Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Wanneer heb ik recht op zelfstandigenaftrek?

Als zelfstandig ondernemer kan je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je betaalt dan minder belasting doordat je jouw belastbaar inkomen kunt verlagen. In dit artikel lees je wat de zelfstandigenaftrek is en wanneer je er recht op hebt. 

Zelfstandigenaftrek voor ondernemers

Startende ondernemers en zzp’ers kunnen gebruik maken van een aantal aftrekposten. Zo zijn er de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek die je van de gemaakte winst af kunt trekken. Je belastbare winst wordt door de zelfstandigenaftrek lager waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Wanneer je voldoet aan de volgende voorwaarden, heb je recht op de zelfstandigenaftrek:

  • Jij bent de ondernemer (of samen met anderen);
  • Je voldoet aan het urencriterium van minimaal 1.225 gewerkte uren voor de onderneming in het desbetreffende kalenderjaar
  • Aan het begin van het kalenderjaar heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt.

Wanneer je voldoet aan bovenstaande voorwaarden kun je jouw belastbaar inkomen verlagen en zo minder belasting hoeft te betalen. De zelfstandigenaftrek is voor 2022 € 6.310.

Hoe bewijs je dat je aan het urencriterium voldoet?

Om aan het urencriterium te voldoen, moet je goed je uren bijhouden in een urenoverzicht zodat je bewijslast hebt voor de Belastingdienst. Heb je dit niet, dan maak je geen aanspraak op de startersaftrek. Je kunt een urenoverzicht in Excel bijhouden, maar vaak handiger is om hier een mobiele app voor te gebruiken. Hieronder vind je een aantal geschikte oplossingen:

 

AOW-leeftijd

Heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd wel bereikt? Dan is de zelfstandigenaftrek 50% van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die de AOW-leeftijd nog niet bereikt hadden aan het begin van het kalenderjaar.

De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek.

Gratis download

Je kunt hieronder gratis het Handboek Ondernemen 2021 downloaden van de Belastingdienst. In dit handboek vind je meer informatie over het urencriterium en informatie over belastingen, bijdragen en premies.

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer