Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Starten als minderjarige ondernemer

Wil jij ondernemer worden maar ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je officieel minderjarig. Dit betekent dat er extra voorwaarden en regels zijn als je wilt beginnen met jouw onderneming. In dit kennisartikel leggen we je uit waar je op moet letten.

Met je bedrijf starten als je nog geen 18 bent

Je mag alleen als ondernemer starten als minderjarige met toestemming van jouw vertegenwoordigers: je ouders of voogd. Een minderjarige wordt namelijk ook wel als ‘handelingsonbekwaam’ gezien volgens de wet.

Oplossing? Handlichting

Om het toch mogelijk te maken voor een minderjarige om te kunnen ondernemen, is handlichting in het leven geroepen. Dit betekent dat jij als minderjarige toch bepaalde bevoegdheden krijgt. Deze bevoegdheden zijn onaantastbaar en kunnen dus niet zomaar teruggedraaid worden. Hoewel het niet verplicht is een handlichting aan te vragen, is het wel aan te raden. Het geeft je namelijk meer zekerheid en voordelen: zo zullen klanten eerder zakendoen met een ondernemer met handlichting dan zonder. Geen handlichting hebben betekent namelijk ook dat overeenkomsten achteraf ongedaan kunnen worden gemaakt bijvoorbeeld.

Aanvragen bij de rechtbank

Handlichting moet aangevraagd worden bij de rechtbank in jouw regio. Je dient een verzoekschrift in waarin je aangeeft wie jouw verzoeker is, een afschrift van jouw geboorteakte bijvoegt, vertelt wat de reden van het verzoek is, om welke bevoegdheden het gaat. Daarnaast is het belangrijk dat je ouders/verzorgers ook ingestemd hebben. De handlichting kun je overigens niet aanvragen als je jonger bent dan 16 jaar. Als jij je inschrijft in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel moet je de handlichting overhandigen.

Jouw ouders zijn aansprakelijk

Als jij geen handlichting hebt en je verricht toch werkzaamheden, dan zijn jouw ouders/verzorgers aansprakelijk voor de gevolgen van jouw handelingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen werkzaamheden die wel of niet gebruikelijk zijn voor je leeftijd. Als je handelingen verricht die niet passen bij jouw leeftijd, moeten jouw ouders of verzorgers hierop actie ondernemen door jouw klant een brief te sturen waarin wordt vermeld dat de handeling wordt vernietigd.

Zelf aansprakelijk

Als je wel handlichting hebt, ben je zelf aansprakelijk voor (de gevolgen van) jouw handelingen. De handlichting wordt verplicht bekend gemaakt in twee (regionale) dagbladen en in de Staatscourant. De kosten hiervoor en de griffiekosten komen voor jouw rekening. Daardoor kost het regelen van zo’n handlichting al gauw een paar honderd euro.

Wat als ik geen handlichting wil?

Wil je geen handlichting? Dan kun je het beste jouw ouders zoveel mogelijk bij jouw onderneming betrekken tot je meerderjarig bent. Dan moet je hen toestemming vragen bij een overeenkomst of contract bijvoorbeeld.

Bron: Ondernemersplein.nl

TIP Lees ook onderstaande gratis whitepaper om jouw bedrijf te starten!

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer