Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: Belastingvoordelen voor ondernemers leiden nauwelijks tot groei

19 mei 2017

Belastingvoordelen voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek of MKB-winstvrijstelling, lijken nauwelijks te leiden tot waar ze voor bedoeld zijn: groei van het bedrijf. Ook blijkt uit onderzoek van Allianz dat het grootste gedeelte van de kleine ondernemers niets merkt van de aantrekkende economie.

Belastingvoordelen voor ondernemers leiden nauwelijks tot groei

NOS meldde gisteren dat de belastingvoordelen voor kleine ondernemers niet altijd nuttig zijn voor de economie. De meeste regelingen zouden moeten bijdragen aan groei, maar dat blijkt nauwelijks te gebeuren.

Slechts 2 tot 3 procent van de Zelfstandigen Zonder Personeel groeit naar een bedrijf met personeel – nog geen procent (0,7%) van de andere kleinere bedrijven groeit door naar een bv. Dat blijkt uit evaluatie van Onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Zelfstandigenaftrek
Zo is bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek bedoeld om ondernemerschap te stimuleren. De meeste kleine ondernemers maken wel gebruik van de regeling, maar groeien niet door naar een bedrijf met personeel.

Mkb-winstvrijstelling
Hetzelfde geldt voor de mkb-winstvrijstelling – waarbij je als ondernemer meer belastingvoordeel ontvangt als je meer winst maakt. Dit leidt volgens de evaluatie niet tot groei van de onderneming of meer economische activiteiten.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Kleine ondernemers merken niets van groeiende economie

Het merendeel van de kleine ondernemers merkt niets van de aantrekkende economie. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 500 zzp’ers en mkb’ers van Allianz.

Mkb'ers zien wél toename aantal opdrachten
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de ondernemers en ruim 60% van de zzp’ers geen groei ziet, ondanks de opkrabbelende economie. Zij zien geen toename van opdrachten, in tegenstelling tot mkb-bedrijven. Mkb’ers zijn positiever over de economie en zien dan ook een groei in het aantal opdrachten.

Groei van omzet
Iets meer dan de helft (52%) van de ondernemers verwacht ongeveer hetzelfde te investeren als het vorige kwartaal. Bijna 15% denkt meer te gaan investeren. Ruim een derde (35%) denkt dat hun omzet in de komende twee jaar zal toenemen.

Zorgen over concurrentie
Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens ook dat een groot deel (48%) van de ondervraagden zich zorgen maakt over de concurrentie. Met name de groot mkb’ers (73%) hebben deze zorgen. Ook maken jongere ondernemers (18-24 jaar) zich meer zorgen over concurrentie dan oudere ondernemers.

Arbeidsongeschikt
Driekwart van de ondervraagden ziet zichzelf als drijvende kracht achter hun onderneming. Zo’n 62% van hen vindt dat arbeidsongeschikt of langdurig ziek raken dan ook het ergste is wat hen kan overkomen, gevolgd door een faillissement (20%).

Lees hier het hele nieuwsbericht.

 

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer