Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: Belastingvoordelen voor ondernemers leiden nauwelijks tot groei

19 mei 2017

Belastingvoordelen voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek of MKB-winstvrijstelling, lijken nauwelijks te leiden tot waar ze voor bedoeld zijn: groei van het bedrijf. Ook blijkt uit onderzoek van Allianz dat het grootste gedeelte van de kleine ondernemers niets merkt van de aantrekkende economie.

Belastingvoordelen voor ondernemers leiden nauwelijks tot groei

NOS meldde gisteren dat de belastingvoordelen voor kleine ondernemers niet altijd nuttig zijn voor de economie. De meeste regelingen zouden moeten bijdragen aan groei, maar dat blijkt nauwelijks te gebeuren.

Slechts 2 tot 3 procent van de Zelfstandigen Zonder Personeel groeit naar een bedrijf met personeel – nog geen procent (0,7%) van de andere kleinere bedrijven groeit door naar een bv. Dat blijkt uit evaluatie van Onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Zelfstandigenaftrek
Zo is bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek bedoeld om ondernemerschap te stimuleren. De meeste kleine ondernemers maken wel gebruik van de regeling, maar groeien niet door naar een bedrijf met personeel.

Mkb-winstvrijstelling
Hetzelfde geldt voor de mkb-winstvrijstelling – waarbij je als ondernemer meer belastingvoordeel ontvangt als je meer winst maakt. Dit leidt volgens de evaluatie niet tot groei van de onderneming of meer economische activiteiten.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Kleine ondernemers merken niets van groeiende economie

Het merendeel van de kleine ondernemers merkt niets van de aantrekkende economie. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 500 zzp’ers en mkb’ers van Allianz.

Mkb'ers zien wél toename aantal opdrachten
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de ondernemers en ruim 60% van de zzp’ers geen groei ziet, ondanks de opkrabbelende economie. Zij zien geen toename van opdrachten, in tegenstelling tot mkb-bedrijven. Mkb’ers zijn positiever over de economie en zien dan ook een groei in het aantal opdrachten.

Groei van omzet
Iets meer dan de helft (52%) van de ondernemers verwacht ongeveer hetzelfde te investeren als het vorige kwartaal. Bijna 15% denkt meer te gaan investeren. Ruim een derde (35%) denkt dat hun omzet in de komende twee jaar zal toenemen.

Zorgen over concurrentie
Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens ook dat een groot deel (48%) van de ondervraagden zich zorgen maakt over de concurrentie. Met name de groot mkb’ers (73%) hebben deze zorgen. Ook maken jongere ondernemers (18-24 jaar) zich meer zorgen over concurrentie dan oudere ondernemers.

Arbeidsongeschikt
Driekwart van de ondervraagden ziet zichzelf als drijvende kracht achter hun onderneming. Zo’n 62% van hen vindt dat arbeidsongeschikt of langdurig ziek raken dan ook het ergste is wat hen kan overkomen, gevolgd door een faillissement (20%).

Lees hier het hele nieuwsbericht.

 

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer