Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Waar moet een sluitende rittenadministratie aan voldoen?

Rijd je als ondernemer ook privé met een auto die tot je ondernemingsvermogen behoort? Voorkom dan dat je meer dan 500 kilometer per kalenderjaar rijdt voor privédoeleinden. Overschrijd je dit aantal kilometers, dan betaal je ook bijtelling over je privégebruik. Dit voorkom je door een sluitende kilometer- of rittenregistratie te overhandigen aan de Belastingdienst. Onderaan dit artikel kun je tevens de gratis whitepaper 'Zo houd jij je kilometerregistratie op orde' downloaden. 

Voorkom bijtelling met een sluitende rittenregistratie

Hoe houd je een sluitende rittenregistratie bij?

Rijd je als zzp’er ook privé met een auto van de zaak? Voorkom dan dat je meer dan 500 kilometer per kalenderjaar rijdt voor privédoeleinden. Overschrijd je dit aantal kilometers, dan betaal je ook bijtelling over je privégebruik. Dit voorkom je door een sluitende kilometer- of rittenregistratie te overhandigen aan de Belastingdienst.

Zo houd jij je kilometerregistratie op orde!

Bijtelling houdt in dat je een bedrag bij je winst moet rekenen. Hierover betaal je dus ook belasting. Het bijtellingspercentage hangt af van de cataloguswaarde en de co2-uitstoot van de auto. In 2021 zijn er twee tarieven voor de bijtelling: 12% en 22%.

Hier lees je hoeveel bijtelling je moet betalen!

Kilometerregistratie: de eisen

Als je wilt voorkomen dat je over dit privégebruik bijtelling betaalt, zorg je dus dat je kunt aantonen dat je minder dan 500 kilometers per kalenderjaar voor privédoeleinden rijdt. Dit doe je met een sluitende of controleerbare ritten- of zzp kilometerregistratie. Deze overhandig je aan de Belastingdienst. Daaraan zijn een aantal eisen verbonden.

In een kilometerregistratie moeten in ieder geval onderstaande gegevens worden vermeld:

 • Wat is het merk van de auto?
 • Wat is het type van de auto?
 • Wat is het kenteken van de auto?
 • De periode waarin je de auto tot je beschikking hebt.
 • De ritgegevens.

De ritgegevens omvatten:

 • De datum van de rit.
 • De begin- en eindstand van de kilometerteller.
 • Het adres van vertrek en het aankomstadres.
 • De route die je hebt gereden.
 • Of het een privé of zakelijke rit is geweest.
 • Rijd je tijdens een zakelijke rit kilometers om voor privédoeleinden? Bijvoorbeeld omdat je op weg naar een klant tien kilometer omrijdt om je kind naar de oppas te brengen? Dan noteer je ook deze ‘omrijkilometers’.

Keurmerk RitRegistratieSystemen (RRS)

Je kunt jouw kilometers handmatig bijhouden in bijvoorbeeld Excel. Onderaan dit artikel vind je een gratis download die je hiervoor kunt gebruiken. Maar het is gemakkelijker om dit automatisch te doen via een rittenregistratiesysteem. Er zijn diverse administratiepakketten die beide functies aanbieden en gericht zijn op zzp’ers. Op deze manier verwerk je eenvoudig je zakelijke kilometers in de belastingaangifte.

Let wel op dat het systeem dat jij gebruikt voldoet aan het Keurmerk RitRegistratieSystemen. Dit is een onafhankelijk keurmerk voor ritregistratiesystemen die een sluitende rittenadministratie bieden. Systemen die aan dit keurmerk voldoen, voldoen automatisch ook aan de eisen van de Belastingdienst.

Extra korting op TrackJack rittenregistratie

Wil je zeker weten dat jouw rittenregistratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst? TrackJack is dan een prima keuze. Het systeem van TrackJack wordt bij jou op locatie geïnstalleerd en vanaf dat moment worden alle ritten en kilometers automatisch geregistreerd. Alles geheel conform de eisen die de Belastingdienst stelt en bevestigd door het Keurmerk voor RitRegistratieSystemen.

TrackJack neemt je rittenregistratie volledig automatisch uit handen en bespaart je tijd, geld en frustratie. En nog mooier: als lid van Het Ondernemerscollectief krijg je nu € 28,- korting op jouw ritregistratie! Nog geen lid? Sluit je dan direct aan bij Het Ondernemerscollectief en profiteer van heel veel voordelen.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer