Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

OMG! Je bent een varken!

Koen Sieben
15 september 2016

In dit stuk schrijf ik over de belangrijkste overeenkomsten tussen jou en een varken. Heb je al eens goed naar een varken gekeken? Het zijn eigenlijk prachtige dieren. Veel intelligenter dan je op het eerste gezicht denkt. Ook zijn het zeer sociale en sensitieve wezens. Varkens worden helaas ook wel als vies of onrein gezien en dat is onder andere omdat ze het heerlijk vinden om in de modder te rollen. Dat gaat wel eens mis en dan komt het varken vast te zitten en zakt het steeds dieper. Nu over naar jou, mij en mensen uit onze omgeving. 

In mijn loopbaan heb ik een aantal perioden gehad waarin ik goed vast zat. Ik wilde dan iets van het leven wat het leven mij niet wilde geven. Dan zat ik bijvoorbeeld bij de verkeerde werkgever of verlangde ik naar ondernemerschap, maar wist niet hoe. Het voelt op zo'n moment alsof je muurvast zit. Herken je dat? Ik was op dat soort momenten allesbehalve gelukkig. Soms kwamen er goede adviezen, maar die volgde ik dan uiteraard niet op. Ik wist wel beter. Maar stiekem wist ik ook dat een aantal mensen gelijk hadden en eigenlijk wist ik zelf ook wel wat er moest gebeuren. Ik moest keuzes maken! Maar oh wat was ik bang om dat te doen. Bang voor het onbekende, bang voor het maken van foute keuzes, maar ook bang voor succes…

En dus deed ik wat varkens ook goed kunnen: blijven rollen en draaien in dezelfde plas modder. En hoe meer ik dat deed, des te oncomfortabeler dat werd. Net zolang, totdat ik uiteindelijk toch een keuze maakte, uit de modder op stond en ik in actie kwam. Ineens ontstond er dan ruimte, rook het frisser en zag ik weer mogelijkheden.

Tegenwoordig kan ik als persoon, en dus ook als ondernemer, veel beter omgaan met dit soort situaties. Ik weet wanneer ik weer voor een keuzemoment sta en handel daar dan naar. Ik mag nu zelfs als coach andere mensen helpen met problemen waar ik maar al te goed bekend mee ben. Veel mensen vinden het enorm spannend om keuzes te maken en vervolgens in actie te komen. Ook al is het maken van een keuze uiteindelijk vaak onvermijdelijk, veel mensen blijven toch eerst jaren en jaren lang als een varken rollen in dezelfde plas modder waar ze eigenlijk uit willen. Maar ze durven niet.

Ik kom veel ondernemers tegen die tegen keuzes aanhikken, maar het niet durven. Vaak heeft dat te maken met ‘nee zeggen’ of meer focus aanbrengen op doelgroepen en/of diensten/producten. Dat blijft spannend.

Iedereen kent wel het moment dat je van de hoge duikplank wilt springen. Van onderaf lijkt het wel mee te vallen, maar als je eenmaal op die springplank staat, dan lijkt het enorm hoog en grijpt de angst je bij de keel. Je weet ook dat er maar één manier is: rennen en springen! Niet iedereen durft dat, net zoals niet iedereen in het dagelijks leven spannende keuzes durft te nemen. Toch is dit een fantastische metafoor. Eenmaal in het water gesprongen, voel je jezelf namelijk helemaal super, nog een beetje natrillend van de spannende actie. Maar nu durf en wil je nog een keer, en nog een keer, en nog een keer…

Ik ben een groot liefhebber van Afro-Amerikaanse acteurs, zoals Denzel Washington, Morgan Freeman, Wil Smith en Jamie Foxx. Niet alleen omdat ze fantastische acteurs zijn, maar ook omdat ze ongelofelijk hard gewerkt hebben voor hun succes. Denzel Washington sprak tijdens een toespraak de mooie woorden: “Nothing in life is worthwhile, unless you take risks, nothing! Mandela said there is no passion to be found playing small in settling for life that's less than the one you are capable of living.”

Ik ben het daar mee eens. Het is iedereen gegeven om datgene te doen waar ze voor op aarde zijn. Het verschil tussen degene die het doen en degene die toekijken, is het maken van een keuze. Iedereen heeft de keuze, ook al voelt dat niet zo, toch is het zo. Je hebt altijd een keuze! Dat je het niet zo voelt, is een ander verhaal. Ook als ondernemer heb je altijd de keuze. Het vraagt alleen om ‘guts’. Ondernemers met ballen maken keuzes en weten dat ze dan ook fout kunnen kiezen. Maar beter dát dan niet kiezen, oftewel blijven rollen in de modder.

De meest gehoorde reactie is dan: “ja, maar moet ik dan maar meteen stoppen met alles?”. Het antwoord is dan: ”nee, natuurlijk niet, je moet geen domme beslissingen nemen. Maar je kunt wel vandaag al de eerste (kleine) stap zetten richting de kant die je op wilt.” Zo hoef je bestaande klanten niet de laan uit te sturen, maar je kunt wel tegen nieuwe klanten zeggen dat je bepaalde dingen niet meer doet, of dat je tarief inmiddels is gestegen.

Wanneer je het te spannend vindt om bepaalde keuzes te maken, dan schakel je gewoon hulp in, dan kun je het samen doen. Als coach en ervaringsdeskundige zie ik dagelijks het effect hiervan: blije en enthousiaste ondernemers, die standaard zeggen dat ze me veel eerder hadden moeten inschakelen!

Wat ga jij doen? Ben jij een varken?

PS. OMG staat voor Oh My God, uiteraard afkomstig uit Amerika, maar ook een steeds meer gebruikte uitdrukking onder jongeren en op social media. Net als WTF, wat staat voor What The Fuck.

Koen Sieben

Coaching is dé rode draad in het leven van Koen. Als kleine jongen droomde hij er al van om andere mensen verder te kunnen helpen. In zijn werkende leven heeft hij altijd een leidinggevende en coachende rol gehad. Ook heeft hij een fascinatie gehad voor ‘wetten voor succes’ vooral vanuit de topsport.

Vanaf 2010 is Koen echt actief als coach van (meer dan 100) ondernemers. Sindsdien heeft hij alle mogelijke vraagstukken en doelen voorbij zien komen. Hij kijkt dan ook met trots terug op de afgelopen jaren waarin hij veel ondernemers naar een volgende fase heeft mogen begeleiden. Voor sommigen betekende dat een vliegende start voor anderen betekende dat omzetgroei. Mag Koen jou ook helpen?

www.koensieben.nl | @koensieben | info@koensieben.nl | 06 – 470 888 28

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer