Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

In 2017 betaal je geen belasting tot een winst van € 26.832

Ronald Glasbergen
01 maart 2017

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, hoef je als zelfstandig ondernemer over een winst tot € 26.832 geen inkomstenbelasting te betalen. Als je meer winst maakt kan dit bedrag ook nog oplopen (o.a. door toepassing van andere aftrekposten). Hoe dat zit en waar je aan moet voldoen, leg ik je eenvoudig uit in deze blog.

Uitgangspunt

Kees is startend ondernemer met een te verwachten winst uit onderneming (geen bv) over 2017 van € 26.832,-. Hierbij houd ik geen rekening met andere aftrekposten zoals hypotheekrenteaftrek of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook ga ik in deze berekening er vanuit dat hij geen andere inkomsten heeft behalve zijn inkomsten uit winst uit onderneming.

Belastingvoordeel 1: zelfstandigenaftrek

Allereerst beginnen we met de grootste aftrekpost: de zelfstandigenaftrek. Kees voldoet aan de voorwaarden om zijn activiteiten te kwalificeren als winst uit onderneming en voldoet aan het urencriterium van 1225 uur aan activiteiten voor zijn onderneming. (Let op: hier vallen ook de niet-productieve uren zoals je administratie doen onder.) Hierdoor heeft hij recht op een winstvrijstelling van € 7.280,-. Dit bedrag mag hij van zijn winst aftrekken.

Starters
Deze aftrekpost valt hoger uit als je een startende ondernemer bent en aan de voorwaarden voor startersaftrek voldoet. Dan heb je recht op een aanvullende aftrekpost van € 2.123,-. In dit voorbeeld ga ik er vanuit dat Kees een starter is en aan de voorwaarden voldoet.

Belastingvoordeel 2: mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is een directe aftrekpost op je winst. Deze vrijstelling bedraagt in 2017 14%, ongeacht de hoogte van je winst. Om hiervoor in aanmerking te komen hoef je niet te voldoen aan het urencriterium. Criterium is wel dat jouw ondernemersactiviteiten als winst uit onderneming zijn te kwalificeren. In het voorbeeld van Kees bedraagt de mkb-winstvrijstelling € 2.441 over een winst van € 26.832,-

Belastingvoordeel 3: heffingskortingen

Heffingskortingen zijn directe kortingen op het te betalen belastingbedrag. Ook zelfstandig ondernemers komen voor diverse heffingskortingen in aanmerking. De belangrijkste zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Algemene heffingskorting
Iedere belastingplichtige in Nederland heeft recht op de algemene heffingskorting. Voor mensen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd en degenen die minder dan € 19.982,- aan belastbaar inkomen uit werk en woning (dus winst na ondernemersaftrek), is dat in 2017 een bedrag van € 2.254,-. In dit voorbeeld ga ik ervan uit dat Kees jonger is dan de AOW-gerechtigde leeftijd en geen andere inkomsten heeft dan winst uit onderneming. Indien je andere inkomsten hebt zoals een parttime baan dan wordt deze heffingskorting vaak al (maandelijks) in de salarisberekeningen betrokken. 

Arbeidskorting
Over het inkomen dat je uit je winst uit onderneming behaalt, heb je recht op een korting op de te betalen belasting. Dit is om inkomen uit arbeid te stimuleren. Bij de winst (voor ondernemersaftrek) van Kees van € 26.832,- bedraagt de arbeidskorting € 3.223,-.

Ronald Glasbergen

Ronald Glasbergen is gecertificeerd zelfstandig belastingadviseur. Met zijn bedrijf Glasbergen Belastingadvies helpt hij (startende) zzp’ers de cijfers op orde te brengen en de vele belastingvoordelen die er voor zzp’ers zijn te benutten bij de belastingaangifte.

Wil je dagelijks belastingtips ontvangen volg hem dan op Twitter: @zzpbelastingtip. Of bekijk hier zijn website. Gebruik je liever LinkedIn? Voeg hem toe via deze link.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer