Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
Start Chat
         

Onderzoek: twee derde ondernemers niet op de hoogte van gevolgen AVG

09 februari 2018

Vanaf 25 mei 2018 gaat de nieuwe AVG van kracht. Deze privacywetgeving die in heel Europa geldt, heeft heel wat gevolgen voor ondernemers. Toch blijkt uit onderzoek van ZP Facts dat de gevolgen van deze wet nauwelijks bekend zijn onder zelfstandig ondernemers. Bijna twee derde is niet op de hoogte van de gevolgen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim 64% van de zelfstandigen geen contractuele afspraken omtrent cybersecurity heeft gemaakt met de opdrachtgever. Daarnaast geeft 53% van de ondervraagde zp’ers (zelfstandig professionals) aan niet verzekerd te zijn tegen de gevolgen van hacking, systeeminbraak, verloren data, gegevensdiefstal en cyberaanvallen.

Nog eens 24% weet niet precies of ze verzekerd zijn. Cybersecurity expert Bas Eikelenboom van DutchSec: “Als bij een organisatie een datalek ontstaat, kan dit in het meest nadelige geval leiden tot boetes van maximaal 20 miljoen euro of 4% van de totale jaaromzet. Is een ingehuurde zp’er verantwoordelijk voor dit datalek en stelt de opdrachtgever hem aansprakelijk, dan kan dit grote financiële gevolgen hebben voor de zelfstandig ondernemer.”

Zelfstandig ondernemer moet zich zorgen maken om datalekken

Een aantal regels binnen de AVG geldt alleen voor grotere organisaties. De meldplicht omtrent datalekken geldt echter voor alle ondernemers: ook voor jou als zzp’er. Hetzelfde geldt voor de verplichting om maatregelen ter voorkoming van datalekken te nemen. Je hebt hier als zzp’er zowel mee te maken voor wat betreft jouw eigen klantdata als voor de data waar je bij de uitvoer van opdrachten mee in aanraking komt.

Eikelenboom: “Zzp’ers maken veel gebruik van openbare wifinetwerken, komen met verschillende (persoons)gegevens in contact en maken vaker dan vaste medewerkers gebruik van privéapparatuur voor opdrachten. Zij zouden zich met de komst van de AVG meer dan ooit bezig moeten houden met maatregelen om datalekken te voorkomen.”

Security een kwestie van bewustzijn

“De resultaten van ons onderzoek laten zien dat zzp’ers niet altijd weten hoe zij zich online veilig moeten gedragen”, aldus Boy Kruiswijk, directeur van dienstverlener ZP Zaken. “Bewustwording is zeer belangrijk. Ondernemers moeten voldoende maatregelen nemen om meer ‘cyber secure’ te worden. Het zit soms in kleine dingen, zoals het niet gebruiken van de optie ‘wachtwoord onthouden’. Daarom hebben we met DutchSec tips voor zzp’ers opgesteld om nog veiliger aan het werk te gaan.”

Meer vraag naar cybersecurity specialisten

Organisaties dienen hun zaken met betrekking tot de AVG voor 25 mei 2018 op orde te hebben. Hiervoor huren opdrachtgevers extern specialistische kennis in. Paul van Leeuwen, recruitment specialist bij ZP Facts-initiatiefnemer HeadFirst: “Het afgelopen half jaar hebben we van onze opdrachtgevers bijna honderd verschillende opdrachten ontvangen direct gerelateerd aan de AVG: van privacy officers tot implementatieleiders. Ook de vraag naar security-specialisten is enorm en we verwachten dat dit de komende jaren alleen maar verder toeneemt.”

Het nieuwste rapport van ZP Facts is gratis te downloaden op zpfacts.nl. Van de belangrijkste onderzoeksresultaten is tevens onderstaande infographic gemaakt.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Europese Privacywet raakt (online) ondernemers


Tips voor je verkoopproces: de weg van offerte maken tot verkoop


Lees meer

Nieuws

Ondernemend Nederland onvoldoende voorbereid op de AVG

Per 25 mei 2018 gaat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) actief gehandhaafd worden. Uit een onderzoek onder 3000 zzp'ers is gebleken dat 96% van deze ondernemers die persoonsgegevens verzamelen onvoldoende voorbereid is op de AVG en dus risico lopen beboet te worden.

Omzet jonge flexwerkers stijgt

Het aantal freelancers en flexwerkers onder de 25 is ,dit eerste kwartaal van 2018, gestegen met maar liefst 20% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet van deze jonge groep flexwerkers is zelfs met 27% gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo, onder meer dan 5000 freelancers en flexwerkers.

Lees meer