Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Zorg

Wil jij starten als zelfstandig ondernemer in de zorg? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed van start te kunnen in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Ben jij startende ondernemer in de zorg?

Eigen koers

Als zelfstandig ondernemer in de zorg heb je een grote verantwoordelijkheid richting jouw klanten. Belangrijke vragen om steeds in ogenschouw te nemen:

  • Tot hoever reikt mijn zorg, wanneer gaat een zorgvraag boven mijn pet?
  • Hoe werk ik naar een gezond bedrijf en houd ik deze gezond?
  • Hoe houd ik mijn vakkennis op pijl?

BIG-registratie

Wil je ondernemen in de zorg, dan moet je je eerst inschrijven in het BIG-register. Dit staat voor Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Elke vijf jaar moet jij je als zelfstandig ondernemer in de zorg herregistreren in het BIG-register. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw handelen en het op peil houden van jouw bevoegd- en bekwaamheden. Om in aanmerking te komen voor herregistratie wordt er beoordeeld of je in de periode van 5 jaar hebt voldaan aan de werkervaring eis. De werkervaring eis houdt in dat je minimaal 2080 uur moet hebben gewerkt in 5 jaar en daarin werkzaamheden moet hebben verricht die vallen binnen het vakgebied. Voldoe je niet aan deze eis, dan kan je door middel van een scholingsprogramma een periodiek registratiecertificaat halen.

Vrijstelling btw

Ingehuurd personeel via een tussenbureau is vaak niet vrijgesteld van btw. Hierdoor kunnen de totale kosten voor het inhuren oplopen. Uniforce Group heeft voor ondernemers in de zorg een speciale DUBV ontwikkeld. Hierdoor kun jij je als zelfstandig ondernemers rechtstreeks aan een ziekenhuis aanbieden. Voor het ziekenhuis geldt dan dat er geen btw berekend wordt over die inzet waar de algemene btw vrijstellingsregels voor gelden. De Belastingdienst ziet het ziekenhuis of de zorginstelling op deze manier nooit als werkgever.

Als basis voor goed ondernemerschap in de zorg speelt de persoonlijkheid van de ondernemer zelf een grote rol. Daarnaast is de zorg continu in ontwikkeling dus is het heel belangrijk om je als zelfstandig ondernemer te blijven verdiepen in de branche. Je kunt pas succesvol zijn als je weet wat er in de samenleving leeft.

Stappenplan voor starters in de zorg

Volg het stappenplan van starten.nl dat je in fases helpt te starten, zodat je niets vergeet! Bezoek ook eens onze kennisbank. Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen.

Branche informatierapporten voor de zorg

Het Ondernemersplein heeft veel kennis en ervaring op het gebied van branchegegevens. Bekijk de cijfers en trends in de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening via deze pagina.

TIP Hier vind je recente cijfers en trends van Rabobank omtrent de zorg.

TIP Hier vind je recente cijfers van ABN AMRO omtrent de zorg.

Handige sites

Er is meer informatie te vinden bij de belangenorganisatie en diverse platformen voor de zorg. Kijk eens op Beroepsvereniging van zorgprofessionals, Nursing, De ZorgProfessional en Klachtenportaal Zorg.

De Zorgprofessional is eigendom van en werkzaam voor haar leden. Leden zijn zelfstandige verpleegkundigen,  verzorgende en professionele begeleiders.

De Brancheorganisaties Zorg biedt drie functies: gezamenlijke belangenbehartiging, afstemming van beleid en belangenbehartiging, informatie en kennisuitwisseling. Actiz is een organisatie voor zorgondernemers. Deze website biedt onder meer nieuws, feiten en cijfers, en dossiers. Kijk op zorgenwelzijnplein.nl voor een compleet overzicht van brancheorganisaties.

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer