Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Overzicht: dit speelde er in het nieuws afgelopen week

03 maart 2017

Wat gebeurde er deze week in het nieuws? Uit onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat veel grote bedrijven in de bouw, media en de bankwereld liever uitzendkrachten dan zzp'ers inhuren. Ook pleit de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor een verbod op prijsafspraken in cao's en kunnen ondernemers met behulp van het kieskompas voor zzp'ers snel uitvinden welke politieke partij het beste bij ze past. Hier lees je meer.

Grote bedrijven liever uitzendkracht dan zzp'er

Uit onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat grote bedrijven steeds vaker zzp’ers inruilen voor uitzendkrachten. Dit lijkt te maken te hebben met de onzekerheid en onduidelijkheid rond de toekomst van de wet DBA.  

De beslissing van staatssecretaris Wiebes om de handhaving van de wet DBA tot 2018 uit te stellen en de brieven waarmee hij zzp’ers en opdrachtgevers poogde gerust te stellen, lijken daarmee weinig effect te hebben. Er heerst nog steeds veel onrust over schijnzelfstandigheid.

Volgens het FD zijn het vooral bedrijven in de bouw, de media en het bank- en verzekeringswezen die minder vaak zzp’ers inhuren. Zij zien in uitzendkrachten een alternatief, omdat de sociale premies via uitzendbureaus worden afgedragen. De bedrijven nemen daarmee voor lief dat de uitzendkrachten vaak meer kosten dan zzp’ers. Volgens het bericht zijn ook inspecteurs van de Belastingdienst gefrustreerd over de gang van zaken.

Bron: FD.

ZZPKiest.nu: kieskompas voor zzp’ers

De Tweede Kamerverkiezingen komen steeds dichterbij. Maar: welke partij past nu het beste bij jou als ondernemer?

Afgelopen woensdag, 1 maart, werd bekend dat ondernemers via ZZPKiest.nu gebruik kunnen maken van een speciaal kieskompas. Hierin wordt onder andere verduidelijkt hoe partijen denken over diverse thema's zoals arbeidsongeschiktheid en ziekte, pensioen, fiscale onderwerken, rechtspositie, minimumtarieven en de wet DBA.

Lees hier meer over ZZPKiest.nu

Sterke verdeeldheid in Tweede Kamer over schijnzelfstandigheid en wet DBA

Politieke partijen zijn sterk verdeeld over de wet DBA. Dat is gebleken uit een interview van ZZPKiest.nu met diverse Tweede Kamerleden.

Zo voelt de Partij van de Arbeid veel voor de criteria die door de Commissie Boot worden geopperd (duur en aard van de opdracht en de hoogte van het tarief), terwijl de VVD veel ziet in het sleutelen aan het arbeidsrecht. D66 ziet daarentegen meer in een zelfstandigheidsverklaring, waarbij zzp’ers zelf beslissen of hij ondernemer of werknemer wil zijn. Ondanks dat een aantal partijen (zoals de ChristenUnie) suggereren dat de VAR terug zou moeten keren, voelt het CDA daar niets voor. De SP vindt dat schijnconstructies financieel onaantrekkelijk gemaakt moeten worden.  

Hier vind je een handig overzicht van de standpunten en visies van partijen over de wet DBA en schijnzelfstandigheid.

Bron: ZZPKiest.nu.

ACM pleit voor verbod op prijsafspraken in cao’s

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) maakte bekend een verbod te willen op prijsafspraken voor zzp’ers in cao’s. Dit verbod zou volgens de organisatie echter niet moeten gelden voor schijnzelfstandigen.

Volgens de organisatie zitten afspraken over tarieven de onafhankelijkheid van zelfstandig ondernemers in de weg. Schijnzelfstandige ondernemers zouden daarentegen minder vrijheid hebben om te beslissen over hoe zij hun werk uitvoeren. Daarom zou het verbod niet voor hen moeten gelden.

Lees hier meer over het verbod.

agenda

Data ophalen ...

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer