Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Grip op de tent: 5 misverstanden over financiën

Marty Zanen
29 november 2016

Uit het onderzoek Grip op de tent: Ondernemers over hun financiële inzicht van de Kamer van Koophandel (29/11/16) blijkt dat ondernemers met meer kennis van geldzaken beter presteren dan hun concurrenten. Zo'n 50% van de ondernemers twijfelt over hun financiële inzicht. Zij weten onvoldoende hoe hun onderneming er structureel voor staat. Wellicht is er een financiële injectie nodig om de onderneming te voorzien van voldoende werkkapitaal of de ondernemer maakt onvoldoende gebruik van fiscale regelingen. Hieronder help ik 5 misverstanden uit de wereld.

1. Leasing is duurder dan een bankkrediet.

Leasing is niet duurder dan een bankkrediet. In veel gevallen is het zelfs goedkoper. De gemiddelde terugbetalingstermijn is bij leasing langer dan bij een bankkrediet. De restwaarde drukt de maandlasten. De maandlasten zijn bij leasing lager dan bij een bankkrediet. Verder is het een voordeel dat je bij leasing van een object geen eigen geld hoeft in te leggen. Dit is bij een bankkrediet meestal wel het geval. Lees meer over leasing.

2. Bij de Kleine Ondernemersregeling draag je geen belasting af

Je komt voor de Kleine Ondernemersregeling in aanmerking als je per jaar minder dan € 1.883 aan btw hoeft af te dragen. Is het af te dragen bedrag tussen € 1.345 en € 1.883, dan betaal je minder btw. Is het af te dragen bedrag lager dan € 1.345? Dan hoef je geen btw af te dragen. Dit bedrag wordt echter opgeteld bij je winst! Je betaalt hier dus een percentage inkomstenbelasting over. Lees meer over Kleine Ondernemersregeling.

3. Borgstellingskrediet (BMKB) vraag je zelf aan bij de bank

Heb je een lening aangevraagd bij je bank, maar heb je onvoldoende onderpand (zoals een gebouw of een machine)? Het Ministerie van Economische Zaken kan borg staan, waardoor je de lening toch kunt krijgen bij de bank. Het is niet mogelijk om deze regeling zelf aan te vragen. Je bank moet deze regeling inzetten. Het is natuurlijk wel verstandig om je bank erop te wijzen.

4. Investeerders in crowdfunding zijn consumenten met een klein vermogen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onlangs een rapportage uitgebracht waarin een profiel van de crowdfundinginvesteerder is opgesteld. Hieruit blijkt dat er vier verschillende investeerders zijn te benoemen:

  • De feel-good investeerder: dit is een consument die investeert met de motivatie om bedrijven of bekenden te helpen, rendement is minder belangrijk
  • De niet-beleggende rendementzoeker: dit is een consument die investeert in crowdfunding om rendement te behalen (als alternatief voor de lage rente op spaarrekeningen).
  • De beleggende rendementzoeker: dit is een consument die naast andere beleggingen, rendement wil halen uit zijn investering in crowdfunding
  • De grootinvesteerder: deze investeerder investeert om zakelijke redenen en is een ervaren belegger.

Deze kennis over investeerders zou je, als ondernemer met een kredietbehoefte, kunnen gebruiken bij de beslissing of crowdfunding interessant voor je is en bij de keuze van je crowdfundingplatform. Er zijn wel degelijk grotere investeerders aangesloten bij voornamelijk loan-based crowdfundingplatforms. Download de Rapportage Consumentenonderzoek van AFM.

MKB Winstvrijstelling geldt bij minimaal 1225 uur

Bij een eenmanszaak, vof of een maatschap heeft de ondernemer recht op MKB Winstvrijstelling als het bedrijf wordt aangemerkt als winst uit onderneming. De ondernemer hoeft niet te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar. MKB Winstvrijstelling is een belastingaftrek van 14% op de winst. Bij een vof en een maatschap mogen alle firmanten/maten gebruik maken van de MKB Winstvrijstelling.

Marty Zanen

Marty Zanen is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Marty helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Marty op Twitter via: @martyzanen of bezoek haar LinkedIn pagina.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer