Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Zzp-inkomen niet meegenomen bij afsluiten hypotheek

24 mei 2016

Zzp’ers die een hypotheek hebben op hun woning, kregen deze in twee derde van de gevallen zonder dat hun zzp-inkomen hierin is meegenomen. Slechts in een op de vier zzp’ers is de hypotheek afgesloten op basis van hun zzp-inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Knab.

Grootbanken uitgedaagd

De traditionele grootbanken – ING, ABN AMRO (direct en via Florius) en Rabobank (direct en via Obvion) – hebben het grootste marktaandeel: in totaal loopt 50% van alle zzp-hypotheken via deze instanties. Als de zzp’er wordt gevraagd welke hypotheekverstrekkers goede hypotheken voor zzp’ers hebben, noemen zij echter met name Knab (61%), onderdeel van Aegon, en de labels van ABN AMRO en Rabobank: Florius (34%) en Obvion (30%). We kunnen de komende jaren wellicht een grote verschuiving van de grootbanken naar deze uitdagers verwachten.

“In 2015 is Knab, in samenwerking met Aegon, gestart met de ZZP Hypotheek. We zijn dan ook blij met de vermelding dat onze hypotheek als goede oplossing wordt gezien de zzp’ers. Dat zien we zien ook terug in 1.000 zzp’ers die naar aanleiding van de ZZP Hypotheek klant is geworden,” aldus Otto Venhuis, business developer bij Knab.

Zzp-jaarcijfers verplicht

De meest genoemde bijzondere voorwaarde (60%) is het verplicht overleggen van de jaarcijfers over de afgelopen drie jaar. Hoewel deze verplichting niet bij alle banken van toepassing is, geeft de grootste groep zzp’ers aan dit aanvaardbaar te vinden. Wel wenst vier op de tien zzp’ers dat ze slechts de jaarcijfers over het afgelopen jaar of de afgelopen twee jaar hoeft te overleggen. Een deel van de zzp’ers (28%) geeft aan geen hypotheek te hebben gekregen omdat ze zzp’er zijn.

Zzp’er onder water

Een op de zes zzp-hypotheken (17%) staat “onder water”, ofwel de schuld op de woning – de hypotheek – is in deze gevallen hoger dan de waarde ervan. Het merendeel van de zzp’ers (63%) heeft het afgelopen jaar nog contact gehad met zijn hypotheekverstrekker, met name in verband met (extra) aflossen (38%) of het oversluiten van de hypotheek (31%).

Wil je meer weten over het onderzoek van ZZP Barometer? Download hier de gratis infographic 'Hoe regelt de zzp'er zijn hypotheek?'

agenda

Data ophalen ...
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer