Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Starten met een joint venture

Als je als ondernemer intensief samenwerkt met andere ondernemers, kun je een joint venture opzetten. Dit is een samenwerkingsvorm waarbij jullie samen een nieuwe onderneming starten. In dit kennisartikel lees je hoe je een joint venture start en waar je op moet letten.

Wat is een joint venture?

Bij een joint venture blijven beide ondernemingen zelfstandig en blijven beide bedrijven ook onafhankelijk van elkaar bestaan. Ook is er bij een joint venture geen sprake van een meerderheidsbelang.

Permanent of tijdelijk

Een voorbeeld van een joint venture is Senseo: een initiatief van Douwe Egberts en Philips. Maar een joint venture kan ook tijdelijk zijn, bij bijvoorbeeld een project. De deelnemers spreken af wie wat inbrengt aan kennis, personeel en/of financiële middelen in. Je kunt een joint venture ook starten als je een financiële partner zoekt omdat je zelf niet voldoende financiële middelen hebt: je splitst immers de investering.

Afspraken

Doorgaans worden in ieder geval onderstaande onderwerpen besproken:

  • Welke producten/diensten worden er geleverd of gemaakt?
  • Welke markt wordt benaderd?
  • Hoe worden beslissingen genomen?
  • Wat is de verdeling qua financiën?
  • Wat als er een geschil ontstaat?

Rechtsvormen

Een joint venture kan in allerlei rechtsvormen worden opgericht: het kan in een bv, maar ook een vof, al is bij de laatste het risico voor beide partijen wat groter. Bij een vof zijn beide partijen ook vanuit hun eigen bedrijven hoofdelijk aansprakelijk. Bij schulden kunnen schuldeisers dit verhalen op de oorspronkelijke ondernemingen. Vaak wordt er dus gekozen voor een aparte bv, waarbij dit niet het geval is.

Schriftelijke overeenkomsten

Bij een joint venture zijn schriftelijke afspraken van groot belang, zorg dus dat je dit goed op orde hebt voor je een samenwerking aan gaat. In onze kennisbank vind je handige overeenkomsten en voorwaarden die je kunt gebruiken. Wil je er zeker van zijn dat jouw overeenkomsten afgestemd zijn op jouw situatie, kun je er ook voor kiezen om dit uit te besteden. Dat kan onder andere bij HalloLex en VeiligDoen.

DOWNLOAD In onderstaande gratis whitepaper lees je meer over conflicten voorkomen met de juiste voorwaarden.

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer