Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Zakelijk gebruik van privé (eerder) aangekochte zaken

Je hebt privé spullen gekocht die je nu voor je eigen bedrijf gaat gebruiken. Mag je dan de aankoopkosten daarvan volledig of gedeeltelijk aftrekken van de belasting? En is de bij de aankoop betaalde btw aftrekbaar?

Starten met het zakelijk gebruiken van privé aangekochte zaken.

Stel: je hebt een jaar geleden een computer gekocht voor
€ 1.785 (€ 1.500 plus € 285 btw). Nu ben je een eigen bedrijf gestart waarin je die computer gebruikt.

Berekening van de waarde

Bij de start van jouw bedrijf mag je die computer in de boekhouding opnemen tegen de waarde in het economisch verkeer. Dat is de prijs die je zou ontvangen als je het apparaat aan een ander zou verkopen. Een jaar geleden kostte de computer € 1.785. Een gebruikelijke afschrijving voor computers is 1/3 deel per jaar, met 10% restwaarde. De waarde na een jaar schatten we daarom op € 1.250. Namelijk: 10% van € 1.785 plus 2/3 deel van € 1.607. In jouw boekhouding neem je de computer dus tegen € 1.250 op. Zo komt toch mooi het grootste deel van de aanschafkosten op de zaak in plaats van in privé.

Hoge waarde is voordelig

Je hebt er dus belang bij om zoveel mogelijk zakelijke spullen die je privé al gekocht had, alsnog in te brengen tegen een zo hoog mogelijke, maar wel te onderbouwen waarde.

TIP Denk bijvoorbeeld aan werkkleding, privégereedschap, vakliteratuur, kantoorinrichting, kasten, et cetera. Iedere inbreng verhoogt de post afschrijvingen en verlaagt dus jouw belaste winst als ondernemer.

Gebouw

Gebruik je als startende ondernemer een gebouw zowel privé als zakelijk? Bespreek dan met je boekhouder of je een keuzemogelijkheid hebt (wel of niet inbrengen) en zo ja, wat het voordeligst is. Je kan bijvoorbeeld een deel van je vaste lasten, van het zakelijk gebruikte deel van je woning, aftrekbaar maken. Denk bijvoorbeeld aan de energie- en verzekeringslasten. Vraag je boekhouder naar de mogelijkheden.

Auto

Een personenauto die je zakelijk gebruikt en waarmee je ook veel privékilometers rijdt, kun je meestal beter wél op de balans van je bedrijf zetten. Want als je de auto privé houdt, mag je per zakelijke km slechts € 0,19 als aftrekbare bedrijfskosten boeken. Maar let op: je betaalt dan wel bijtelling voor de inkomstenbelasting. Alles over het wel of niet inbrengen van je auto in de zaak, lees je in dit artikel in onze kennisbank.

E-learnings en trainingen

Heb je E-learning gevolgd als starter of een opleiding om jouw bedrijf te starten? Bewaar de factuur van deze opleiding, lidmaatschap of training goed. Je kunt deze aanloopkosten aftrekken als kosten en de btw aftrekken zodra je een btw nummer hebt.

Btw terugvragen

De btw die je betaalde bij de aankoop van zaken voor je bedrijf, mag je als voorbelasting in aftrek brengen. Wanneer je bij aankoop van je computer dus al de bedoeling had om die in jouw - nog te starten - onderneming te gaan gebruiken, dan mag je de btw bij je btw-aangifte aftrekken. Het zal niet meevallen om dat te verdedigen bij een computer die je al een jaar in je bezit hebt. Maar het kan wel aannemelijk zijn bij spullen die je nog maar een paar maanden geleden kocht. Zorg in elk geval voor een aankoopfactuur met de btw daarop apart vermeld.

TIP Laat op de factuur de naam zetten waaronder je jouw bedrijf wilt gaan uitoefenen.

Privébestemming

Gaat het om zaken die je (eerst) privé gebruikte en daarna pas voor het bedrijf, dan mag je de btw (betaald bij aankoop) helaas niet meer in aftrek brengen. Het is ook niet mogelijk om de btw over de inbrengwaarde te berekenen en die alsnog in aftrek te brengen.

Eerste btw-aangifte

De btw behoort in aftrek te komen op je btw-aangifte over het tijdvak waarin je de factuur ontving. Veel starters zijn laat met het aanvragen van een btw-nummer. Gevolg is dat je eerste btw-aangifte dan over een later tijdvak gaat.

TIP dien in dat geval bij jouw inspecteur per brief een verzoek in om een teruggave van de btw over eerder ontvangen facturen. Je mag die btw niet op eigen houtje in aftrek brengen bij latere btw-aangiften. Alles wat je zakelijk gebruikt, mag je in jouw bedrijf inbrengen. Dat moet tegen de verkoopwaarde. Je hebt recht op btw-aftrek als verdedigbaar is dat de zaken bij aankoop al een bedrijfsbestemming hadden. In de whitepaper hieronder vind je alles over de btw-aangifte als zzp'er.

Hulp nodig?

Wij werken samen met een groeiend aantal lokale boekhouders welke worden aanbevolen binnen ons netwerk. Kijk op www.ikwordzzper.nl voor een kantoor bij jou in de buurt en vraag een gratis adviesgesprek aan.

Gratis download

Je kunt hieronder gratis het Handboek Ondernemen 2021 downloaden van de Belastingdienst. In dit handboek vind je meer informatie over het urencriterium en informatie over belastingen, bijdragen en premies. Daarnaast vind je in de whitepaper 'Btw-aangifte voor zzp'ers' alles over jouw btw-aangifte.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer