Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Zakelijk rijden: zzp'er durf te vragen!

Martijn Pennekamp
21 maart 2017

Onze Facebookgroep ZZP’er durf te vragen telt inmiddels ruim 10.000 leden. Dagelijks ontvangen we hier veel vragen over het ondernemerschap. Wat mij opvalt is dat veel vragen binnen deze groep over zakelijk rijden gaan.

Kan ik zakelijk rijden met mijn privéauto? Hoe zit het met bijtelling? Wie van jullie maakt er gebruik van een tankpas? Kán ik als zzp’er überhaupt gebruikmaken van een tankpas? Het is slechts een greep uit de vragen van deze (aspirant) zzp’ers in deze Facebook-groep. Gelukkig weten veel zzp’ers elkaar te helpen en geven ze elkaar handige tips. Toch heerst er nog wat onduidelijkheid over bijvoorbeeld zakelijk rijden met je privéauto. En kun je als zzp’er nu wel of niet een tankpas aanvragen? Het antwoord is ‘ja’, en een tankpas brengt vele voordelen met zich mee.

Kan ik zakelijk rijden met mijn privéauto?

Absoluut. Je kunt als je jouw auto niet op naam van je onderneming hebt staan, namelijk gewoon 19 cent per kilometer (mits je deze zakelijk rijdt) als reiskosten opvoeren bij de Belastingdienst. Als je minder dan 500 km privé rijdt, heb je geen keuze en ziet de Belastingdienst jouw auto voor de inkomstenbelasting als zakelijke auto. Je betaalt dan ook bijtelling. In de gratis whitepaper ‘Tien veel gestelde vragen rondom zakelijk rijden’ vind je hier ook uitgebreide informatie over.

Veel zzp’ers weten echter niet dat je ook de btw op brandstof, onderhoud, banden en vloeistoffen mag declareren als je met je privéauto rijdt. Let er wel op dat je hierbij onderscheid maakt tussen je privé en zakelijke kilometers: alleen voor het deel dat je zakelijk rijdt, mag je terugvorderen. In dit kennisartikel vertellen we je daar meer over.

Waarom zou ik een zakelijke tankpas aanvragen?

Deze vraag wordt ontzettend veel gesteld in onze Facebookgroep. Veel zzp’ers gaan er automatisch vanuit dat zij geen tankpas kunnen aanvragen. Zij denken bijvoorbeeld dat je medewerkers in dienst moet hebben of een heel wagenpark moet bezitten. Onzin!

Juist als zzp’er kun je gebruikmaken van de voordelen van een tankpas. Zelf gebruik ik de tankpas van Total, omdat je hier korting van 10 cent per liter krijgt bij twee tankstations naar keuze. Hiernaast krijg ik 20% korting op carwash. Handig, want als zzp’er wil je goed voor de dag komen bij je opdrachtgevers. Wil jij ook van deze korting genieten? Meld je dan aan via deze zzp actie pagina.

Ook denken nog veel zzp’ers dat een tankpas aanvragen erg lang duurt, duur is of veel moeite kost. Ook dat is niet waar: van het aanvragen tot gebruikmaken van je tankpas zit zo’n vijf werkdagen. Je vult zelf het online inschrijfformulier in, wat binnen tien minuten gepiept is en je kunt de tankpas gelijk gebruiken als hij op je mat valt. Daarnaast kost zo’n tankpas je nog geen euro per maand, namelijk slechts € 0,75.

Degenen die in het bezit zijn van een tankpas, kennen de voordelen ervan allang. Je boekhouding wordt een stuk eenvoudiger (je hoeft immers geen bonnetjes meer te bewaren), je kunt je btw eenvoudig terugvorderen, je kunt je facturen snel opvragen, ziet precies hoeveel kilometers je hebt gereden en welke kosten je hebt gemaakt.

Zoals je merkt is er geen excuus om géén gebruik te maken van een zakelijke tankpas als zzp’er! Meer weten? Download dan ook onze gratis whitepapers zoals 'Een tankpas als zzp'er: hoe werkt dat?' of: 'Tien veel gestelde vragen rondom zakelijk rijden.'

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer