Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Auto op de zaak of privé?

Zet je de auto op de zaak of blijf je hem privé rijden? Regelmatig veranderen de fiscale regels omtrent het zakelijk rijden van een privé-auto of het privé rijden van een zakelijke auto.

Starten met een auto op de zaak of privé

Welke keuze voor jou handig is, kan dus veranderen als wetgeving verandert. Overigens heb je geen keuze als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privé-doeleinden rijdt. Dan ziet de Belastingdienst de auto als een zakelijke auto voor de inkomstenbelasting.

In de rekenmodule, die je aangeboden wordt in samenspraak met autozakelijkofprive.nl, kun je uitrekenen wat voor jou de beste optie is. Verder geven we je nog een aantal basistips.

Bijtelling voor zakelijke auto

Als je als startende ondernemer een auto op de zaak zet, waarbij dat dus moet als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoelen rijdt, dan mag je alle kosten, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Voor je zakelijke auto betaal je bijtelling voor de inkomstenbelasting. Die bijtelling bedraagt een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dat percentage kan in 2019 variëren, 4% of 22%, en het bedrag van de bijtelling (percentage x cataloguswaarde) wordt opgeteld bij jouw inkomen als ondernemer. Daarover betaal je dus inkomstenbelasting.

Zijn je werkelijke autokosten lager dan de bijtelling, dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te rijden en € 0,19,- per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten. Bij auto's ouder dan twee jaar en jonger dan 15 jaar, is het meestal ook voordelig om de auto privé te rijden en € 0,19,- per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten.

Btw retour bij privé-auto

Als je auto privé wordt gehouden maar ook voor zakelijke ritten gebruikt wordt, dan geldt het volgende:

Als de auto privévermogen is, kun je geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor de onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Houd er wel rekening mee dat alleen het deel dat je gebruikt voor belaste omzet aftrekbaar is.

Voorbeeld 1: je rijdt per jaar 10.000km waarvan zakelijk 9.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 90% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.
Voorbeeld 2: je rijdt per jaar 10.000km waarvan zakelijk 2.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 20% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.

Houd je een rittenregistratie bij dan mag je tevens € 0,19 per km als kosten in je bedrijf op te voeren voor elke gereden km. Je kan zelf berekenen wat voor jou het voordeligste is, dat is onder andere afhankelijk van welke brandstof je auto gebruikt, wat je wegenbelasting en verzekeringen kosten en hoeveel onderhoud je hebt.

Hulp nodig?

Meer informatie kun je vinden bij de Belastingdienst via deze link. Je kunt natuurlijk ook altijd je boekhouder of accountant om advies vragen. Wij werken samen met regionale boekhouders die je om een gratis adviesgesprek kunt vragen. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl voor een boekhouder bij jou in de buurt en laat onze partners jou helpen met het maken van de juiste keuze.

Bereken nu zelf wat je het beste kunt doen via www.autozakelijkofprive.nl.

Gratis download

Je kunt hieronder gratis het Handboek Ondernemen 2019 downloaden van de Belastingdienst. Of download de whitepaper 'Privé of zakelijk leasen voordeliger als zzp'er?'

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer