Wanneer heb ik recht op zelfstandigenaftrek?Als zelfstandig ondernemer kan je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je betaalt dan minder belasting doordat je jouw belastbaar inkomen kunt verlagen. In dit artikel lees je wat de zelfstandigenaftrek is en wanneer je er recht op hebt. Zelfstandigenaftrek voor ondernemersStartende ondernemers en zzp’ers kunnen gebruik maken van een aantal aftrekposten. Zo zijn er de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek die je van de gemaakte winst af kunt trekken. Je belastbare winst wordt door de zelfstandigenaftrek lager waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Wanneer je voldoet aan de volgende voorwaarden, heb je recht op de zelfstandigenaftrek:
Wanneer je voldoet aan bovenstaande voorwaarden kun je jouw belastbaar inkomen verlagen en zo minder belasting hoeft te betalen. De zelfstandigenaftrek is voor 2022 € 6.310. Hoe bewijs je dat je aan het urencriterium voldoet?Om aan het urencriterium te voldoen, moet je goed je uren bijhouden in een urenoverzicht zodat je bewijslast hebt voor de Belastingdienst. Heb je dit niet, dan maak je geen aanspraak op de startersaftrek. Je kunt een urenoverzicht in Excel bijhouden, maar vaak handiger is om hier een mobiele app voor te gebruiken. Hieronder vind je een aantal geschikte oplossingen: AOW-leeftijdHeb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd wel bereikt? Dan is de zelfstandigenaftrek 50% van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die de AOW-leeftijd nog niet bereikt hadden aan het begin van het kalenderjaar. De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. Gratis downloadJe kunt hieronder gratis het Handboek Ondernemen 2021 downloaden van de Belastingdienst. In dit handboek vind je meer informatie over het urencriterium en informatie over belastingen, bijdragen en premies.
Downloads:
|
NieuwsExtra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemersHet kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar. ![]() Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserveSlechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen. ![]() |