Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Vanuit huis werken en energiekosten

Ben jij een startende ondernemer die vanuit huis werkt? In dit artikel lees je of je een deel van de energiekosten die je thuis maakt kunt aftrekken van je fiscale winst. Daarnaast vind je hier informatie over óf en hóe je de btw van je energierekening kunt aftrekken in je btw-aangifte.

Hoe zit het met energiekosten als je vanuit huis werkt?

Aftrek van een deel van je energiekosten

Jij kunt als zelfstandig ondernemer in aanmerking komen voor aftrek van een deel van je energiekosten. Als je thuis werkt met apparatuur die veel energie verbruikt én als die apparatuur op je ondernemingsbalans staat, dan kun je de energiekosten van die apparatuur aftrekken van je fiscale winst.

De energiekosten per apparaat bereken je met deze onderdelen:

A = het aantal Watt dat het apparaat gebruikt
B = het aantal uren dat het apparaat per dag aanstaat
C = het aantal dagen per jaar dat het apparaat aanstaat

De formule is: (A x B x C)/1000.
De uitkomst hiervan vermenigvuldig je met het tarief dat je per kilowattuur betaalt. Nu weet je per apparaat wat je betaalt aan energiekosten.

Aftrek btw over energiekosten

Als vanuit huis werkende ondernemer heb je recht op aftrek voor een deel van de btw over je energiekosten. Voorwaarde is wel dat je deze energiekosten maakt om je werk thuis te kunnen doen. Je kunt hierbij gebruikmaken van de zogenaamde oppervlaktemethode. Daarmee bereken je welk deel van de btw over je energiekosten je kunt aftrekken in je btw-aangifte. Dat gaat zo:

  • Bereken de energiekosten (gas en elektra) van je hele woning, inclusief je werkruimte.
  • Bereken het vloeroppervlak van je werkruimte in vierkante meters (VWR).
  • Bereken het totale vloeroppervlak van je woning in vierkante meters (VWO).
  • De energiekosten van je werkruimte = VWR/VWO x totale energiekosten woning.

Nu kun je de btw over de energiekosten van je werkruimte berekenen en deze als kostenpost opvoeren.

Als je gedeeltelijk bent vrijgesteld van btw, dan heb je minder of misschien helemaal geen recht op deze btw-aftrek. Informeer dus bij je belastingadviseur om te kijken waar jij precies recht op hebt of zoek op www.ikwordzzper.nl een adviseur bij jou in de buurt die je hiermee kan helpen.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Gratis download

Je kunt hieronder gratis het Handboek Ondernemen 2021 downloaden van de Belastingdienst. In dit handboek vind je meer informatie belastingen, bijdragen en premies.

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer