Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
Start Chat
         

Nieuwsoverzicht: Belastingvoordelen voor ondernemers leiden nauwelijks tot groei

19 mei 2017

Belastingvoordelen voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek of MKB-winstvrijstelling, lijken nauwelijks te leiden tot waar ze voor bedoeld zijn: groei van het bedrijf. Ook blijkt uit onderzoek van Allianz dat het grootste gedeelte van de kleine ondernemers niets merkt van de aantrekkende economie.

Belastingvoordelen voor ondernemers leiden nauwelijks tot groei

NOS meldde gisteren dat de belastingvoordelen voor kleine ondernemers niet altijd nuttig zijn voor de economie. De meeste regelingen zouden moeten bijdragen aan groei, maar dat blijkt nauwelijks te gebeuren.

Slechts 2 tot 3 procent van de Zelfstandigen Zonder Personeel groeit naar een bedrijf met personeel – nog geen procent (0,7%) van de andere kleinere bedrijven groeit door naar een bv. Dat blijkt uit evaluatie van Onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Zelfstandigenaftrek
Zo is bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek bedoeld om ondernemerschap te stimuleren. De meeste kleine ondernemers maken wel gebruik van de regeling, maar groeien niet door naar een bedrijf met personeel.

Mkb-winstvrijstelling
Hetzelfde geldt voor de mkb-winstvrijstelling – waarbij je als ondernemer meer belastingvoordeel ontvangt als je meer winst maakt. Dit leidt volgens de evaluatie niet tot groei van de onderneming of meer economische activiteiten.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Kleine ondernemers merken niets van groeiende economie

Het merendeel van de kleine ondernemers merkt niets van de aantrekkende economie. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 500 zzp’ers en mkb’ers van Allianz.

Mkb'ers zien wél toename aantal opdrachten
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de ondernemers en ruim 60% van de zzp’ers geen groei ziet, ondanks de opkrabbelende economie. Zij zien geen toename van opdrachten, in tegenstelling tot mkb-bedrijven. Mkb’ers zijn positiever over de economie en zien dan ook een groei in het aantal opdrachten.

Groei van omzet
Iets meer dan de helft (52%) van de ondernemers verwacht ongeveer hetzelfde te investeren als het vorige kwartaal. Bijna 15% denkt meer te gaan investeren. Ruim een derde (35%) denkt dat hun omzet in de komende twee jaar zal toenemen.

Zorgen over concurrentie
Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens ook dat een groot deel (48%) van de ondervraagden zich zorgen maakt over de concurrentie. Met name de groot mkb’ers (73%) hebben deze zorgen. Ook maken jongere ondernemers (18-24 jaar) zich meer zorgen over concurrentie dan oudere ondernemers.

Arbeidsongeschikt
Driekwart van de ondervraagden ziet zichzelf als drijvende kracht achter hun onderneming. Zo’n 62% van hen vindt dat arbeidsongeschikt of langdurig ziek raken dan ook het ergste is wat hen kan overkomen, gevolgd door een faillissement (20%).

Lees hier het hele nieuwsbericht.

 

Nieuws

Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken

Ongeveer 1,3 miljoen Nederlandse eenmanszaken krijgen vóór 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer.

50% van de zzp'ers krijgt onnodig te laat betaald

Als zelfstandig professional kan het soms weken duren tot je klanten hun facturen voldoen. Ondertussen moet je wel je rekeningen en je salaris betalen. Daardoor kun je financieel in de knel komen. Het overkomt niet alleen startende zzp'ers maar ook doorgewinterde ondernemers. Dat blijkt uit een onderzoek van ikwordzzper.nl, waarin zzp'ers is gevraagd naar hun ervaring met debiteurenbeheer.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten met het berekenen van jouw netto besteedbaar inkomen
Starten met je uurtarief
Wetswijzigingen voor ondernemers vanaf 1 januari 2019
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Starten als ondernemer met een lening of krediet
Lees meer