Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Wanneer heb ik recht op de kleineondernemersregeling (KOR)?

Via de kleineondernemersregeling (KOR) kan een kleine onderneming in aanmerking komen voor vermindering of zelfs kwijtschelding van het btw-bedrag dat je moet betalen aan de Belastingdienst.

Starten met de kleineondernemersregeling

De Kleineondernemersregeling (KOR) is in 2020 veranderd. Kwam je als zzp'er voorheen in aanmerking voor vermindering of zelfs kwijtschelding van te betalen btw, in de huidige regeling is de btw-plicht komen te vervallen. Dit betekent echter ook dat je betaalde btw niet langer kunt aftrekken als je gebruik maakt van de KOR.

BTW vrijstelling

In plaats van een belastingvermindering geldt er nu een btw-vrijstelling. De vrijstelling geldt voor iedereen: van zzp'er tot stichting. Die vrijstelling geldt als je omzet onder de € 20.000 blijft.

De keuze om gebruikt te maken van de nieuwe KOR geldt voor minimaal 3 jaar óf tot je de omzet van € 20.000 overschrijdt.

Als je gebruik maakt van de nieuwe regeling, hoef je geen btw op je leveringen te berekenen. Ook hoef je slechts een beperkte btw-administratie bij te houden en geen btw-aangifte in te dienen. Lekker gemakkelijk, maar pas op: dit kan nadelig zijn als je van plan bent om de komende 3 jaar grote investeringen te doen.

Wat doe ik bij een omzet vanaf € 20.000?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je meer gaat verdienen dan je in eerste instantie dacht. Als je omzet boven de € 20.000 komt, moet je btw berekenen vanaf de levering waarmee je die grens van € 20.000 overschrijdt.

Als zzp'er moet je de (verhoogde) omzet doorgeven aan de Belastingdienst. Deelname aan de KOR wordt hierna direct stopgezet. Je moet weer een normale btw-administratie bijhouden en je kunt de volgende 3 jaar geen gebruik meer maken van de btw-vrijstelling. Voor overige bijzonderheden en vrijstellingen verwijzen wij je graag naar de website van de Belastingdienst.

Voor wie is de nieuwe KOR interessant?

Er zijn verschillende argumenten die meewegen in het besluit om al dan niet deel te nemen aan de nieuwe Kleineondernemersregeling. Zo kan het voor de zzp'er die jaarlijks btw moet betalen voordelig zijn om mee te doen. Daarentegen kan het voor ondernemers die jaarlijks btw terugkrijgen of die veel investeringen doen, juist nadelig zijn.

Ook voor zzp'ers die veel zakendoen met particulieren, ofwel klanten die geen btw kunnen terugvragen, kan de btw-vrijstelling interessant zijn. Als zelfstandig ondernemer hoef je immers geen btw meer te factureren, wat jouw marge verhoogd en/of de prijs voor particuliere klanten verlaagd. Daarnaast vervalt de administratieve verplichting t.a.v. de btw, waardoor je extra aandacht kunt besteden aan bijvoorbeeld acquisitie of branding.  

TIP Klik hier om naar alle informatie over de KOR te gaan.

TIP Hulp nodig bij je boekhouding?

Onderstaande boekhoudpakketten kunnen je helpen om je administratie en boekhouding overzichtelijk en inzichtelijk te maken. Meer weten? Klik op 'bekijk de website' voor meer informatie.

 

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer