrek blijft € 2.123, de mkb-winstvrijstelling 14% en het urencriterium 1.225 uur.

Er werd dit jaar eigenlijk weinig gesproken over de zelfstandig ondernemer. Omdat het nieuwe kabinet nog niet gevormd is, kon er ook weinig bekend gemaakt worden over het nieuwe kabinetsbeleid. Een aantal punten die voor jou als (startende) ondernemer van invloed kunnen zijn volgend jaar:

Vennootschapsbelasting

Als je een ondernemer met een eenmanszaak bent, is dit wellicht niet van belang. Heb je een bv of zet je jouw eenmanszaak om naar een bv, dan kun je rekenen op een verlaging van de vennootschapsbelasting. Nu betalen bedrijven 20% belasting over de eerste € 200.000 en 25% over het bedrag daarboven. In 2018 wordt de 20%-schijf verhoogd tot € 250.000. In 2020 gaat dit bedrag naar € 300.000 en in 2021 naar € 350.000.

WBSO wordt aangepast

De WBSO (Aftrek voor Speur- en Ontwikelingswerk) wordt aangepast. In 2018 gelden er twee schijven met een verschillend voordeelpercentage. Voor startende bedrijven geldt een hoger percentage in de eerste schijf, voor zzp'ers die minimaal 500 S&O (Speur-  & Ontwikkelingswerk) uren maken is er een vaste aftrek. Ook ontvangen startende zelfstandig ondernemers een extra aftrek.

LET OP De exacte bedragen zijn nog niet bekend: dat wordt later aangevuld door de RVO.

Bron: RVO.nl.

Koopkracht en btw

Ook de koopkracht stijgt volgend jaar. Gemiddeld wordt er een stijging verwacht van 0,6%. Ook worden btw-tarieven van bepaalde producten aangepast. Drogisterij-artikelen kunnen bijvoorbeeld van het lage naar het hoge btw-tarief gaan, waardoor deze producten duurder worden. 

Eigen bijdrage Zvw + eigen risico 2018

De bijdrage zorgverzekeringswet (Zvw) wordt gewijzigd: als zelfstandig ondernemer betaal je in 2018 een eigen inkomensafhankelijke bijdrage van 5,65% in plaats van 5,4% in 2017. Het eigen risico in de zorg stijgt van € 385 naar € 400.

Stimulering start-ups en innovatie

Het kabinet wil start-ups en ondernemers helpen te investeren. In het voorjaar van 2018 wordt daarom een wetsvoorstel ingediend voor het oprichten van 'Invest-NL'. Dit loket zou het adres moeten worden voor start-ups en ondernemers op het gebied van exportkredietverzekering, risicokapitaal, garanties, internationale financieringsprogramma's.

Cyberrisico's

Cybercrime in het mkb wordt aangepakt: een nieuw centrum, het Digital Trust Centrum, moet het mkb helpen met beveiliging tegen cybercrime.

agenda

Data ophalen ...

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer