Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Tijd besteden aan je administratie

Marty Zanen
10 juni 2016

Jij bent als (startende) freelancer, zelfstandige zonder personeel (zzp'er) of zelfstandige professional (zp'er) goed in je vak. Je besteedt veel tijd aan het binnenhalen van klanten en het uitvoeren van je opdrachten. Besteed je ook genoeg tijd aan je administratie of schuif je dat eindeloos voor je uit? Een goede administratie kan je veel voordeel opleveren, zoals meer financieel inzicht in het reilen en zeilen van je onderneming en een lagere belastingdruk. Een boekhouder of accountant kan je helpen met je administratie, maar je blijft zelf verantwoordelijk!

Belastingvoordelen

Heeft de Belastingdienst je activiteiten ingedeeld als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden? Dit zijn de Criteria winst uit onderneming van de Belastingdienst.
Heb je je hier nooit in verdiept of zijn je omstandigheden gewijzigd,  dan kan het handig zijn om de Ondernemerscheck in te vullen. Op deze manier krijg je een indicatie of de Belastingdienst je indeelt onder Winst uit Onderneming of onder Resultaat uit overige werkzaamheden. Je weet of je als ondernemer aanspraak kunt maken op fiscale voordelen, zoals de ondernemersaftrek en MKB winstvrijstelling.

Voor de ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek €7280,- en startersaftrek €2123,-) moet je naast winst uit onderneming ook voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar. Je mag alle uren die je besteedt aan je onderneming meetellen. Het is verstandig om een goede urenadministratie bij te houden. Dit kan in je (elektronische) agenda, maar je kunt ook een apart bestandje opzetten. Probeer zo gedetailleerd mogelijk je uren te vermelden en bewaar deze gegevens 7 jaar! De Belastingdienst kan deze gegevens bij je opvragen.

Werk je naast je eigen zaak ook nog voor een gedeelte in loondienst en liggen deze werkzaamheden in het verlengde van de werkzaamheden in je bedrijf? Deze uren tellen mee voor het urencriterium. Loondienst moet wel ondergeschikt zijn aan je eigen zaak. Je besteedt meer tijd aan je onderneming dan dat je in loondienst werkt. Het loon mag zelfs opgegeven worden bij je inkomstenbelastingaangifte onder winst uit onderneming en de loonbelasting mag verrekend worden met de inkomstenbelasting. Deze "Absorptieregeling" is begin 2016 ingegaan en wordt kort besproken tijdens het webinarDBA/modelcontracten.

Om aanspraak te maken op 14% MKB winstvrijstelling hoef je niet te voldoen aan het urencriterium. De vaststelling dat je activiteiten worden aangemerkt als winst uit onderneming is voldoende!

Keurmerken softwarepakketten

Boekhoudsoftware
Wil je weten welke administratiesoftware bij je past dan kun je via www.boekhoudsoftware-vergelijken.nl een vergelijking maken. Je zou kunnen letten op het Keurmerk Zeker-Online. Dit keurmerk is samen met de Belastingdienst ontwikkeld. Een boekhoudpakket met dit keurmerk is veilig en betrouwbaar en voldoet aan alle eisen.

Keurmerk Rittenregistratie
Zoek je software om je rittenregistratie in je zakelijke auto te automatiseren? Software met het keurmerk ritregistratiesystemen, is handig om aan te tonen dat je minder dan 500 kilometer privé hebt gereden met je zakelijke auto. Op deze manier hoef je niet iedere rit apart te noteren.

Keurmerk Kassasystemen
Werk je in de horeca en maak je gebruik van het kassasysteem, dan kun je software kiezen met het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen. Meer informatie via Keurmerk kassasystemen.


Geldboek voor Ondernemers

In het Geldboek voor Ondernemers vind je bruikbare tips voor je financiële administratie, belastingen, financiering enz. Je kunt ook lezen hoe je financiële problemen kunt voorkomen.
Je kunt het Geldboek voor Ondernemers gratis downloaden.

Marty Zanen

Marty Zanen is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Marty helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Marty op Twitter via: @martyzanen of bezoek haar LinkedIn pagina.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer