Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Steeds meer 50-plussers zien zichzelf als zelfstandig ondernemer

15 november 2016

Het aantal 50-plussers dat het zelfstandig ondernemerschap ziet als een mogelijke volgende stap, is in één jaar tijd gestegen van 28% naar maar liefst 37%. Dat blijkt uit het zevende Amway Global Entrepreneurship Report (AGER 2016) dat vandaag wordt gepubliceerd.

Professor dr. Elfring, hoogleraar strategisch management en ondernemerschap aan de Vrije Universiteit, vindt dat daarmee het beeld van de uitgebluste 50-plusser echt achterhaald is. Uit het onderzoek blijkt dat het zelfvertrouwen van de 50-plusser flink is gestegen: waar vorig jaar 45% van hen aangaf vertrouwen te hebben in hun eigen kwaliteiten, is dit aantal dit jaar gestegen naar 54%.

Wereldwijd onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in 45 landen onder ruim 50.000 respondenten. Nederlanders staan zeer positief tegenover het ondernemerschap: 84% van hen laat zich positief uit, in vergelijking met 74% gemiddeld in Europa als geheel. De indicatoren houding, potentie en ondernemersgeest zijn in het afgelopen jaar alle drie gestegen.

50-plussers en ondernemerschap

Steeds meer 50-plussers staan in hun werk onder druk. Onder andere door reorganisaties dreigen zij hun baan te verliezen. Momenteel zijn volgens het CBS meer dan 200.000 50-plussers werkloos. Ook moeten mensen langer doorwerken tot hun pensioen, wat betekent dat 50-plussers de noodzaak voelen actief op zoek te gaan naar werk en zelfstandigheid.

Persoonlijke motivatie

Professor dr. Elfring noemt het verrassend dat aanzienlijk meer 50-plussers zichzelf als zelfstandig ondernemer zien. Door de verbeterde economische omstandigheden ziet hij niet dat deze groei van oudere ondernemers is geboren uit noodzaak, eerder als gevolg van innerlijke motivatie: “Men beseft steeds meer dat lifetime employment niet meer bestaat. Ook na je vijftigste ben je nog jong genoeg om voor je zelf te beginnen. Dit besef, in combinatie met het rijke netwerk dat 50-plussers over de loop der jaren hebben opgebouwd, geeft hen het vertrouwen dat ze nodig hebben om een eigen onderneming te starten. De 50-plusser van tegenwoordig is niet uitgeblust aan het toewerken naar zijn pensioen, maar juist vol energie om een eigen bedrijf op te starten.”

Seniorenorganisatie ANBO verklaart dat senioren steeds vitaler oud worden. Directeur-bestuurder Liane den Haan: “Dat betekent ook op arbeidsgebied dat zij langer kunnen en willen werken. Wel is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de wens om als zzp’er te beginnen of dat het voortkomt uit noodzaak. Voor een grote groep senioren is het bittere noodzaak om op deze wijze inkomsten te genereren.”

Bron: Amway/Ketchum

Blog

Hoe je stap voor stap een succesvol online bedrijf begint


De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer