Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Onderzoek wijst uit: uurtarief zzp’er stijgt

08 juni 2016

Het gemiddelde uurtarief voor startende ondernemers krabbelt op. Dat meldt ZP Facts, marktmonitor voor zelfstandig professionals (zp’ers) in de zakelijke dienstverlening. De zogenoemde ZP Index, een wetenschappelijk onderbouwd meetinstrument dat uitdrukt hoe het met de startersmarkt gaat, liet in het eerste kwartaal van 2016 een stijging van 2 punten zien. Het gemiddelde uurtarief van de startende ondernemer ligt volgens ZP Facts nu op  € 89,24.

Volgens een prognose van het UWV groeit de vraag naar arbeid de komende twee jaar met ruim 200.000 banen. In 2016 zijn dat 93.000 banen voor vaste medewerkers en 21.000 ‘banen’ oftewel opdrachten, voor zelfstandigen. Volgend jaar groeit het aantal banen voor vaste medewerkers naar verwachting minder hard (69.000). Voor zelfstandigen komen er juist meer opdrachten (26.000) bij dan in 2016. ZP Facts merkt dit nu al. De aan ZP Facts gerelateerde ZP Index, het wetenschappelijk onderbouwde getal dat gebaseerd is op een combinatie van verschillende (arbeids)marktfactoren - zoals het aantal zp’ers en opdrachten - laat in het eerste kwartaal van 2016 een positieve lijn zien. Die lijn zette in 2015 al in en steeg binnen het eerste kwartaal van 2016 verder met 2 punten naar 116.

Uurtarief stijgt

De positieve trend komt niet alleen voort uit het aantal zp’ers en het aantal opdrachten, maar ook uit het uurtarief dat zij ontvangen voor hun kennis en kunde. Kreeg de starter in het eerste kwartaal van 2015 nog € 88,44, een jaar later is dit € 89,24. Een stijging van 80 eurocent en een stijging van 39 eurocent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015. Hiermee ligt de bereikte bodem inmiddels achter ons en laat het gemiddelde uurtarief van de zp’er weer een opwaartse lijn zien.

Zzp’er met adviesrol verdient het meest

Uit het ZP Facts onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de starters een uurtarief onder de € 75,- heeft (23%). Meer dan een derde van hen krijgt een uurtarief betaald tussen de € 75,- en € 90,- (36%) en meer dan een kwart van hen wordt tussen de € 90,- en € 105,- betaald (26%). 15 Procent van de zp’ers verdient meer dan € 105,-. Het zijn vooral de zp’ers met een adviserende rol die meer voor hun diensten vragen, namelijk gemiddeld € 88,-. Zp’ers die zich bezig houden met software ontwikkeling wensen gemiddeld bijna € 77,-. Boekhouders vragen het minst, namelijk zo’n € 60,-.

‘De vraag naar flexibele arbeid loopt in de conjunctuurklok doorgaans een paar maanden voor op de vraag naar vaste arbeid. Dat komt uit de cijfers van het UWV en onze cijfers duidelijk naar voren’, aldus Boy Kruiswijk, directeur van ZP Zaken, de organisatie die ZP Facts elk kwartaal uitbrengt. ‘In de periode vlak voor de invoer van de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) bleef het ogenschijnlijk rustig op de flexibele arbeidsmarkt. Maar sinds de inwerkingtreding van de wet op 1 mei neemt de onrust bij opdrachtgevers toe, zo maken we op uit de vele berichtjes aan ZP Vraagbaak van bezorgde zelfstandig professionals. Of de Wet DBA daadwerkelijk negatieve gevolgen heeft voor de zp-markt zal binnenkort blijken uit de analyse van ZP Facts van de cijfers over het tweede kwartaal.’

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer