Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Een goede financiële start voor je kind

Evi van Lanschot
24 december 2021

Wanneer je het een goede start voor je kind wilt, dan is een schenking misschien wel het overwegen waard. Jaarlijks mogen ouders hun kinderen een schenking doen. Die is dan belastingvrij. Dit mag zelfs een flink hoog bedrag zijn als het om kinderen tussen de 18 en 40 jaar gaat. Dit geld moet dan natuurlijk wel een specifiek doel hebben. Dat betekent dat je het schenkt om de studie te bekostigen om een huis te kopen. Dit is belangrijk, want zo geef je jouw kind een goede start.

Start met een schenking

Er zijn verschillende mogelijkheden waarop je schenkingen aan je kind kunt doen. Dit kan bijvoorbeeld een eenmalige schenking zijn. Je kunt als ouder dan je kind tussen 18 en 40 in één keer helpen met een flink bedrag. Daarover hoeven ze dan geen belasting te betalen. Hoe hoog het bedrag kan zijn, hangt af van het doel van de schenking. Een schenking zonder doel mag bijvoorbeeld bijna 27.000 euro zijn zonder belasting te betalen. Voor een studie is het 56.000 euro en voor een huis iets meer dan 105.000 euro. Wel moet jouw kind het altijd opgeven aan de belastingdienst. Er zijn zelfs mogelijkheden voor een schenking aan een kind boven de 40.

Standaard een jaarlijkse schenking

Ook bij een jaarlijkse schenking is het mogelijk om belastingvrij te werken. In dat geval help je de kinderen jaarlijks met een klein bedrag om verder te komen. Je kunt als ouder 6.604 euro per jaar schenken zonder dat er belasting door jou over betaald hoeft te worden. Let op, want voor je kind is dit wel anders. Die moet namelijk deze jaarlijkse schenking opgeven en er schenkbelasting over betalen. Het kan dus aanlokkelijk zijn om gewoon in één keer een groter bedrag met een specifiek doel te geven aan de kinderen.

Het helpt daadwerkelijk

Er zitten veel voordelen aan het doen van een schenking. Het is geen geheim dat bepaalde aspecten van het leven flink duurder zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een eerste woning. De woningprijzen zijn flink opgelopen in recente tijden. Als starter heb je bijna geen kans meer om een woning te kopen. Ze hebben hier simpelweg het startvermogen niet voor. Wanneer je daar dus als ouder mee kunt helpen, kan je ze een flinke duw in de goede richting geven. Waarbij je bespaart op kosten die je anders wel zou betalen.

Voorwaarden goed bekijken

Het is wel zaak om goed te letten op de voorwaarden die aan de schenkingen zitten. In de eerste plaats gaat dat natuurlijk om de juiste bedragen, zoals hiervoor genoemd. Daarnaast is het ook goed om te letten op de gevolgen voor het leven van je kind. Heeft die bijvoorbeeld een uitkering of een studiebeurs? Dan kan het zijn dat die wordt ingetrokken omdat er boven een bepaalde drempel uitgekomen wordt. De beurs of uitkering komt dan te vervallen. Dit moet dus wel meegenomen worden in de berekeningen. Dit geeft meer zekerheid over de juiste stappen.

Schenken tijdens leven

Er zijn veel manieren waarop geschonken kan worden. Zo kan bijvoorbeeld ook alvast een schenking op papier worden gedaan. Dit doe je wanneer je vermogen nog ergens in vast zit, bijvoorbeeld in een woning. Dan kan het geld op papier al als schenking aan de kinderen worden aangemerkt. De schenking komt dan vrij bij jouw overlijden. Zonder dat daarbij hoge sommen erfbelasting worden gerekend. De notaris moet dit vastleggen. Dit kan soms een voordeel zijn.

Een goede start bieden

Met de schenking wil je jouw kind een goede start bieden. Dat betekent dat je er goed aan doet om de notaris enkele zaken te laten vastleggen. Bijvoorbeeld het doel van de schenking. Leg vast dat dit voor bijvoorbeeld een studie of een eigen woning is. Daarnaast is het slim om de voorwaarden terug te kunnen draaien indien nodig. Leg ook vast wat er moet gebeuren bij een scheiding van het kind. Het geld gaat dan niet met de partner mee.

Evi van Lanschot

Evi van Lanschot is een jonge vrouw uit het nest van Van Lanschot. Ze begeleidt niet alleen online bij het bepalen en behalen van jouw doelen maar zorgt er ook voor dat je het meeste uit jouw vermogen haalt zonder zorgen en gedoe; ze neemt je werk uit handen en houdt je waar nodig bij de les. Evi vindt dat geld geen bron van onrust of zorgen mag zijn. Evi vindt het belangrijk dat geld op een prettige manier uitgroeit tot een vermogen, zonder de angst van een onvoorspelbare rollercoaster.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer