Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: ondernemersvereniging ONL pleit voor wettelijke status zzp'er

23 juni 2017

Ondernemersvereniging ONL pleit in een voorstel voor een wettelijke status voor zzp'ers. Dat om ondernemers en niet-ondernemers beter van elkaar te onderscheiden. Dat en meer lees je in dit nieuwsoverzicht voor ondernemers.

Zelfstandig ondernemers en werknemers houden minder over dan gedacht

Zowel werknemers als zelfstandig ondernemers houden minder over dan gedacht. Van elke euro die in 2016 werd verdiend, ging 73 cent naar het loon van werknemers en zelfstandigen. De overige 27 cent is winst voor bedrijven. Dit blijkt uit een herberekening van het CBS, de Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau.

Eerder werd er vanuit gaan dat van iedere euro zo’n 80 of 90 cent naar vergoedingen of loon voor werknemers en zzp’ers ging. De inkomsten van freelancers en zelfstandig ondernemes werden iets te rooskleurig voorgesteld.

De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau pleiten voor loonstijgingen: sinds 2014 is er meer economische groei, maar vooral bedrijven lijken daarvan te profiteren in plaats van werknemers en zelfstandigen.

Lees hier meer.

ONL doet voorstel: wettelijke status voor zzp'ers

BNR Nieuwsradio meldde gisteren dat ondernemersvereniging Ondernemend Nederland een voorstel gaat indienen bij de Tweede Kamer. In dat voorstel staat dat zzp’ers een eigen wettelijke status zouden moeten hebben.

De vereniging is van mening dat er meer duidelijkheid moet komen voor zzp'ers en hun opdrachtgevers. Hans Biesheuvel, initiatiefnemer van ONL, stelt bijvoorbeeld voor om de zelfstandigenaftrek te koppelen aan het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo zou je ondernemers en niet-ondernemers van elkaar kunnen scheiden.

Lees hier meer.

DUO mag geen zzp'ers en freelancers inzetten voor fraudecontrole

Zeker tweehonderd studenten hebben teveel studiefinanciering ontvangen, maar hoeven dit niet terug te betalen. Dat komt omdat DUO zzp’ers en payrollers inzette als fraudecontroleurs. En, zo oordeelde de rechter, die zijn daar niet toe bevoegd.

De minister van Onderwijs had gezegd dat alleen personen die ‘werkzaam bij’ controlebedrijven hiervoor mogen ingezet. En volgens de rechter horen zzp’ers en payrollers daar niet bij. In de Volkskrant zegt DUO geen zzp’ers meer in te zetten bij controles.

Lees hier meer. .

Tentoo: freelancers hebben baat bij uitstel van wet DBA

Het uitstellen van de wet DBA pakt gunstig uit voor freelancers, verwacht HR- en Payrollbedrijf Tentoo. “In afwachting van definitieve wet- en regelgeving huren bedrijven weer gemakkelijker freelancers in.”

Kan ik de komende tijd genoeg opdrachten binnenhalen? Is het voor opdrachtgevers nog wel aantrekkelijk om mij in te huren? Veel freelancers vragen zich dit af. Hun onzekerheid groeide toen minister Wiebes de handhaving op de Wet DBA onlangs opnieuw uitstelde, ditmaal tot 1 juli 2018.

Volgens Paul den Ronden, directeur van Tentoo zal de onrust op de markt alleen maar afnemen. “Na de invoering van de Wet DBA was iedereen ermee bezig. Opdrachtgevers waren bewust van hun verantwoordelijkheden, freelancers en opdrachtgevers kwamen in beweging. Het eerste uitstel van de handhaving droeg daar niet aan bij. Na het laatste uitstel is het momentum definitief voorbij. Iedereen heeft een afwachtende houding aangenomen. En in afwachting van de definitieve, heldere wetten en regels huren opdrachtgevers weer makkelijker freelancers in. Het komende jaar lopen ze toch nauwelijks risico op boetes op naheffingen.”

Lees hier meer.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer