Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Horeca

Wil jij starten in de horeca? Wij helpen je op weg om goed voorbereid van start te gaan. Om goed te kunnen starten in deze sector is het handig om actuele informatie te verzamelen en te bestuderen. Op deze pagina vind je veel handige tips en links naar sites waar je als oriënterende starter mee aan de slag kunt. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in deze branche zodat je goed geïnformeerd van start kunt.

Ben jij startende ondernemer in de horeca?

Onderaan deze pagina kunt je het artikel: "Tips voor de startende horecaondernemer" gratis downloaden.

Starten als zelfstandig ondernemer in de horeca betekent jouw eigen koers bepalen. Als je succesvol wilt zijn in de horeca, dan moet je de trends volgen. Te laat signaleren betekent achter de concurrentie aanlopen. Je moet altijd oog hebben voor nieuwe ontwikkelingen en trends: de horecawereld gaat snel.

Merkbeleving

Mensen gaan graag maar wel bewust uit eten. Ze willen weten wat hen te wachten staat. Een trend in deze branche is dat er zowel meer ketens als kleine particuliere zaakjes (theetuinen, B&B's) beginnen. Het merk wordt steeds belangrijker en staat voor de service en betrouwbaarheid.

Bestemmingsplan

Bij het starten van een eigen horecaonderneming moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Bij het kiezen van de locatie is het bijvoorbeeld belangrijk dat jouw horecabedrijf past in het bestemmingsplan van de gemeente. Indien je wilt verbouwen, bouwen of renoveren, dan heb je in veel gevallen een omgevingsvergunning voor bouwen van jouw gemeente nodig. Je moet altijd rekening houden met de brandveiligheidseisen en milieuvoorschriften van de gemeente. Daarnaast kan het zo zijn dat je een exploitatievergunning horecabedrijf van jouw gemeente nodig hebt. Mocht je eet- en drinkwaren willen bereiden, dan moet je over een HACCP-plan beschikken, je kunt ook een goedgekeurde hygiënecode volgen.

Let op: Indien je alcohol wilt schenken, moet je een drank- en horecavergunning bij de gemeente aanvragen. Hier zijn een aantal eisen aan verbonden, vraag dit goed na bij jouw gemeente. En wil je een terras plaatsen op jouw eigen terrein of in een openbare ruimte, dan heb je vaak een terrasvergunning nodig.

Stappenplan voor starters in de horeca

Volg het stappenplan van starten.nl welke je in fases helpt te starten, zo vergeet je niets! Bezoek ook eens onze kennisbank. Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen.

Branche informatierapporten voor de horeca

Het Ondernemersplein heeft veel kennis en ervaring op het gebied van branchegegevens. Bekijk de cijfers en trends in de horeca via deze pagina. Lees via deze link meer informatie over de laatste ontwikkelingen in de Horeca.

TIP Lees hier de laatste rapporten omtrent de horeca.

Handige sites

Nog meer weten over hoe je een horecabedrijf moet starten? Kijk op Ondernemersplein voor meer branche-informatie.

Het EKO-keurmerk maakt de extra inspanningen van biologische bedrijven op het gebied van verduurzaming zichtbaar voor consumenten. Sinds 2011 is er een EKO-keurmerk voor de Horeca. Zo weten klanten zeker dat een restaurant, hotel of cateraar daadwerkelijk met biologische ingrediënten werkt.

Een van de doelen van De Nederlandse Veiligheidsbranche, en in het bijzonder de sectie Evenementen- en Horecabeveiliging, is het verder vergroten en stimuleren van de kwaliteit en professionaliteit van de horecabeveiliging. Het Keurmerk Horecabeveiliging draagt hier aan bij.

Bekijk voordat je start eens het overzicht voedingskeurmerken & allergenen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is de grootste horeca brancheorganisatie in Nederland.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer