Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Hoeveel klanten heb ik als ondernemer nodig voor de Belastingdienst?

Martijn Pennekamp
28 maart 2017

Moet je als ondernemer meerdere klanten hebben om voor de Belastingdienst als zelfstandig te worden aangemerkt voor de inkomstenbelasting? De Belastingdienst heeft geen duidelijke regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben, maar kijkt wel naar een aantal criteria.

Zo kijkt de Belastingdienst bijvoorbeeld of je wel voldoet aan deze voorwaarden:

 • Je maakt winst
  Als je alleen maar verlies maakt of als je heel weinig omzet, is de kans dat je winst gaat maken klein. Dan is de kans klein dat Belastingdienst jou als ondernemer ziet voor de inkomstenbelasting.
 • Je bent zelfstandig
  Je bent natuurlijk eigen baas: als iemand anders voor jou bepaalt hoe je je werkzaamheden uitvoert of hoe je jouw bedrijf moet inrichten, is er meestal geen sprake van een onderneming.
 • Je hebt voldoende kapitaal
  Als je genoeg kapitaal hebt om een bedrijf te starten en deze draaiende te houden, kan het gaan om een onderneming.
 • Je besteedt genoeg tijd aan jouw onderneming
  Als de tijd die je in jouw bedrijf steekt overeenkomt met de omzet of winst die je maakt, is de kans groot dat het om een onderneming gaat. Als je veel tijd in je werkzaamheden stopt zonder dat het je iets oplevert, is dat meestal niet het geval.
 • Je hebt de wil om meerdere klanten te hebben
  Je hebt de intentie om meerdere opdrachtgevers te hebben. Wanneer je meerdere opdrachtgevers hebt, neemt je zelfstandigheid en onafhankelijkheid immers toe.
 • Je doet voldoende om jouw naamsbekendheid te vergroten
  Je straalt naar de buitenwereld uit dat je ondernemer bent. Dit doe je door bijvoorbeeld een bedrijfsnaam, een site, logo of een uithangbord.
 • Je loopt ‘ondernemersrisico’
  Als ondernemer loop je eigenlijk veel risico’s: er is een kans dat opdrachtgevers niet betalen, je bent afhankelijk van de vraag en het aanbod van je diensten en je loopt financiële risico als je je werk niet goed doet. Deze risico’s wijzen erop dat je je eigen onderneming hebt.
 • Je bent zelf aansprakelijk voor jouw schulden
  Als dit zo is, ziet de Belastingdienst je mogelijk als ondernemer.

Eén opdrachtgever mag

Ondanks dat het hebben van meer dan één klant jouw zelfstandigheid en onafhankelijkheid als ondernemer vergroot, is het niet verplicht om meer dan één opdrachtgever te hebben. Zo oordeelde de Rechtbank Gelderland laatst bijvoorbeeld dat een ondernemer die voor één opdrachtgever werkte, toch ondernemer voor de inkomstenbelasting is.

De ondernemer had namelijk wel de wil en intentie om voor meerdere klanten te werken, maar had een opdracht niet aangenomen wegens ziekte van zijn echtgenote. Het feit dat hij, na de ziekte van zijn vrouw, daarna weer voor meerdere opdrachtgevers werkte, bevestigt dat hij wel de intentie en wil had. De rechtbank oordeelde daarom dat de ondernemer toch voldeed aan de eisen van zelfstandigheid en de intentie hebben om winst te maken. Uit deze uitspraak kunnen we dus concluderen dat de Belastingdienst geen harde eisen stelt voor de inkomstenbelasting – zolang je de intentie en de wil hebt en je jezelf hiervoor kunt verantwoorden en je voldoet aan andere criteria.

Ondernemerscheck

Wat als je niet aan deze criteria voldoet? In dit kennisartikel lees je daar meer over. Ook vind je daar een paar handige voorbeelden: wanneer voldoe je wel en niet aan die criteria? Wil je zeker weten of je volgens de Belastingdienst ondernemer bent? Doe dan de ondernemerscheck.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

Start je met je vriendin als man en vrouw? Regel je zaken goed met een notaris


Opleiding volgen na het starten met een bedrijf


Lees meer

Nieuws

Coronacrisis zet flinke rem op bedrijvigheid: minder starters en meer stoppers in stedelijke regio’s

De Kamer van Koophandel signaleert een flinke rem op de bedrijvigheid in het land. De verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. De afname van de groei is het sterkst in de Randstad en andere stedelijke gebieden.

Kabinet komt met nieuwe rechtsvorm voor ondernemers: de 'maatschappelijke bv’

Ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen als energie, klimaat, arbeidsparticipatie, zorg, onderwijs en veiligheid, kunnen daarvoor binnenkort een aparte rechtsvorm kiezen: de maatschappelijke bv.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer