Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Vanuit huis werken en energiekosten

Ben jij een startende ondernemer die vanuit huis werkt? In dit artikel lees je of je een deel van de energiekosten die je thuis maakt kunt aftrekken van je fiscale winst. Daarnaast vind je hier informatie over óf en hóe je de btw van je energierekening kunt aftrekken in je btw-aangifte.

Hoe zit het met energiekosten als je vanuit huis werkt?

Aftrek van een deel van je energiekosten

Jij kunt als zelfstandig ondernemer in aanmerking komen voor aftrek van een deel van je energiekosten. Als je thuis werkt met apparatuur die veel energie verbruikt én als die apparatuur op je ondernemingsbalans staat, dan kun je de energiekosten van die apparatuur aftrekken van je fiscale winst.

De energiekosten per apparaat bereken je met deze onderdelen:

A = het aantal Watt dat het apparaat gebruikt
B = het aantal uren dat het apparaat per dag aanstaat
C = het aantal dagen per jaar dat het apparaat aanstaat

De formule is: (A x B x C)/1000.
De uitkomst hiervan vermenigvuldig je met het tarief dat je per kilowattuur betaalt. Nu weet je per apparaat wat je betaalt aan energiekosten.

Aftrek btw over energiekosten

Als vanuit huis werkende ondernemer heb je recht op aftrek voor een deel van de btw over je energiekosten. Voorwaarde is wel dat je deze energiekosten maakt om je werk thuis te kunnen doen. Je kunt hierbij gebruikmaken van de zogenaamde oppervlaktemethode. Daarmee bereken je welk deel van de btw over je energiekosten je kunt aftrekken in je btw-aangifte. Dat gaat zo:

  • Bereken de energiekosten (gas en elektra) van je hele woning, inclusief je werkruimte.
  • Bereken het vloeroppervlak van je werkruimte in vierkante meters (VWR).
  • Bereken het totale vloeroppervlak van je woning in vierkante meters (VWO).
  • De energiekosten van je werkruimte = VWR/VWO x totale energiekosten woning.

Nu kun je de btw over de energiekosten van je werkruimte berekenen en deze als kostenpost opvoeren.

Als je gedeeltelijk bent vrijgesteld van btw, dan heb je minder of misschien helemaal geen recht op deze btw-aftrek. Informeer dus bij je belastingadviseur om te kijken waar jij precies recht op hebt of zoek op www.ikwordzzper.nl een adviseur bij jou in de buurt die je hiermee kan helpen.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Tips:

  1. Wist je dat je als (startende) zzp'er gas en energie voor zowel privé als zakelijk in één keer kunt regelen als je op hetzelfde adres woont en werkt? DELTA Energie kan je hierbij helpen. Bekijk het energieaanbod van DELTA voor zzp'ers.

  2. Bij DELTA Energie profiteer je van particuliere tarieven op zakelijke contracten tegen uiterst gunstige voorwaarden. Zo wordt jouw energiecontract niet automatisch verlengd en ontvang je bovendien een jaarlidmaatschap van Het Ondernemerscollectief gratis. Maak hier jouw persoonlijke (vrijblijvende) berekening van een zakelijk energiecontract.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer