Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
Start Chat
         

6 redenen waarom zakelijke conflicten ontstaan

VeiligDoen
27 februari 2018

Natuurlijk zoek je als ondernemer geen zakelijke conflicten op, maar toch ontstaan deze problemen. Ondernemers denken dat zij de zaken op orde hebben. Toch lopen veel van deze ondernemers grote juridische risico’s zonder dat ze het doorhebben. Deels is goed geïnformeerd, echter wordt veilig zaken doen vaak onderschat.

Geen duidelijke afspraken

Een grote oorzaak van het ontstaan van zakelijke conflicten is het hebben van onduidelijke (of zelfs geen) afspraken. Een heldere omschrijving en schriftelijke afspraken zijn voor een ondernemer essentieel om duidelijkheid te krijgen. Afspraken kunnen schriftelijk worden vastgelegd, maar kunnen ook mondeling zijn besproken. Zorg dat mondelinge afspraken zwart op wit worden vastgelegd. Wanneer één partij zich niet houdt aan een bepaalde afspraak, dan voel je het al aankomen: een geschil. Zorg daarom dat alle spelregels zwart op wit staan zodat je daar op terug kunt vallen. Daarnaast geeft het duidelijkheid in een relatie.

‘Abjecte’ algemene voorwaarden

Abject, slechte of niet correcte voorwaarden. Je weet vast wat we bedoelen. Dit komt o.a. voort uit het zelf in elkaar draaien van voorwaarden, oftewel ‘lenen’ van andere ondernemers. Veel ondernemers hechten te weinig tijd en waarde aan de algemene voorwaarden en gaan daarom zelf voorwaarden van internet knippen en plakken om toch ‘algemene voorwaarden’ te hebben. Dit is een grote fout die ondernemers maken want iedere ondernemer heeft zijn eigen bedrijfsvoering, unieke situatie en doelgroep. Voorwaarden die niet kloppen of bepalingen die in strijd zijn met de wet kunnen door de rechter nietig worden verklaard. Zorg daarom voor goede en correcte algemene voorwaarden om veilig te zijn en zakelijke conflicten te voorkomen.

Oeps, algemene voorwaarden vergeten

Het komt wel eens voor dat algemene voorwaarden vergeten worden. Dom, maar het gebeurt. Voordat er een overeenkomst wordt gesloten, moeten de algemene voorwaarden aan de klant ter kennis zijn gesteld om aan te geven wat de spelregels zijn. De voorwaarden moeten van toepassing worden verklaard bij het sluiten van de overeenkomst. Maar dit wordt wel eens vergeten of gebeurd te laat. De algemene voorwaarden zijn dan niet meer van toepassing en de juridische regenjas is weg.

Tegenvallende verwachtingen

Als ondernemer wek je vooraf naar de klant een bepaalde verwachting op omtrent het desbetreffende product en/of dienst. De verwachtingen kunnen flink tegenvallen en de klant teleurstellen. In de meeste gevallen leidt dit uiteraard tot ontevredenheid bij de klant en soms zelfs onbegrip bij de leverancier. Communiceer de verwachtingen en opleveringen met elkaar om teleurstellingen, scheve gezichten en zakelijke conflicten te voorkomen.

Tegenstrijdige belangen

Zowel de ondernemer als de klant hebben rechten en plichten. Beide partijen willen na het sluiten van de overeenkomst hun eigen belangen voorop zetten. Want je wilt uiteindelijk het beste voor jezelf. Om een overeenkomst te kunnen sluiten, moeten de belangen van beide partijen in overeenstemming zijn. Zorg daarom dat de gemaakte afspraken en de spelregels goed worden nageleefd om zakelijke conflicten te voorkomen.

Verkeerde geleverd

Tot slot het eindresultaat. Het is prettig voor zowel de ondernemer als de klant dat ze beide weten waar ze aan toe zijn en wat er van hun verwacht wordt. Zet duidelijk op papier wat er geleverd gaat worden om misverstanden te voorkomen. Maak bijvoorbeeld een checklist met de eisen waaraan het eindresultaat moet voldoen en toets dit naderhand samen.

Voorkomen is beter dan genezen

Ruim twee van de drie juridische conflicten hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden door correcte algemene voorwaarden. Constructief oplossen is het beste, maar voorkomen is beter dan genezen.

VeiligDoen

VeiligDoen is een juridisch kantoor gevestigd in Enschede. Wij zorgen ervoor dat jij veilige zakenrelaties aan kunt gaan. Dit doen we door algemene voorwaarden en contracten op te stellen speciaal voor jou op maat. Daarnaast geven we juridisch advies voor de ondernemers die wat extra hulp kunnen gebruiken. Dit doen we voor zzp’ers, freelancers en mkb’ers.

Doe ’t veilig. Start bij VeiligDoen.

Nieuws

Ruim 18.000 aanvragen voor compensatieregeling zwangere zelfstandigen

Het UWV meldt dat er ruim 18.000 aanvragen zijn gedaan voor een compensatieregeling voor vrouwelijke zelfstandig ondernemers die ten onrechte geen zwangerschaps- en bevallingsuitkering hebben ontvangen.

Kleine ondernemers vatbaarder voor internetcriminaliteit

Internetcriminelen hebben in 2018 bij ruim de helft (52%) van de kleine bedrijven geprobeerd geld of gegevens buit te maken. Dit blijkt uit het Alert Online-onderzoek onder kleine ondernemingen. Phishing en acquisitiefraude zijn hierbij de meest gebruikte methodes. Hoewel de dreiging bij kleine bedrijven toeneemt, maken zij zich juist steeds minder zorgen over hun digitale veiligheid.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten met het berekenen van jouw netto besteedbaar inkomen
Starten met je uurtarief
Wijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2018
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Starten als ondernemer met een lening of krediet
Lees meer