Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Starten als zelfstandig ondernemer in België

In Nederland hebben we de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Maar hoe werkt het in België om zelfstandig ondernemer te worden? En wat als je als Nederlandse ondernemer een klus in België hebt? Dat lees je in dit kennisartikel.

Ondernemen in België: zo werkt het!

Als Nederlandse ondernemer een klus in België

Als je als Nederlandse ondernemer een klus gaat doen in België moet je je, sinds 1 april 2007, aanmelden bij Limosa. Dit is wettelijk verplicht. Via dit platform meld je dat je een opdracht in België hebt. Let op dat je dit doet vóór je begint met de opdracht. Het zorgt ervoor dat jouw Belgische opdracht- of werkgever geen sociale premies en dergelijke hoeft af te dragen. Dit meldingsbewijs, Limosa-1, voorkomt dat je strafrechtelijke of administratieve sancties oploopt. Doe je geen melding? Dan riskeer je een boete die kan variëren tussen € 2.400,- en € 24.000,-.

Daarnaast moet je als ondernemer in het bezit zijn van een identiteitsbewijs, zorgverzekeringspas, bewijs van inschrijving van de KvK en een Europees btw-nummer.

Op de website van Limosa vind je meer informatie.

Als zelfstandige starten in België

De eerste stappen naar het zelfstandig ondernemerschap in België verschillen niet zoveel van Nederland. Het is in ieder geval belangrijk dat je start met (markt)onderzoek. Hoe realistisch en haalbaar is jouw plan? In België is het Startkompas in het leven geroepen, een manier waarmee je de haalbaarheid van je plannen onderzoekt en hulp krijgt bij het maken van je ondernemingsplan. Daarover lees je hier meer.

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen als je als ondernemer wilt beginnen in België, waaronder:

  • Je bent minimaal 18;
  • Je hebt burgerrechten en bent bekwaam;
  • Je moet kennis van bedrijfsbeheer hebben;
  • Je hebt beroepskennis;
  • Je hebt indien nodig de juiste vergunningen.

Kennis van bedrijfsbeheer

Als je als inwoner van België wil starten als ondernemer, moet je in de meeste gevallen kunnen bewijzen dat je basiskennis bedrijfsbeheer hebt. Dit doe je door middel van een diploma, getuigschrift of bewijs van praktijkervaring. Daarover lees je hier meer.

Zakelijke rekening

Ook is het belangrijk dat je een bankrekening (zichtrekening) opent bij de bank. Daarna kies je in welke rechtsvorm je gaat starten: een eenmanszaak of vennootschap zoals bvba, nv of vof.

Software voor factureren

Bij zaken doen met klanten in België krijg je te maken met andere btw-regels. Werk je voor een particulier? In de meeste gevallen is dan de dienst belast in Nederland en breng je dus Nederlandse btw in rekening. Is je klant een ondernemer? Dan geldt vaak: de dienst is belast in het land van de afnemer, waarbij die afnemer zelf de btw berekent en betaalt in zijn eigen land.

Goed opletten dus dat je de juiste btw-tarieven hanteert. Het gemakkelijkst (en met het minste risico op fouten) doe je dit, door gebruik te maken van speciale facturatiesoftware. Een selectie van goede programma's vind je onder aan deze pagina.

Kruispuntbank van Ondernemingen

De volgende stap is je inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), de databank waar alle Belgische ondernemingen zijn opgeslagen. Let op: dit kun je niet zelf doen maar gaat via andere diensten, zoals een ondernemingsloket. Via deze link vind je de dichtstbijzijnde ondernemingsloketten. Via het KBO krijg je een ondernemingsnummer (dit is ook je btw-nummer). Vanaf dat moment kun je facturen uitschrijven.

Handig om te weten

  • Ben je actief in het beroepsgoederenvervoer over de weg? Dan moet je in België een Eurovergunning hebben bij de NIWO. Onder beroepsgoederenvervoer wordt verstaan: het tegen betaling vervoeren van producten in opdracht van derden. Lees hier meer.
  • In België gelden iets andere btw-tarieven dan in Nederland. Het basistarief is 21%. Daarnaast geldt een btw van 6% voor basisproducten als voedings- en geneesmiddelen en 12% voor bepaalde goederen of diensten die van belang zijn voor de economie of vanuit sociaal oogpunt. Lees hier meer.

Heb je meer vragen? Kijk dan ook eens op ikwilstarten.be of vlaanderenonderneemt.be.

 

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer