Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Starten met het afsluiten van een contract

Als zelfstandig ondernemer sluit je regelmatig contracten en overeenkomsten met klanten en opdrachtgevers. Als je iets verkoopt of verhuurt, ontstaat er automatisch een contract.

Hoe sluit ik een contract af?

Je kunt een overeenkomst zowel mondeling als schriftelijk afsluiten. Op het moment dat je klant het aanbod aanvaardt heb je een contract. In dit kennisartikel kun je meer lezen over het maken van een contract.

Rechten en plichten

Als je een contract hebt, dan moet je een prestatie leveren, zoals een computer repareren of de boekhouding doen. Jouw klant heeft recht op deze prestatie.

Inhoud van een contract

Het belangrijkste in het contract is de beschrijving van je product of dienst, de prijs ervan en de aanvaarding door de klant. Verder staan er vaak afspraken in over:

 • duur van het contract;
 • opzegtermijn;
 • levering;
 • gevolgen bij het niet nakomen van verplichtingen;
 • betalings- en incassotermijn;
 • garantie;
 • onderhoudsverplichtingen.

De afspraken in het contract moeten redelijk zijn voor jou en de klant. Je moet je bovendien aan de wettelijke regels houden. Zo zijn er bijvoorbeeld regels voor een koopcontract met consumenten.

Algemene voorwaarden gebruiken

Je kunt standaardbepalingen gebruiken als je zaken doet met klanten en opdrachtgevers. Dit zijn de algemene voorwaarden. Op deze manier hoef je niet bij elke transactie af te spreken onder welke voorwaarden je bijvoorbeeld levert.

Laat jouw algemene voorwaarden opstellen door een specialist

Het is erg belangrijk dat jouw algemene voorwaarden voldoen aan actuele wetgeving. Juist specialisten zoals ervaren juristen weten precies aan welke eisen je voorwaarden moeten voldoen. Daarom kun je via Het Ondernemerscollectief korting krijgen op het laten opstellen van algemene voorwaarden bij HalloLex.

De voorwaarden worden bij HalloLex opgesteld door een ervaren jurist. Wat kun je verwachten?

 • Op maat gemaakte algemene voorwaarden;
 • Juridisch waterdichte algemene voorwaarden;
 • Goede match tussen algemene voorwaarden en bedrijf;
 • Voorwaarden die voldoen aan de actuele wetgeving.

Korting op jouw algemene voorwaarden

Speciaal voor de leden van Het Ondernemerscollectief hebben wij 10% korting kunnen bedingen op alle losse contracten van Lex en 1 maand gratis proberen van Lex (zonder verplichtingen) t.w.v. € 77,- ex btw. Word nu lid van Het Ondernemerscollectief en profiteer van korting op je voorwaarden én van korting op talloze andere producten en diensten voor jou als ondernemer. Lees hier meer over de korting.

Hulp nodig?

Een contract is vaak maatwerk. Wil je hulp? Word dan lid van Het Ondernemerscollectief en profiteer van voordelige juridische hulp en de helpdesks. Of download gratis hieronder een voorbeeld Samenwerkingsovereenkomst.

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer